Indførelse af Selvstyret


På nationaldagen den 21. juni 2009 fejrede Grønland indførelsen af Selvstyret.

Dagen blev en højtidelig og festlig dag i Inatsisartut med deltagelsen af Hendes Majestæt Dronningen og Hans Kongelige Højhed Prinsgemalen og Kronprinsparret samt Præsidenten fra Island. De danske, islandske og færøske parlamentsformænd deltog ligesom parlamentsformanden fra Nunavut ved overrækkelsen af Selvstyreloven i Inatsisartut.

 

Overrækkelsen af Selvstyreloven fandt sted efter en festlig gudstjeneste i Domkirken. Landstingsformanden Josef Motzfeldt åbnede det højtidelige møde i Landstingssalen med en tale om Grønlands udfordringer i Selvstyrets tegn.

 

Tale Josef Motzfeldt

 

Efter Statsminister Lars Løkke Rasmussen i sin tale lykønskede det grønlandske folk, overrakte han på vegne af Regeringen og Folketinget en gave i form af et sølvskrin, hvor der er indlagt et stykke kobber, som har været en del af taget på Christiansborg i 70 år. Han udtrykte i sin tale, at kobber har den gode egenskab, at det ændrer sig og modnes med tiden. Ligesom forholdet mellem Danmark og Grønland.

 

Derefter overrakte Hendes Majestæt Dronningen den originale Selvstyrelov til Landstingets Formand.

 

Lov om Grønlands Selvstyre af 12. juni 2009

 

I sin takketale udtrykte Josef Motzfeldt, at denne højtidelige overrækkelse vil stå som en milepæl i det grønlandske folks erindring.

 

Takkeord Josef Motzfeldt

 

Den officielle overdragelsesceremoni blev foreviget med et billede af det samlede og nytiltrådte Inatsisartut i selskab med Dronningen, Prinsgemalen og Kronprinsparret samt Folketingets formand og statsministeren.

 

Galleri