Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenes punkt 13-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 26. oktober 1998

 

Dagsordenes punkt 13

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om selskab til varetagelse af aktiviteter vedrørende mineraleske råstoffer

2. behandling.

 

Otto Steenholdt, formand for landstingets lovudvalg, ordfører for Atassut:

 

Landstingets lovudvalg har afholdt møde, hvor man har behandlet forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om selskab til varetagelse af aktiviteter vedrørende mineralske råstoffer. Følgende deltog i mødet; landstingsmedlem Otto Steenholdt, som formand, Atassut, landstingsmedlem Laannguaq Lynge, Siumut, landstingsmedlem Anders Nilsson, Atassut, landstingsmedlem Niels Mattaaq, Siumut og landstingstingsmedlem Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Landstingets lovudvalg har efter tingets 1. behandling grundigt gennemgået forslaget med bemærkninger. Et flertal i lovudvalget, bestående af Siumut og Atassut tilslutter sig i det hele landsstyrets forslag. Flertallet tilslutter sig således, at formålet for Nuna Oil A/S indskrænkes kun til at angå kulbrinteområdet og flertallet finder endvidere, at adgangen til overdragelse af aktier til et af staten eller Grønlands Hjemmestyre helejet selskab, åbner mulighed for tilførsel af ekspertise. Og flertallet skal her udtrykke sin tilfredshed med, at en sådan overdragelse dog er betinget af enighed mellem staten og Grønlands Hjemmestyre.

 

Et flertal i lovudvalget, bestående af Siumut og Atassut skal således indstille, at forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om selskab til varetagelse af aktiviteter vedrørende mineralske råstoffer går videre til 2. behandling i sin foreliggende form.

 

Og et mindretal, bestående af Inuit Ataqatigiit skal udtale følgende, idet Inuit Ataqatigiit finder det urimeligt, at den danske stat, udover de eventuelle indtægter, der følger af indtægtsfordelingspricippet i råstofloven fortsat skal have andele af et eventuelt overskud fra guldefterforskningen ved Napasorssuaq, Kirkespiredalen foretaget af et selskab, hvori staten er udtrådt som aktionær, kan Inuit Ataqatigiit ikke tilslutte sig det foreliggende forslag i dets nuværende form. Det er betænkningen afgivet af landstingets lovudvalg.


 

Jonathan Motzfeldt, landsstyreformanden, Siumut:

 

Jeg skal indledningsvis takke landstinget for den positive modtagelse af forslaget under 1. behandlingen den 30. september 1998. Som besluttet under 1. behandlingen, blev der den 2. oktober 1998 givet den grønlandske del af fællesrådet en uddybende orientering om baggrunden for og det nærmere indhold i lovforslaget, ligesom der blev besvaret diverse spørgsmål.

 

Et flertal i lovudvalget, bestående af Siumut og Atassut tilslutter sig forslaget, hvorimod et mindretal, bestående af Inuit Ataqatigiit ikke kan tilslutte sig. Jeg finder mindretalsudtalelsen beklagelig, men tager på landsstyrets vegne udtalelsen til efterretning, uden yderligere bemærkninger.

 

Men jeg vil kunne komme med en redegørelse, efter ordførerindlægene. Og som de grønlandske medlemmer af fællesrådet, blev forhåndsorienteret om under mødet den 2. oktober 1998, forelægger landsstyret her til 2 behandlingen et ændringsforslag og ændres forslaget, som det herefter korrigerer lovforslaget, vedlægges nærværende svarnotat. Ændringen vedrører alene ikrafttrædelsestidspunktet, som i lovforslaget er angivet som 1. november, da den tilsvarende danske lov om Nuna Oil A/S først forventes færdigbehandlet af folketinget omkring 1. december 1998, bør ikrafttrædelsen af den grønlandske lov udskydes, således, at de to love træder i kraft samtidig, hvilket som foreslået kan ske ved, at landsstyret fastsætter tidspunktet for landstingslovens ikrafttræden. Med disse bemærkninger, skal jeg på landsstyrets vegne indstille det fremlagte lovforslag med nærværende ændringsforslag til overgang til 3. behandling for endelig vedtagelse i den herefter foreliggende form.

 

Ruth Heilmann, ordfører for Siumut:

 

Da vi i Siumut fortsat fastholder vore bemærkninger ved 1. behandlingen af forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov om selskab til varetagelse af aktiviteter vedrørende mineralske råstoffer, tager vi fra Siumut betænkningen afgivet af landstingets lovudvalg til efterretning og skal indstille, at forslaget overgår til 3. behandling i den foreliggende form.

 

Anders Andreassen, landstingsformand, mødeleder, Siumut:

 

Jeg skal lige minde om, at vi om kort tid holder en afstemning, hvorfor ikke tilstedeværende medlemmer, bedes om, at indtage deres pladser.

 

Otto Steenholdt, ordfører for Atassut:

 

Lovudvalgets betænkning er blevet afleveret til Atassut og på vegne af Atassut, skal vi udtale, at vi stadigvæk står fast ved vores stillingtagen ved 1. behandlingen og dermed også går ind for landsstyrets indstilling, hvorfor vi fra Atassut´s side indstiller og går ind for, at forslaget går videre til 3. behandling i sin foreliggende form.

 


Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

 

Vi konstaterer fra Inuit Ataqatigiit med beklagelse, at staten gennem Nuna Minerals A/S nu uden investeringsrisiko i den kommende guldmine ved Kirkespiredalen sydpå ved Nanortalik gennem denne lov får mulighed for for en andel af selskabets eventuelle overskud.

