Nutaarsiassat


2024 2023 2022 Flere år...

10-08-2004

Nersornaat til Allan Idd Jensen

Landstingsformand Jonathan Motzfeldts tale ved overrækkelsen af Grønlands Hjemmestyres fortjenstmedalje Nersornaat i sølv til Direktør Allan Idd Jensen ved en højtidlighed i Hans Egedes Hus den 10. august 2004.


 


Kære Allan Idd Jensen


 


Det er en stor glæde at få lejlighed til at overrække Grønlands Hjemmestyres  hædersbevisnig, fortjenstmedaljen Nersornaat i sølv. Denne hædersbevisning tilkommer dig, Allan Idd Jensen, for en lang og engageret indsats til gavn for vort land og dets befolkning.


 


Dine fortjenester er mange, og dit engagement er vidt favnende. En udtømmende opregning skal ikke ske ved denne lejlighed, dog kan nævnes et langt liv med tilknytning til vort samfund. Jeg må dog nævne udvalgte områder, hvor du som forbillede og foregangsmand har haft særlig betydning for vort land.


 


Du kom allerede herop i 1956, hvor du startede din tid heroppe som sømand og læste siden til sætteskipper og begyndte som styrmand.


Du ”gik” siden i land for en tid og startede vagtselskaber rundt om i landet samt serviceværksted for brandmateriel, men havet trak igen og du startede med at sejle for turister. Kort tid efter udvidede du dit lille rederi med fragtskibet ”Vanja”.


 


Siden blev fiskeriet din store interesse og man må sige at du er fore-gangsmanden indenfor Krabbe og Kammuslingefiskeriet. Du indså tidligt, at der var alternative og uudnyttede fiske- og skaldyrsarter og du udvidede med produktions- og forældningsvirksomheder til eksport af fiskeriprodukter og siden Isterninger.


 


Du er også noget af en opfinder og er blevet kendt ude i den store verden for at have udviklet en hellefiskeline, der kunne fiske helt ned til 2000 meter.


 


Din interesse for samfundsudviklingen heroppe har også medført en politisk karriere ved siden af dine mange erhverv. Du har både siddet i Nuuk kommunalbestyrelse og i vort Landsting.


 


Du valgte i 1996 at gå på pension, som dog blev meget kort, da det daværende Landsstyremedlem for Fiskeri opfordrede dig til at deltage i krabbefiskeriet igen og du startede efterfølgende en produktion op igen og har nu sammen med Paamiut kommune Tunitsivik Paamiut A/S.


 


Må den tak man ønsker at sige dig, Allan Idd Jensen, være symboliseret ved denne fortjenstmedalje, Nersornaat i sølv, som jeg nu på vegne af Grønlands Hjemmestyre overrækker dig.


 


Hjertelig tak og tillykke.