Nutaarsiassat


2024 2023 2022 Flere år...

14-01-2005

Nersornaat til Per Stig Møller og Alberth Jakobsen

Foto af overrækkelsen (JPG, 2MB), af Susan Frydendahl


Landstingsformand Jonathan Motzfeldts tale ved Grønlands Landstings For­mandsskabs overrækkelse af Nersornaat i guld til Udenrigsminister Per Stig Møller på "Den Nordatlantiske Brygge" torsdag den 13. januar 2005


 


Kære Per Stig Møller.


 


Det er mig en glæde, at byde dig og dine gæster, velkommen til højtideligheden, hvor Grønlands Hjemmestyre har ønsket, at takke for dig for din store indsats for Grønland.


 


Du har igennem dit årelange politiske virke haft fokus på vort land og vi kan nævne en række begivenheder, hvor din interesse og støtte er kommet til udtryk.


Vi husker dig i din tid som miljøminister under Rio-processen, som medlem af Fællesrådet for Mineralske Råstoffer i en tid, hvor der skulle tages store beslutninger og prioriteringer på sagsområdet.


 


Men der hvor du især har markeret dig som en aktiv støtte for Grønlands interesser, er ved dine initiativer som Udenrigsminister. Du tog initiativ til, på vegne af den danske regering, til Grønlands indlemmelse i behandlingen af Udenrigs-og Sikkerhedspolitiske spørgsmål, nemlig ved underskrivelsen af Itilleq-erklæringen. Aftalen som danner grundlag for at Grønland har fået medindflydelse og en central placering ved behandlingen af opgaverne ved revisionen af Forsvarsaftalen af 1951.


 


Dette blev yderligere markeret da Igaliku- aftalen i august 2004 blev underskrevet mellem USA¿s Udenrigsminister Colin Powell, vort Landsstyremedlem på området, Josef Motzfeldt, og dig som Udenrigsminister. Igaliku-erklæringen er et aftalekompleks, der er resultatet af forhandlingerne mellem Grønland/Danmark og USA efter den amerikanske anmodning om opgradering af Thule-radaren. Grønland fik direkte indflydelse på forhandlingerne og Grønlands rolle som medunderskriver er et afgørende skridt i gennemførelsen af Itilleq-erklæringens hensigt og selvstyreprocessen.


Vi har fundet det betydningsfuldt at fremhæve vigtigheden af, at moderniseringen af Forsvarsaftalen af 1951 anerkender Grønlands status og skaber et tidssvarende grundlag for den amerikanske tilstedeværelse på Thule-basen, samt at aftalen markerer, at forholdene har ændret sig siden kolonitiden.


Vi finder det positivt, at Grønland med erklæringen om økonomisk/teknisk samarbejde, som også du har været med til at udvikle, får mulighed for et direkte samarbejde med USA. Vi ser dette som starten på et forhold til USA, som rækker ud over spørgsmål om den militære tilstedeværelse. Miljø-erklæringen i aftalen er en vigtig fastholdelse af USA's ansvar på miljø-området. USA har nu forpligtet sig til at følge den højeste miljøstandard på basen, uanset om den er grønlandsk, dansk eller amerikansk.


Du har altid medvirket med en levende interesse og omhu og Grønlands Hjemmestyre vil hermed takke dig for din indsats ved at du overrækkes landets fornemmeste æresbevisning, nemlig Nersornaat i guld.


 


Det er mig en stor glæde hermed på Landstingets Formandsskabs vegne at overræk­ke dig Nersornaat i guld.


 


 


Landstingsformand Jonathan Motzfeldts tale ved Grønlands Landstings For­mandsskabs overrækkelse af Nersornaat i sølv til Alberth Jakobsen på "Den Nordatlantiske Brygge" torsdag den 13. janaur 2005.


 


Kære Alberth Jakobsen.


 


Det er en stor glæde at byde dig og dine gæster velkommen til højtidligheden til overrækkelsen af Hjemmestyres hædersbevisnig, fortjenstmedaljen Nersornaat i sølv. Denne hædersbevisning tilkommer dig, Alberth Jakobsen for en lang og engageret indsats.


 


Du har sandelig haft en finger med i spillet når vi nævner handelsudvikling i Grønland.


 


Du startede indenfor KGH- Den Kongelige Grønlandske Handel- allerede som 14 årig.


 


I starten af 1960'erne kom du til Danmark hvor du fik en butiksuddannelse. Derefter kom du til Thule som butiksbestyrer.


 


Du forlod dernæst i en årrække KGH for at varetage en anden af dine medmenneskelige kvalifikationer, nemlig da du sammen med din hustru Ingrid i en lang årrække varetog hvervet som forstanderpar for børnehjemmet i Uummannaq.


 


Du kom tilbage til KGH i starten af 1970'erne, da du blev tilbudt en stilling som uddannelseskonsulent indtil du fratrådte i 1997.


 


Du blev kendt og afholdt i alle afkroge af landet i din tid som uddannelseskonsulent indenfor KGH, hvor du var meget initiativrig og det er ikke ukorrekt hvis jeg siger, at du er en af dem der har sat dit præg på udviklingen af standen og i den positiv indtjening der har været i handlens butikker rundt omkring. Du var med til at modernisere og organisere alle forretningerne i bygderne. Du lærte butiksbestyrerne hvad dækningsbidrag er for noget.


 


Du viste allerede dengang, at hvis folks uddannelsesniveau steg skulle dette selvfølgelig påskønnes og belønnes i samme takt og dette kæmpede du får at medarbejderne opnåede.


 


Igennem hele dit meget aktive liv har dine omgivelser haft glæde af den gode atmosfære du skaber.  Dit lune og din humor er kvaliteter, der ikke kan påskønnes nok og som har givet dig mange venner både i Grønland og i Danmark.


 


Det med glæde, at jeg hermed på Landstingets Formandsskabs vegne overræk­ker dig Nersornaat i sølv.