Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 02

1. behandling 2. behandling 3. behandling

1. mødedag, tirsdag den 4. marts 2003, kl. 13:02

 

Dagsordenspunkt 2

Redegørelse for dagsordenen.

(Landstingets Formandskab)

 

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Landsstyret har anmeldt 36 punkter til behandling på forårssamling 2003. Samtlige punkter er optaget på dagsordenen.  Fra Landstingets medlemmer er indkommet forslag der fordeler sig på 35 beslutningsforslag efter Forretningsordenens ' 37. 14 forslag til forespørgselsdebatter efter Forretningsordenens ' 35 og 25 spørgsmål til mundtlig forelæggelse efter forretningsordenens ' 36 stk. 2.

 

Forårssamlingen planlægges at vare fra den 4. marts til og med den 10. april 2003. Denne plan muliggøre, at alle medlemmer af Landstinget kan nå at rejse hjem til påsken. På den anden side vil gennemførelsen af samlingen med behandling af alle forslag kræve en meget tæt besat dagsorden for Landstingets møder.

 

Af hensyn til arbejdets organisering vil det være hensigtsmæssigt, at alle medlemsforslag med åbenbare økonomiske implikationer kun underkastet 1. behandling på forårssamlingen 2003. 2. behandlingen vil så ske i forbindelse med behandlingen af forslaget til Finanslov for 2004 på efterårssamlingen 2003. Forud for 2. behandlingen vil en grundig udvalgsbehandling således kunne finde sted. På denne baggrund har Formandskabet  forhåndsindstillet 23 beslutningsforslag til 2. behandling på efterårssamling 2003.

 

De faste mødedag bliver mandag, onsdag og fredag som tidligere samlinger. Ligesom på de seneste samlinger behandles spørgsmål til mundtlig forelæggelse på torsdag. Også behandlingen af forslag til forespørgselsdebatter er som hovedregel henlagt til torsdage af hensyn til den samlede planlægger. 2 fredage kan ikke medtages som møder i Landstinget på grund af andre arrangementer. Det drejer dels om fredag den 14.  marts, hvor der er kursus vedrørende Nordisk Råd, dels angår fredag den 28. marts, hvor der er planlagt en høring om missilskjoldsforsvaret.

 

Det erkendes, at planlægningen af forårsmødet 2003 stiller store krav til såvel mødedisciplin samt debatform. Formandskabet deler imidlertid den forhåbning om, at planlægningen kan holdes.

Og jeg skal forespørge om der er nogen der har kommentarer til denne redegørelse fremlæggelse. Og det er så Jørgen Wæver Johansen, Siumut.

 

Jørgen Wæver Johansen, ordfører, Siumut.

Tak. På vegne af Siumut vil jeg gerne sige tak for den velkomst vi har fået, her i forbindelse med vores samling her i foråret har vi  i Siumut glædet os til, idet der jo er mange opgaver der er af vigtighed for samfundet.

 

Jeg synes, at de opgaver vi har for samfundet, og så den mulighed vi har fået, den må vi udnytter for at finde de bedste løsninger for hele Grønland, og der skal ikke her herske nogen tvivl om, at da vi i Siumut ønsker at arbejde positivt for samfundet, og at Siumut også glæder sig til at deltage i arbejdet.

 

Vedrørende redegørelse for dagsordenen, der synes vi at Formandskabet har udført et godt stykke arbejde, og vi er også enige i Formandskabet i, at vi bør være færdige inden påske, og vi er også klar over, at vi sagtens kan nå det, såfremt man har en god mødeledelse. Fra Siumut skal vi lige understrege, idet vi mener, at arbejdsgrundlaget vi før har haft, nemlig at vi afholder møderne til kl. 18.00, at det så bør følges igen, således at vi kan udføre vores arbejde på en god og på en betryggende måde.

 

Og med disse bemærkninger tager vi fra Siumuts side dagsordenen for redegørelsen til efterretning.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Den næste der får ordet er Aqqaluk Lynge, Inuit Ataqatigiit.

