Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 75-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

14. mødedag, mandag den 14. oktober 2002

 

 

Dagsordenspunkt 75

 

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt.

(Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Bygder)

(1. behandling)

 

Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Bygder, Siumut.

Tak. Jeg skal på vegne af Landsstyret fremlægge ændringsforslag til landstingslov om fangst og jagt. Der er foretaget 3 ændringer i ' 8 og ' 16 samt præciseringer i bemærkninger til forslaget.

 

Ændringerne er udtryk for Landsstyrets ønske om, at efterkomme henvendelse fra Landstingets Ombudsmand angående hjemmel til at kunne bemyndige foreninger og organisationer til at udpege en lærer af fælles fangst. Derudover er ændringen i Fangerrådet medlemssammensætning en justering, der svarer til den ændring af Fiskerirådets sammensætning og høringsproces,. der blev godkendt under forårssamlingen 2002 punkt 16.

 

Endelig er der taget hensyn til Ombudsmandens udtalelse af 19. september 2002 i anledning af en klage fra KNAPK over Landsstyrets bekendtgørelse nr. 38 af 6. december 2001 om beskyttelse af fugle. På baggrund af denne udtalelse har Ombudsmanden anmodet Landsstyret om at meddele hvad Ombudsmandens vurdering af regelgrundlaget for Fangstrådet giver anledning til. Det er på baggrund af denne anmodning, at Landsstyret har udarbejdet et rettelsesblad vedrørende forslagets ' 16 stk. 3 samt uddybet bemærkningerne her til.

 

Forslaget har været i høring hos de enkelte medlemmer af Fangstrådet, samtlige kommuner, KNAPK, KANUKOKA, Direktoratet for Miljø og Natur, Grønlands Naturinstitut, IMAK, Politimesterembedet i Grønland, Grønlands Kommando og Rigsombudsmanden. Rettelsesbladet er blevet sendt ud i høring hos de øvrige høringsparter og eventuelle høringssvar vil blive indarbejdet i forbindelse med 2. behandlingen.

 


Desuden er der planlagt et fangstrådsmøde i uge 42, hvor Fangstrådet medlemmer vil have mulighed for at indgyde kommentarer som kan blive indarbejdet i forbindelse med 2. behandlingen efter behov.  Jeg skal på vegne af Landsstyret indstille, at forslag til ændring af lov om fangst og jagt med tilhørende bemærkninger sendes til videre behandling i udvalg inden 2. behandlingen. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Landsstyremedlemmet, og nu er vi så nået til partiernes og Kandidatforbundet og løsgængernes ordførere. Først er det Simon Olsen fra Siumut.

 

Simon Olsen, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til Landsstyrets forslag. Vi har i Siumut gennemgået Landsstyrets forslag om ændring af landstingslov, hvor der er foretaget 3 ændringer i ' 8 og ' 16 samt præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget. Vi er i Siumut tilfredse med de synlige konsekvenser for ændringerne samt de uddybende bemærkninger. Vi vil anbefale, at disse bliver behandlet i udvalget inden 2. behandlingen.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Simon Olsen. Og den næste taler er Finn Karlsen; Atassut.

 

Finn Karlsen, ordfører, Atassut

Vedrørende ændringsforslaget af loven har vi kun kort at sige fra Atassut som er følgende: I forbindelse med ændringen af landstingslov om fangst og jagt kom landsstyremedlemmet med korte bemærkninger om   8 og om 16, og skal hermed få støtte fra Atassut..

 

Som følge af disse kom de under den meget klare redegørelse er der tale om en tilpasning med hensyn til fordeling af repræsentationer i Rådet for Fangst, og da ændringen af repræsentation i Rådet for Fiskeri er svarende til den under forårssamlingen under punkt. 16 besluttede, er svarende til forslaget, går vi ind for uden yderligere bemærkninger. Med disse bemærkninger fra Atassut henviser vi sagen til behandling i vedkommende udvalg inden 2. behandlingen sammen med bemærkningerne hertil.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.


Vi siger tak til Finn Karlsen, og den næste taler er Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Johan Lund Olsen, ordfører Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit skal hermed hilse ændringsforslaget om fangst og jagt velkommen. da forslagets indhold tager sit udgangspunkt i Landstingets Ombudsmands henvendelse samt da forslaget udformes således at der bliver samme høringsprocedure gældende for Fiskerirådet som vi vedtog under forårssamlingen.

