Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 09-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Tirsdag den 22. februar 1994 kl. 13.08

 

Dagsordenens punkt 9.

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om stem­­pelafgift.

(Landsstyremedlemmet for økonomiske anliggender og boliger)

(2. behandling)

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen

Her er der en betænkning fra skat­teudvalget, som vil blive fo­­­relagt af skatteud­valgets formand.

 

Josef Motzfeldt, Formand for skatteudvalget:

Skatteudvalgets betænkning blev foretaget af følgende med­lem­­mer: Bendt Frederiksen, Peter Grønvold Samuelsen og Knud Sørensen.

 

Hverken Bendt Frederiksen eller Lars Chemnitz deltog i be­hand­­­lingen, da de var på rejse og ligeledes under­tegnede selv.

 

Skatteudvalget har på sit møde den 18. februar 1994 be­hand­let det af landsstyret fremlagte om ændring af landstingslov om stem­pelafgift.

 

Udvalget finder det hensigtsmæssigt at formueoverdra­gelse mel­­lem ægtefæller eller mellem personer i lignen­de samlivs­for­­hold nu foreslås fritaget for stempelaf­gift. Dels fordi der allerede er stempelfrihed for formueoverdragelse i for­bin­­­del­se med skilsmisser, separation og samlivsophævelser.

 

Dels fordi den nye ægteskabslovgivning åbner op for for­skel­li­­ge formuedispositioner af behandlingsmæssig karakter.

 

Som en rimelig konsekvens af dette finder udvalget det kor­rekt, at stempelfriheden også udvides til at omfatte arv mel­­lem ægtefæller eller mellem personer i lignende sam­livs­for­­­hold.

 

Endvidere skal udvalget bemærke, at der med dette forslag nu er skabt sammenhæng i stempelfriheden for dispositioner mel­­lem ægtefæller eller mellem personer i lignende sam­livs­for­hold.

 

Lige fra ægteskabets indgåelse eller samlivsforholdets eta­ble­­ring og til dets opløsning, hvilket udvalget finder po­si­­tivt.

 

Med hensyn til det af landstingsmedlem Nikolaj Hein­rich, Is­­sit­tup Partiia under 1. behandlingen stillede ændringsfor­slag om, at stempelfriheden kun skal gælde for ægteviede par, skal ud­valget udtale, at det ikke kan anbefale dette, dels fordi det er udvalgets op­fattelse, at man generelt bør re­­spektere, hvor­ledes folk vælger deres samlivsformer, og dels fordi sam­men­­hængen i stempelfriheden ellers ville gå tabt, idet per­so­ner i ægteskabs­lignende forhold siden stem­pel­­lo­vens ind­fø­rel­se i 1987 har haft stempelfrihed for for­mue­­dispositio­ner i an­led­ning af samlivsophævelse.

 

Et enigt skatteudvalg kan således støtte det, af lands­sty­ret frem­­lagte forslag til Landstings­lov om ændring af lands­tings­lov om stempelafgift.

 

Emil Abelsen, Landsstyremedlemmet for økonomiske an­liggen­der og boliger:

Jeg skal på landsstyrets vegne udtrykke tilfredshed med den me­­­get positive opbakning, som forslaget fik ved 1. be­hand­lin­­gen.

 

Jeg har noteret mig, at det er et enigt skatteudvalg, der går ind for forslaget.

 

Til landstingsmedlem Nikolaj Heinrich´s bemærkninger under 1. be­­­handlingen om, at vi risikerer, at åbne døren for even­­tu­­elt misbrug, såfremt personer der lever i ægteskabs­lig­­nen­de for­hold også omfattes af stempel­fri­heden.

 

Dertil skal jeg oplyse, at stempelfri­heden for denne gruppe i forbindelse med samlivets opløsning ikke har givet ad­mi­ni­­stra­­­tive problemer eller eksempler på misbrug i de 6 ? år, hvor stempelloven har virket.

 

Med disse bemærkninger skal jeg på landsstyrets vegne ind­stil­­­le det fremlagte forslag til overgang til 3. behandling og til endelig vedtagel­se i den foreliggende form.

 

Peter Grønvold Samuelsen, Ordfører for Siumut:

Siumut fastholder sin tilkendegivelse af vores støtte til for­­­­slag til landstingslov om ændring af landstings­lov om stem­­­­pelafgift, som udtrykt under 1. behandlingen af for­sla­get.

 

Konsekvensen ved en ikke vedtagelse af forslaget vil med­fø­re, at parter der har indgået ægteskab, og parter, der le­ver i par­forhold, får mulighed for overdragelse af formuer mel­­lem par­terne uden at skulle betale stem­pelafgift.

 

Dette forhold er allerede gældende ved skilsmisse, se­para­ti­on el­ler ophør af et samlevende pars forhold. Det vil si­ge, at der opnås en sidestillelse af gifte ægte­fæller og de pa­­pir­­­­­lø­se par.

 

Fra Siumut støtter vi derfor ikke landstingsmedlem Nikolaj Heinrich´s forslag under 1. behandlingen af nærværende punkt om, at forslaget alene skal gælde for ægtefæller, hvil­ket hel­­­ler ikke støttes i landstingets skatteudvalg.

 

Vi skal ikke igennem lovgivningen indfører begræns­ninger med det formål at lave forskels­behandling mellem gifte æg­te­­fæl­ler og samlevende par.

 

Voksne personer, der ønsker at leve sammen, skal selv væl­ge, hvil­­­ken form for samliv de ønsker, uden at de mister de al­­min­­­delige gængse samfundsrettigheder.

 

Med disse bemærkninger går Siumut ind for forslaget, og at punk­­tet overgår til 3. be­handlingen uden behandling i lands­­tin­­gets skatteudvalg.

 

Lars Chemnitz, Ordfører for Atassut:

For ikke at forlænge unødvendig skal vi blot sige, at vi går ind for skatteudvalgets betænkning, og at vi vil stemme for un­­der 2. behandlingen af forslaget.

 

Nikolaj Heinrich, Issittup Partiia:    

Under 1. behandlingen af dette har jeg, ligesom det blev sagt, at der kan være nogle forskelle mellem ægteviede par og sam­levende par. Jeg har sagt, at ægteviede par ikke kan si­­­de­­­stil­les med samlevende par, og at vi kan risikerer even­­tu­­elt mis­brug.

 

På baggrund af mine bemærkninger har der været fore­taget en un­­der­søgelse, og det har vist sig, at det ikke har givet ad­mi­­nistrative problemer eller eksempler på misbrug i de 6? år, hvor stempelloven har virket.

 

I erkendelse af dette skal jeg blot hermed udtale, at jeg vil stem­me for under 2. behand­lingen af forslaget.

 

Mødeleder:

Der er ikke flere, som har bedt om ordet, og der er heller ik­­­­­ke nogen, som har fremsat ændringsforslag.

 

Derfor skal jeg meddele, at dem som går ind for, at for­sla­get over går til 3. behandlingen i sin forelig­gende form, be­­­­des rejse sig - 27.

 

Således går forslaget videre til 3. behandlingen i sin fo­re­­lig­­­gende form.

 

Punktet sluttet.