 

Aqqaluk Lynge, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Fra Inuit Ataqatigiits side skal  vi også sige tak for den velkomst vi har fået, og ser vi på arbejdet som helhed, så har Landstingets Formandskab taget stilling til noget, som vi også er enig i, og det giver så grundlag for en smidig arbejdsgang her i Tinget, hvilket vi kan koncentrere os om.

 

Og vi er også grundlæggende enig i, at vedrørende de økonomiske implikationer kan 2. og 3. behandles til efteråret, hvilket vi også er enig i.

 

Men med hensyn til det som Formanden var inde på vedrørende Missilsskjoldet, og der skal jeg lige nævne, at Inuit Ataqatigiit  efter at man er kommet med en melding om, at det danske Folketing åbenbart har et flertal for, og der mener jeg, at da man i forbindelse med Danmarks Udenrigsministers besøg heroppe i forbindelse med de almindelige udenrigspolitiske ting, der har vi også et behov for, hvilket vi håber, at formandskabet også vil tænke på, at vi holder et møde med vedkommende vedrørende missilskjoldet og brugen af Pituffik, således at man så påbegynder debatten, nemlig den dag, nemlig den 11. marts, hvor Udenrigsminister Per Stig Møller er til stede her på et besøg.

 

Ikke sådan at forstå, at denne høring der skal foregå den 28. marts, at vi så vil tage et forhåndsstilling til sagen, men at Udenrigspolitisk Nævn har jo arbejdet på en politisk sag, og hvilket så også bør fremlægges, således at man også kan have det i mente den 28. marts, hvorfor det er nødvendigt, at man har diskuteret det, og ikke sådan at forstå, at vi vil tyvstarte på den debat der skal ske den 28. marts, men vi vil blot udnytte Udenrigsministerens besøg her i Grønland.

 

Og det er det vi har af kommentarer til redegørelse for dagsordenen, men hvor vi ønsker, at det nævnte punkt som vi har været inde på bliver taget som et selvstændigt punkt.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Og den næste der får ordet er Jakob Sivertsen, Atassut.

 

Jakob Sivertsen, ordfører, Atassut.

Tak. Vi vil også gerne sige tak for den velkomst vi har fået. Planlægningen af nærværende forårsmødet for Landstinget udført af Landstingets Formandskab, det vurderer vi fra Atassut s side som veludført, og som velplanlagt.

 

Vi skal samtidig udtrykke vores støtte til beslutningen om mødet varighed, idet der er lagt op til at mødet startet dags dato, og slutter den 10. april. Atassut har også konstateret,  at forårsmødet er fastlagt til at slutte før den første store helligdag efter nytår B altså påsken, og denne disposition truffet af Formandskabet er vi  i Atassut meget tilfredse med, idet vi antager, at Formandskabet har fundet det vigtigt, at landstingsmedlemmerne der bor uden for Nuuk kan nå at være hjemme umiddelbart før påske.

 

Atassut konstaterer endvidere, at forslag fra landstingsmedlemmer med økonomiske konsekvenser  kun bliver 1. behandlet under nærværende møde, således at 2. behandlingen kan foretages under efterårssamlingen 2003 med henblik på implementering af punkterne i finanslovsforslaget for 2004. Og denne disposition fra Formandskabets side vurderes som værende korrekt i Atassuts øjne.

 

Og Formandskabets anbefaling om, at ugedagene mandag, onsdag og fredag afsættes som praktiske mødedag er vi ligeledes tilfredse med i Atassut, idet vi også i Atassut finder det overordentligt vigtigt, at Landstinget får mere tid til at bruge mere tid på mere vigtige dagsordenspunkter.