 

Det er fortrøstningsfuldt, at der nu kan blive en lovhjemmel til at kunne bemyndige foreninger og organisationer til at udpege en leder af fælles fangst, at der bliver klarere lovgrundlag for Fangstrådets sammensætning og høringsproces. Inuit Ataqatigiit finder dette forslag hensigtsmæssigt, og vil derfor ikke komme med yderligere kommentarer til forslagene. Med disse korte bemærkninger ønsker vi kun at forslaget, og de almindelige bemærkninger til loven bliver sendt til videre behandling i udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug inden 2. behandlingen, således at høringssvarene også komme til vurdering.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Og vi siger tak til Johan Lund Olsen, og den næste taler er Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt foranledige af Ombudsmandens anmodning har vi fra Kandidatforbundet undersøgt med interesse, og har følgende bemærkninger.

 

Som det er alle bekendt, så har Landsstyret udfærdiget en fuglebekendtgørelse som trådte i kraft den 6. december sidste år, og som ramte mange grønlandske familier i negativ retning - specielt personer har fiskeri og fangst som erhverv, og til ingens overraskelse af fangere og fiskeriorganisationen i Grønland glade over Landsstyrets bekendtgørelse til Landstingets Ombudsmand, idet organisationen mener at denne var mangelfuld og uacceptabelt.

 


Vi skal fra Kandidatforbundet gøre opmærksom på, at vi fra starten har fuld forståelse af KNAPK’s klage, og har støttet klagen og ikke mindst af hensyn til fangere og jægere som også ernærer sig med fuglefangst, og specielt personer der bor på islægsområderne. Vi mener derfor i Kandidatforbundet, at anmodningen fra Landstingets Ombudsmand er berettiget. Idet hvis man har etableret røg, så har man også pligt til at foretage høring hos disse før bekendtgørelser bliver udfærdiget, det er derfor berettiget at det bliver pligtigt, at forhører sig hos Fangerrådet før en egentlig produktion af en bekendtgørelse. Vi vil derfor i Kandidatforbundet støtte ændringsforslaget foranlediget af Ombudsmandens anmodning, og vi skal samtidig støtte forslaget om ændring af sammensætningen i Fangerrådet.

 

Men vi skal dog gøre opmærksom på, at Kandidatforbundet uden videre ikke vil acceptere forslaget om, at der bliver udpeget en tilsynsmand når en gruppe går på fangst samlet, ikke mindst på grund af de traditionelle fangstmetoder blandt grønlændere, der kan variere fra sted til sted, og netop derfor mener vi, at forslaget ikke er hensigtsmæssigt, og vi mener da heller ikke, at det er hensigtsmæssigt at man forsøger at lovgive om det traditionelle grønlandske fangers egne fangstmetoder. Vi mener, at fangerne hidtil selv har kunne finde ud af deres metoder uden først at skulle spørge Landstinget, foreninger eller organisationer.

 

De nuværende bestræbelser for at lave regler om fælles fangst på sildepiskere viser, at udfærdigelse af sådanne regler hæmmer fangerne og deres metoder, idet fangerne går på fangst med respekt for hinanden, og denne bør således ikke erstattes af andet der kan forhindre fangst og resultere i at der opstår divergenser blandt fangere.

 

Vi vil benytte nærværende i Kandidatforbundet til at anbefale Landsstyret, at de ændrer kravet om, at der mindst skal deltage 5 joller ved jollefangst på sildepiskere, idet dette ikke alene vil forsinke fangsten, men vil også resultere i mistede fangster. I argumenterne for forslaget kan det blandt andet læses, at ændringsforslagene har været sendt til høring, at høringen hos  relevante instanser skal ske finder vi væsentligt i Kandidatforbundet, men at der sker manglende respons når høringen sker i ferieperiode bliver endnu engang dokumenteret ved nærværende i det kun ganske gå har afgivet svar ved høringen, og kun fire af dem har formuleret anbefalinger eller bemærkninger.

 

Vi skal derfor i Kandidatforbundet anbefale Landsstyret, at de vurderer høringsperioderne meget nøje i fremtiden. Med disse bemærkninger skal vi kræve at sagen sendes til Fangstrådet og derefter til Fiskeri- og Fangstudvalget inden 2. behandlingen.


 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Anthon Frederiksen. Og så er det Landsstyremedlemmet der kommer med en besvarelse.

 

Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Bygder, Siumut.

Tak. Det bliver ganske kort. Først er jeg glad for på vegne af Landsstyret, at et meget stort flertal går ind for at den foreliggende landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt sendes videre i den foreliggende form.