 

Staten får derved ligeledes en andel, udover den eventuelle indtægt, der ellers følger af den gældende indtægtsfordelingsaftale på råstofs aktiviteter. Jeg skal derfor meddele, at Inuit Ataqatigiit vil stemme imod det foreliggende forslag om et lille øjeblik, dels med henvisning til vores mindretalsudtalelse i landstingets lovudvalg og dels vores ordførerindlæg under 1. behandlingen.

 

Anton Frederiksen, ordfører for Kandidatforbundet:

 

På vegne af Kandidatforbundet, vil jeg henvise til mine bemærkninger under 1. behandlingen og jeg skal meddele, at jeg vil stemme sammen med flertallet og det er så ud fra de faktiske forhold, at jeg har i sinde at gøre det.

 

Jonathan Motzfeldt, landsstyreformand, Siumut:

 

Jeg vil gerne lige understrege noget i forhold til Inuit Ataqatigiit.

 

Aftalen mellem Grønlands Hjemmestyre og staten vedrørende Nalunaq-projektet i Nanortalik kommune, er helt bevidst foretaget, som det fremgår af aftalen, fordi dette projekt er så langt fremskreden, at det drejer sig om overtagelse af betydelige værdier.

 

Aftalen indeholder følgende indtægter fra projektet og det er dét, som også er blevet redegjort overfor udvalget, indholdet er for det første, at først dækkes de udgifter, hjemmetsyret har afholdt efter 1. januar 1999. Og dernæst, så dækkes de udgifter, der før 1. januar 1999 er afholdt af Grønlands Hjemmestyre og staten i fællesskab, yderligere indtægter deles herefter i forhold til de udgifter, som henholdsvis Grønlands Hjemmestyre og staten har haft til projektet. Lad mig gentage, at Grønlands Hjemmestyre og staten ikke deler eventuelle indtægter fra dette projekt ligeligt, men i forhold til de udgifter, henholdsvis Grønlands Hjemmestyre og staten har afholdt i forbindelse med projektet.

 

Det vil sige, at de udgifter, som Grønlands Hjemmestyre kommer til at afholde efter 1. januar 1999 også kommer til at øge hjemmestyrets andel af de eventuelle fremtidige indtægter. Jeg understreger dette, fordi landsstyret finder på denne baggrund, at aftalen mellem hjemmestyret og staten er en fornuftig og retfærdig løsning.

 

Johan Lund Olsen, ordfører for Inuit Ataqatigiit:

 


Jeg vil ikke forhale noget som helst, men jeg mener, at vi fra Inuit Ataqatigiit´s side også må sige til landsstyreformanden, at Inuit Ataqatigiit er kommet med en mindretalsudtalelse og det har sin årsag i, idet vi ved, at der i råstoflovens paragraf 22 fremgår, at eventuelle indtægter i forbindelse med råstofudvindingen vil blive delt mellem staten og Grønlands Hjemmestyre med 50 procent til hver, men her ved den nye aftale, så skal Nuna Oil deles, hvorefter staten er kommet med et yderligere krav, der så betyder, at landsstyret og miljøministeren i Danmark den 8. september har underskrevet en aftale, der siger, at staten i henhold til råstoflovens paragraf 22 og så uden at ændre på det, så skal man derudover i forbindelse med Kirkespiredalen, der får staten oveni de 50 procent, som de i forvejen skal have og det er så den aftale, som den danske energiminister, der har man så kommet med den aftale efter aftale med ham og det er dét vi ikke kan acceptere.

 

Hvorfor skal staten have noget oveni, efter at have fået sin andel? Under 1. behandlingen af nærværende lovforslag, der sagde vi; efter flytningen af råstofkontoret den 1. juli og så i forbindelse hermed, så fik vi ellers udleveret en nøgle, ja, råstofkontoret som helhed blev flyttet til Grønland og dermed har vi så fået nøglen til det, men selve det hus, som vi nu er flyttet ind til, der har vi ikke lov til at gå ind i husets eget spisekammer og på den anden side, så vil staten til stadighed have adgang til spisekammeret. Der er derfor, at vi fra Inuit Ataqatigiit´s side ikke kan blive ved med at acceptere, at staten til stadighed får en særbehandling, hvorfor vi har i sinde at stemme imod.

 

Jonathan Motzfeldt, landstingsformand, Siumut:

 

Jeg skal blot nævne, at Inuit Ataqatigiit´s opfattelse, der har man fået en skematisk tegning og ud fra det, kan man se, at efter den 1. januar 1999 og såfremt der kommer et overskud, så fremgår det, hvor meget Nuna Minerals ved Grønlands Hjemmestyre får og det vil så efterhånden, som indtægterne stiger, der vil Hjemmestyret få yderligere indtægter.

 

Men dér, hvor hjemmestyret og staten i henhold til råstofloven få af indtægter i kraft af afgifter med mere, det kan ikke ændres. Men hvad angår ejerskabsforholdet, så er det de indtægter, man regner med i forhold til ejerskabsforholdene og på den måde, så får staten også dækket sine udgifter, som vi er kommet overens med gennem forhandling.

 

Anders Andreassen, landstingsformand, mødeleder, Siumut:

 

Vi skal til at foretage en afstemning. Først er det mindretalsudtalelsen og de, der går ind for Inuit Ataqatigiit´s mindretalsudtalelse, bedes rejse sig; 6.

 

De, der stemmer imod, bedes rejse sig; 23.

 

De, der har undladt at stemme, bedes rejse sig; og der er ingen.

 

De, der går ind for lovudvalgets flertalsindstilling, bedes rejse sig; 29.

 

De, der er imod, bedes rejse sig; der er ingen.

 

De, der har undladt at stemme, bedes rejse sig; der er heller ingen.

 


Dermed er punkt 13 klar til 3. behandling.

 

Punktet sluttet.