 

Arbejdet i Landstinget består ikke kun i at behandle beslutningsforslag. Og vi skal erindre om, at landstingsarbejdet også består i ansvarsbevidst og pligtopfyldende behandling af samfundsrelevante emne i denne landets fornemmeste mødesal på vegne af borgerne. Vi skal også erindre om, at netop vores møder er en opfyldelse af den pligt vi har fået som folkevalgte, og vi skal derfor fra Atassut udtrykke vores samtykke til, at Formandskabet i forlængelse af planlægningen af nærværende forårssamling animerer medlemmerne til at være med og involvere sig under debatterne. For at minimere kotumen i at bruge megen unødvendig tid i behandlingen af redegørelse for dagsordenen under tidligere åbningsmødedebatter, så har Formandskabet anbefalet, at eventuelle spørgsmål vedrørende dagsordenspunkter går igennem partiernes repræsentanter i Formandskabet. Og dette tiltag hilser vi i Atassut meget velkomment, idet anbefalingen vil indebære, at formandskabet pligt til at være den der alene beslutter dagsordenspunkter endelig vil blive indfriet.

 

Til sidst vil jeg på vegne af Atassuts landstingsgruppe byde landstingsmedlemmerne og landsstyremedlemmerne hjertelig velkommen, idet jeg samtidig skal understrege, at vi håber, og er indstillet på, at være med til at dette møde både bliver givtig og resultatorienteret.

 

Med disse ord skal Atassut meddele, at vi tager redegørelse for dagsordenen til orientering. Tak

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Den næste der får ordet er fra Demokraterne, Per Berthelsen, værsgo.

 

Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.

Først vil jeg gerne sige tak for den velkomst vi har fået fra Landstingets Formand, og har så følgende bemærkninger til redegørelsen for dagsordenen.

125 punkter så mange punkter skal vi have behandlet seriøs vis inden den 10. april i år. Og der til skal lægges at størstedelen af punkterne skal behandles både 2 og 3 gange. Så antallet af dagsordenspunkter bliver langt større. Resultatet ser vi her B i det trolige sammenpressede program, hvor der efter Demokraternes opfattelse ikke bliver den fornødne tid til at behandle hvert forslag på en seriøst måde.

 

Ud over de sædvanlige mødedage, nemlig mandag, onsdag og fredag, skal vi  i enkelte uge således afholde møder i Landstingssalen om tirsdagen. Derudover er der indført noget nyt. Nemlig afholdelse af forespørgselsdebatter om torsdagen efter Landsstyrets svar af landstingsmedlemmernes spørgsmål. Endvidere kan det tilføjes, at alle medlemsforslag med økonomiske konsekvenser først vil blive 2. behandlet til efterårssamlingen. Det er forståeligt, at Landstingets administration har planlagt på den måde, man at det er en meget uheldigt udvikling, hvis ikke 1. og 2. behandlingen af et forslag ikke sker i løbet af den samme samling. Når der skal behandles så mange dagsordenspunkter i Landstingssalen medfører det alt andet end lige, at der ligeledes skal afsættes en del tid til udvalgsmøder. Jeg kan allerede se foran mig et utal af aftensmøder B både til almindelig udvalgsmøder og samråd, og ikke mindst afholdelse af møder i weekenden. Og derudover skal  der skrives et vel af ordførerindlæg som skal klirres i sin gruppe B alt i alt et program, hvor der er fare for lovsjusk, fordi vi ikke har den fornødne tid til at behandle forslagene ordentlig.

 

I den sammenhæng skal vi heller ikke glemme, at det ikke kun er os selv som tidsmæssigt bliver presset, men at vi også udsætter embedsmændene for et enormt tidsmæssig pres B både i Landstingets administration og Landsstyrets administration.

 

At jeg fremkommer med nærværende kritik skyldes, at jeg kom i mindretal i Formandskabet om, hvorvidt om alle de private forslag skulle godkendes, da langt hovedparten af forslagene ikke lever op til de fastlagte formkrav. Formkrav somme landstingsmedlemmer er gjort bekendt med langt forud for fristdagen. Hvis formkravene skulle overholdes, så vil knap 75 % af forslagene efter min mening bliver afvist. Hvis flertallet af medlemmerne i Formandskabet havde fulgt mit ønske, så ville vi have fået en samling, hvor vi ville få den fornødne tid til at behandle hvert forslag på en ordentlig måde, og dermed vil risikoen for lovsjusk blive reduceret væsentligt.