 

Og jeg er også vidende om med hensyn til det der påpeget fra Kandidatforbundet, så regner jeg med også med, at de også vil blive medtaget i udvalgsbehandlingen. Men med hensyn til høringsperoceduren så kan den eventuelt være bedre, men hvis lovgivningen skal forhandles på baggrund af ferieperioden og lignende, så vil Kandidatforbundet no0k også klage over, hvornår vil I udarbejde ferierne. Er det efter en ferie, er det så noget nyt man hermed må undgå, fordi vi har en generel samfundsdrift, og det er således at samtlige virksomheder blandt andet kører hele sommerperioden ud, det er ikke afgørende om man holder ferie eller ej, og derfor hvis man skal til at udsætte høringsprocedurer og lignende på baggrund af ferieperioden, så vil man dette også medfører, at lovgivningsarbejdet vil blive forhalet meget.

 

Landsstyret finder høringsprocedurerne meget vigtigt, og her kom man med fuglebekendtgørelsen som et eksempel, det vil vi tage til efterretning på vegne ad Landsstyret. Og heldigvis har KNAPK, kommunerne o. lign. på baggrund af høringen, så har de nye ,medarbejdere som vil besvare dette, og jeg håber på at nærværende person vil blive ansat i nær fremtid, og jeg håber at dette efterfølgende vil blive løst til alles tilfredshed.

 

Og med hensyn til fælles bank, og at Kandidatforbundet ikke kan gå ind for denne ordning, fordi her er det sildepisker fangst man snakker om, hvor man vil udpeget en leder til fælles fangsterne, og jollefiskernes sildepiskere er blevet så få, at de kan betegnes som mangelfulde, og der er ikke nogen mulighed for, at de kan blive flere, og KNAPK har ellers ønsket, at der vil blive afsat flere til jollefangere, men det er meget vanskeligt at forbigå vores omverden, og dette har meget stor indflydelse på hvalfangstområdet,

 


Om med hensyn til forslaget om ledere af fælles fangst, det er vist meget hensigtsmæssigt, fordi når der er så få fangstdyr der er tale om, at der skal være en leder, og at de skal have en meget god fordeling, det bør være hensigtsmæssigt, fordi hvis der ikke er en leder, så kan der er på fælles fangst, de vil nok tage på fangst dagen efter, og jollefiskere og fangerne vil ikke få noget efterfølgende, hvis der ikke er nogen leder, og dermed kan man opnå at kødet bliver spredt mere. Og jeg håber, at dette efter nøje behandling i udvalget kan komme og indstille i fællesskab forslaget. Ganske kort kan jeg sige tak, da jeg kan se at et absolut flertal af partierne går ind lovforslaget, og vi ser frem til betænkningen fra udvalget inden 2. behandlingen.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Bygder, og den næste taler er Anthon Frederiksen for 2. gang.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Ja Landsstyremedlemmet for fiskeri, Fangst og Bygder kom i sin besvarelse ind på, at ferieafholdelse ikke længere er afgørende for opgavernes udførelse eller høring, og her er høringen sket fra den 11. august til den 12. september, og denne periode er som bekendt for samtlige virksomheder den periode, hvor der afholdes størst ferie, derfor er det ikke meget forunderligt, så er der kun 8 der er kommet med høringssvar, hvor der kun var 2 fra kommunerne der blandt andet kom med et høringssvar, derfor kan man ikke udtale, at høringssvarene ikke længere er afgørende i sådanne sager i forbindelse med behandlingen af sådanne sag.

 

Det er næsten til at grine af det han nævnte, og derfor har Landsstyret også med hensyn til høringsprocedurer og høringsfristen, så har Landstinget ønsket, at der er en længere høringsfrist, det ville have været anderledes, hvis der havde været gennemført høring forinden ferieafholdelsen.

 

Og det kan eventuelt være efter ferien man kunne gennemføre høringen, så kan der eventuelt have været flere der både var kommet med høringssvar og bemærkninger her i denne høring.

 


Med hensyn til fælles fangst, og at Landsstyret ikke kan forstå vores ordførerindlæg, det har jeg ikke noget imod, at vedkommende ikke kan forstå dette, for hvis man følger med i forholdene omkring fælles fangst, så kan man ikke forbigå at man i de kommende fælles fangst, så er der flere begrænsninger. Blandt andet som et eksempel sildepisker fangst som et eksempel, så var der nogle jolle der planlagt at gå på sildepisker jagt, så var der to joller, der var to joller der brugte meget lang tid til at efterlyse en anden jolle, fordi de skal være 5 i en sildepisker fangst, men de mistede så deres fangst, fordi den femte ikke kan komme til den der fælles fangst, selvom disse 4 alene ellers kan nedlægge denne sildepisker.