 

Fra Demokraternes side beklager vi Formandskabets beslutning, men vi tager den til efterretning, og indstiller dagsorden til godkendelse af hensyn til afvikling af nærværende samling. Tak.

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Og den næste taler er Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Tak. Efter af have gennemgået dagsordensforslagene for Landstingets forårssamling 2003 har jeg på vegne af Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

Som det blev fremsat, så skal vi have god tid til at behandle dagsordenspunkterne. Og efter at have hørt, hvor mange dagsordenspunkter der findes på dagsordenen, så vil jeg udtale følgende som jeg har lagt mærke til.

 

Allerførst har jeg kunne konstatere, at mit beslutningsforslag i henhold til Forretningsordenens ' 32a vedrørende reparation af hundeslæderute, og min forespørgsel til Landsstyret vedrørende servicering af den grønlandske menighed i Danmark samt min forespørgsel til Landsstyret vedrørende grønlandske patienters forhold i Danmark ikke er blevet sat på dagsordenen. Og på baggrund af det ønsker jeg en forklaring fra Landstingets Formandskab, idet jeg naturligvis ikke regner med, at dette er gjort med vilje, idet jeg heller ikke regner med, at dette er sket fordi man har ringeagtet disse. Jeg gør ikke mindst på baggrund af  Landstingsformanden i forbindelse med indsættelse af sin stilling har lovet, at ville arbejde for og behandle landstingsmedlemmerne lige. Jeg skal derfor anmode Landstingets Formandskab om at foranledige, at mine forslag blive implementeret i nærværende dagsorden.

 

Jeg har ud over i henhold til ' 35 A i Landstingets Forretningsordnen stillet følgende dagsordensforslag. Forslag vedrørende flytning af Grønlands Hjemmestyres selskaber til mindre byer eller til byer med dalende indbyggertal. Forslag til vedrørende tilskud til krisecentre, forslag vedrørende forældrenes barselsorlov, forslag om mere hensigtsmæssighed af midler til kommunerne i forbindelse med lovarbejdet, debatforslag om det efterhånden uacceptable forhold indenfor menigheden, forslag  vedrørende forlængelse af landingsbaner med henblik på mere rentabel udnyttelse og forslag vedrørende fuld økonomisk kompensation til forældre der har viljen til at passe deres stærkt handicappede børn.

 

Jeg har ellers ønsket at sådanne spørgsmål skulle behandles i Landstinget, og ikke blot sættes som en forespørgselsdebat. Jeg har naturligvis stillet forslagene, idet jeg er interesseret i at vide landstingsmedlemmernes stillingtagen til punkterne samt besvarelse, og dette konstaterede jeg først, da jeg ankom hertil lørdag den 1. marts. Som jeg allerede har nævnt har min interesse været, at danne mig overblik, få landstingsmedlemmernes standpunkt til nævnte forslag, idet ytringsfriheden i høj grad også ligger der. Jeg mener ikke, at det skal være kotyme, at Landsstyret alene skal svare på forslag stillet af landstingsmedlemmerne i henhold til dagsordenen.

 

For landsstyremedlemmernes besvarelse kan jo lige så godt være i uoverensstemmelse med Landstingets standpunkt. Den samme behandling har flere af landstingsmedlemmernes forslag også fået, og her tænker jeg naturligvis stadigvæk på punkter som af Landstingets Formandskab er blevet henvist videre til Landsstyret til skriftlig besvarelse. Min reaktion skal ikke betragtes som mistillid til Landsstyret, men jeg vil bare lige her ved nærværende erindre om, hvad jeg opfatter som demokratisk proces, og dette sætter Landstinget jo meget  højt. Jeg respekterer naturligvis Formandskabets disposition, men jeg skal alligevel i fordragelighedens navn anmode Formandskabet om at drage omsorg for, at savnede debatforslag og forespørgsler til Landsstyret bliver synliggjort, og jeg håber også, at udtalelsen  om, at man vil høre på oppositionen, at den også bliver effektueret. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Jeg siger tak til partiernes og Kandidatforbundets bemærkninger. Til Siumuts ordfører skal jeg nævne til Jørgen Wæver Johansen, at man selvfølgelig stiler efter, at der ikke bliver afholdt aftensmøder, og vi prøver så vidt muligt at holde fast ved, at vi senest holder kl. 18.00, men det vil ikke være helt på sin plads, at man stopper en given debat, fordi klokken netop slår 18.00, hvorfor vi nok skal være lidt smidig, såfremt vi er midt inde i en debat, og jeg er også overbevidst om, at det er noget vi ikke kommer til at skændes om.

 

Og med hensyn til Inuit Ataqatigiits bemærkninger, så skal jeg nævne, at sådan en forespørgsel selvfølgelig snarest vil blive behandlet i Formandskabet, og det vil så også resultere i, at vi tager kontakt til Landsstyret, og jeg mener, at der hidtil er planlagt inklusive møde i KATUAQ vedrørende Missilskjoldet den 28. marts, men såfremt vi også skal udnytte besøget, så må vi også lige diskutere, også sammen med Landsstyret.

 

Jeg siger også tak til Atassuts bemærkninger, idet han ganske rigtigt var inde på, at vores retningslinier vedrørende fremlæggelse, det er noget vi har bestræbt os på at overholde, også i forbindelse med den rækkefælge som sagerne har fået har vi også haft i mente. Og vedrørende forslag der indebærer en økonomisk konsekvens, og at man så også går ind for, at disse så endelig bliver færdigbehandlet til efterårssamlingen, og jeg takker for den tilslutning, det så har fået.

 

Og Demokraternes Per Berthelsen og hans bemærkninger, og det vedrører også Atassuts bemærkninger, idet det er ganske rigtigt som Per Berthelsen var inde på, det er korrekt at Demokraterne har haft nogle store krav vedrørende optagelse af punkter på dagsordenen, og der har vi så vidt muligt prøvet på at komme til forståelse med hinanden, således at vi nu har fået de punkter optaget på dagsordenen, som vi nu har. Selvfølgelig kan man følge de formkrav der er, men såfremt man følger dem konsekvent, så ville en stor del af forslagene ikke ville være blevet optaget på dagsordenen. Men på den anden side, os der har arbejdet i mange år inden for politik har den opfattelse, og vi må også lige huske på, at det er et nyt Landsting, som nu er samlet for første gang, hvorfor vi nu har behandlet de forskellige forslag også i samarbejde med vores sekretariat, hvor vi så i samarbejde med hinanden har prøvet på at betjene Tingets medlemmer for at få dem optaget på dagsordenen. Det vil sige, at vi er kommet i forståelse med hinanden, og man skal heller ikke være i tvivl om, at forberedelsen til efterårssamlingen, så vil de krav som medlemmerne nu er blevet gjort bekendt med, der går vi så efter, at vi vil være med strikse med at overholde dem. Og det er det som Formandskabet stiler efter.

 

Jeg er ked af, at Anthon Frederiksen ikke har fået den forklaring som han burde have haft, og det skal ikke ses som en tilsidesættelse af ham eller som en forskelsbehandling af ham. Anthon Frederiksen kan ligesom de andre medlemmer også have fået en vejledning i, netop for at smidiggøre behandlingen af disse forslag, således at man så vidt muligt har samlet de forskellige punkter som har lighedspunkter med hinanden i en pulje for sig.  Og derfor har vi så fra Formandskabets side sørget for at Anthon får sin forklaring skriftligt, og jeg skal også meddele, at et forslag som vi anser for at berøre kommunerne for meget, og det der vedrører hundeslædevejene og forbedring af disse, og når kommunen kører som et fiskerierhverv eller et sted hvor man udøver fiskerierhverv, og også udfører turisterhverv, så ønsker man så, at Formandskabet også ser på de andre aspekter, således at man vurderer disse ting på engang, således at det ikke kun er fiskerierhvervet der skal foretage sig noget til fordel for turismeerhvervet. Og jeg håber så på, at Anthon Frederiksen vil få en nærmere forklaring på, hvorfor man har afvist hans forslag til dagsordenspunkt.