 

Det er sådanne nogle forhold man nøjere bør overvej, om de er til gavn, ved ændringer af sådanne forhold. vi er jo vidende om, at dem der tager på fælles fangst, og ved sådanne nogle fælles fangst, så ved vi, at der ikke sker uddeling af kød for sjovt, og jeg regner heller ikke med, at det sker, og der er så nogen der ikke får noget kød, og især så er det kun dem der har godkendelse til at gå på sildepisker fangst, der kan fange sildepiskere, og hvis der er nogen der ikke får kød eller får en anden fordeling af kød, jeg har ikke noget kendskab til dette forhold, det kan være, det er måske et af de mindste forhold i de forhold jeg kender.

 

Fordi i henhold til forslaget her, så kan det være spørgsmålet med hensyn til fælles fangst, som det blev nævnt i bemærkningerne, at vedkommende leder vil få en pligt til at rapportere, og det kan være at vedkommende placerer sig som en lille konge med hensyn til fordeling af kødet, jeg ved ikke hvordan Landsstyret har overvejet denne fordeling af kød.

 

Fordi vi må jo huske på, at vi bor i et meget meget stort land i Grønland, og vi er meget få, og fangstmetoderne er meget forskellige fra sted til sted langs kysten, også med hensyn til fordeling af kødet. Hvis alt dette skal lovgives ned til den mindst detalje, så mener jeg, at der er en grund til at have nogle betænkeligheder, og derfor med hensyn til, at forinden denne sag bliver 2. behandlet, så ønsker jeg, at disse forhold nøje bliver behandlet, selvom Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Bygder ikke mener det samme, men vi håber på fra Kandidatforbundet, at det nævnte udvalg vil nøje vurderer dette, fordi Landsstyremedlemmet for fiskeri og Fangst er jo ikke landsstyremedlemmet for udvalget, det er udvalget der er arbejdsgiver for landsstyremedlemmet, og ikke omvendt. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Anthon Frederiksen, og den næste der har bedt om ordet er Landsstyremedlemmet for Fiskeri og Fangst, værsgo.


Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Bygder, Siumut.

Kandidatforbundets ordfører kom som sædvanlig imod alt, og det kan være vedkommende finder at det er hensigtsmæssigt, men det er på baggrund af krav fra organisationerne, at der skal oprettes sådan en leder af en sådan fælles fangst, og har man har hørt at man skal høre Fangstrådet, og det er man finder dette vigtigt, og jeg kan ikke forstå, hvorfor man er imod dette fra Kandidatforbundets side. Man har ellers fundet dette meget vigtigt.

 

Med hensyn til høringsproceduren, så er jeg vidende om, at der afholdes ferie, men hvis lovgivningen også skal forhales blot på baggrund af det kan jeg ikke finde som hensigtsmæssigt. Og med hensyn til høringen, så er det meget generelt, at uanset om det sker uden om ferieperioden, så er der mange der ikke kommer med et høringssvar på baggrund af at de går ind for forslaget, det kan være nogen ikke behandler dem seriøst, det er meget meget almindeligt, at der ikke kommer høringssvar uanset om høringen gennemføres uden for ferieperioden.

 

Og vi skal jo også afgive de opgaver fra Landsstyret i rette tid, og jeg mener, at dette forhold bør Kandidatforbundet også respektere.

 

Og med hensyn til at Landsstyret ikke kan være ansvarlig for alt, men skal være med i fangster, hvor mange påhængsmotorer der skal bruges altså joller, det er noget der lokalt der skal arrangeres, og vi skal nok lave lovgivning på området, vi skal ikke komme ind på fordelingen af kødet efter fælles fangst. Vi kan ikke styre alt og alle herfra - vores opgave er at der er hjemmel for lovgivningen, og det bør Kandidatforbundet kunne forstå. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Landsstyremedlemmet for Fiskeri. Og så er det Anthon Frederiksen for 3. gang, og forinden hans bemærkninger skal jeg præcisere, at Siumut, Atassut, Inuit Ataqatigiit og Kandidatforbundet alle enige med Landsstyret om, at sagen overgives til udvalgsbehandling, og derfor vil jeg opfordre til Landsstyret, at hvid vi skal gå igennem vores dagsorden inden klokken 18. at når der er så stor enighed, så er det ellers ikke nødvendigt, at man forhaler sagerne. Og her er det Anthon Frederiksen for 3. gang.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.


Ja selvfølgelig Landsstyremedlemmet for Fiskeri og Fangst, og så skal jeg kommentere hans bemærkninger, så skal alt og alle ikke styres her fra, det kan heller ikke lade sig gøre, og det sagde han, men at det er nødvendigt, at lovgive på dette område, og det er heler ikke korrekt, at Landsstyremedlemmet for Fiskeri og Fangst sagde, at det er kotume at jeg er imod når jeg bruger denne talerstol, det er ikke korrekt, hvis du læser vores indlæg, så kan du se, at det er de to forslag vi går ind for, det eneste vi ikke kan gå ind for det er med hensyn til fælles fangst.

 

Og du skal lige høre nøje efter og besvare ordentligt, det er nødvendigt. Derfor mener jeg, at man i denne debat vedrørende fælles fangst, at man ikke springer dette over, og kan det blive behandlet i udvalget vil det være hensigtsmæssigt. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Anthon Frederiksen, og den næste der får ordet, for 2. gang Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Johan Lund Olsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Ja tak. Det er med hensyn til Kandidatforbundets ordførers Anthon Frederiksen, så vil jeg blot erindre ham om, at siden Kandidatforbundet fik medlemsskab i Landstinget siden 1995, så har de flere gange på baggrund af henvendelser fra Landstingets Ombudsmand, og at indstillingerne skal følges af Landsstyret, så har de sagt, at disse skal følges. Og her med hensyn til fælles fangst, så blev det jo indstillet det foreslået. så er det jo Ombudsmanden på baggrund af en henvendelse, derfor er det lidt vanskeligt at forstå, at man vil respektere Ombudsmandens henvendelse. Samtidig med at man vil respektere Ombudsmandens henvendelse, at man så siger noget imod herfra, det er det der er grund til at finde mærkeligt.

 

Og derfor håber jeg, at man forinden 2. behandlingen, og når denne sag behandles i udvalget, at Kandidatforbundets udtalelser om at man skal respektere Ombudsmandens bemærkninger, at de vil blive blåstemplet i udvalget.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.


Jeg skal udtale, at Anthon Frederiksen har fået dispensation til en aller sidst bemærkning. Vi siger tak til Johan Lund Olsen, men jeg skal igen udtale, at det ellers er nok med behandlingen af sagen, jeg giver dig dispensation, og når du markerer en gang til, så får du afslag.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Ja mange tak for dispensationen. Jeg vil blot præcisere med hensyn til sidste ordfører, at det som Ombudsmanden har påpeget og størstedelen af det, det er det vi har godkendt her i vores ordførerindlæg. Men det er på baggrund af faktiske forhold med hensyn til fælles fangst, vi påpeger her, fordi vi mener, at fangernes metoder og traditioner bør respekteres. Det skal ikke være således, at når Ombudsmanden påpeger, at samtlige påpegninger skal accepteres.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Anthon Frederiksen, og afsluttende Landsstyremedlemmet for Fangst.

 

Hans Enoksen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Bygder, Siumut.

Tak. Jeg er glad for at sagen her blev færdigbehandlet, og at den vil blive udvalgsbehandlet, og Kandidatforbundets mening vil altså blive fremført der, men jeg regner med at de ved en  forståelse for de forhold kan få ændret deres mening, for her er det overhovedet ikke hensigten at man forringer fangers og andres vilkår, men at der sker en forbedring på styringsområdet, det er det man er ude efter. Tak.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut.

Vi siger tak til Landsstyremedlemmet for Fangst, og da der ikke er flere der har bedt om ordet, så er punkt 75 færdigbehandlet, og den lyder således at Siumut og Atassut, Inuit Ataqatigiit og Kandidatforbundet og Landsstyret ønsker, at sagen inden 2. behandlingen behandles i udvalget for Fiskeri, Fangst og Landbrug.

 

Og nu går vi så over til punkt 64; og det er et forslag til landstingslov om Grønlands Hjemmestyres og kommunernes tjenestemænd i Grønland. Og det er Landsstyremedlemmet for Økonomi, der forelægger her ved .1 behandlingen, værsgo Landsstyremedlem for Økonomi.