 

Men det er nogle gange, så kan vi jo også komme i tidsnød, hvorfor vi nogle gange må udskyde nogle ting. Man det skal ikke bruges som en undskyldning. Og i år har jeg udover indkaldelse til en masse møder, så har vores sekretariat også serviceret Ungdomslandstinget, og har brugt en masse tid på det, og det har resulteret i noget positivt, og det slutdokument der er resultatet af det, vil blive uddelt til landstingsmedlemmerne. Men vi har travlt, men det har ikke betydet, at vi har måtte udskyde vores arbejdsopgaver, men vi har haft travlt, og de har så også udført deres arbejdsopgaver, og udført deres arbejdsopgaver, og her tænker jeg så på embedsmændene.

 

Og således har jeg nu kommenteret de ting som medlemmerne har efterlyst, og man vil så også komme nærmere ind på dem hen ad vejen. Og med hensyn til den skriftlige redegørelse som Anthon Frederiksen skal have, det skal der så også blive sørget for.

 

Og ser man så også på den fordeling der er i dagsordenspunkterne, så er der jo også mulighed for, at vi eventuelt kan rokere rundt på dem fra en dag til en anden, også afhængig af nye opgaver der er, og det er jo også noget vores Forretningsorden også tillader os. Og endnu engang tak til de bemærkninger der er faldet.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Den næste der får ordet er Anthon Frederiksen.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Jeg vil blot lige præcisere dette. At fra Landstingets Formandskab har jeg overhovedet ikke fået noget tilbud med hensyn til mit forslag om hvordan mine forslag kan blive placeret, og hvilken beslutning der er blevet taget med hensyn til dem, og det er derfor jeg klager over dem. At da jeg først ankom den 1. marts at jeg først kunne se og konstatere, at mine forslag i henhold til Forretningsordenens ' 32, ' 35 og ' 36 i henhold til disse, at disse så er blevet placeret et helt andet sted.

 

Som Formanden har sagt, at såfremt  jeg har fået tilbud eller orientering før dette, så ville jeg have taget dette til efterretning i forståelse, men jeg føler mig, at jeg er blevet ringeagtet i forbindelse med en sådan placering, og det kan man ikke undgå at klage over.

 

Og med hensyn til hundeslæderuten eller vejen, selvfølgelig kan jeg have tilknytning og har tilknytning til kommunen, men den har meget stor tilknytning til erhverv, og når vi ser på Finansloven, så har der siden flere gange fra flere kommuner som har viljen til erhverv med hensyn til vejanlæggelse i Sydgrønland, og hvis vi ser på dem, så har Grønlands Hjemmestyre bekostet 50 % af udgifterne. Og forslaget med hensyn til hundeslædevejen den har jeg udformet korrekt og med god argumentation. Jeg har sendt den blandt andet med billeder optaget af hundeslædevejen, og derfor håber jeg som Landstingsformanden sagde, at denne sag vil blive taget op igen og revurderet i Formandskabet. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Som sagt til Anthon Frederiksen, så vil man vende tilbage de spørgsmål der blev stillet til Formandskabet, og der vil komme en besvarelse til Anthon Frederiksen på baggrund af dette.

 

Og da der så ikke er flere der har bedt om ordet, og jeg skal også udtale, at jeg hermed kan forstå at dagsordenen er godkendt fra Formandskabets side med hensyn til flertallet af det der blev fremsat.

 

Og dermed er behandlingen af dagsordenspunkt 2 færdig.