Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 128-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

11. mødedag, torsdag den 20. marts 2003, kl. 16:47

 

 

 

Dagsordenspunkt 128

 

 

 

Forslag til Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v.

(Hans Enoksen)

 

 

 

Mødeleder: Isak Davidsen, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

 

 

 

Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.

Den grønlanske eksport af fisk og fiskevarer til EU har et betydeligt omfang og er af stor betydning for landets økonomi. Grønlands 3-landsstatus i forhold til EU medfører, at eksporten underkastes en dyr og tidsrøvende procedure i forbindelse med grænsepassage til EU-landene.

 

Hermed udsættes den grønlandske eksport til EU for konkurrenceforvridning i forhold til konkurrenter fra Island, Norge og Færøerne. Eksporten af fisk og fiskeprodukter til EU herfra har nemlig fri og uhindret adgang, da der på veterinærområdet er indgåede de fornødne aftaler med EU.

 

Indenfor Grønlands nuværende veterinære status, kan der ikke opnås bedre forhold for eksporten til EU. I forlængelse heraf traf Landsstyret en principbeslutning om at indgå en veterinæraftale med EU. Før en sådan anmodning om indgåelse af en veterinæraftale kan sendes til EU-kommissionen, skal der ske en dybdegående teknisk gennemgang af dels det grønlandske veterinærvæsens opbygning samt lovgivning og dels hygiejnelovgivningen på fiskeriområdet.

 

Hvis Grønland senere vil hjemtage hele veterinærområdet er det vigtigt, at det sker ved en velovervejet trinvis proces, hvor tilliden til grønlandske produkter hele tiden bevares. Indgåelse af en aftale med EU vil være et vigtigt første skridt i denne proces.

 

På denne baggrund rettede Landsstyreformanden i november 2002 henvendelse til Statsministeren med anmodning om Regeringens ekspertbistand. Statsministeren bakkede henvendelsen op ved at lade Fødevaredirektoratets Grønlandsgruppe, hvor også Hjemmestyret deltager, tage fat på det praktiske arbejde, som baseret på et grønlandsk oplæg, kan resultere i et forslag til en veterinæraftale, der kan sendes til EU-kommissionen.

 

I nærværende anordninger behandles det nødvendige grundlag for den del af lovgivningsområdet, der hører ind under Fødevareministerens kompetence.

For at sikre, at retsgrundlaget er til stede i forhold til Grønlands ønske om at indgå en veterinæraftale med EU og for generelt at bibeholde muligheden for at eksportere animalske fødevarer til EU, har Fødevaredirektoratets Grønlandsgruppe udarbejdet fremsendte udkast til opdatering af lovgivning indenfor Fødevaredirektoratets ansvarsområde i Grønland med de afvigelser, som de særlige grønlandske forhold tilsiger.

 

De tre kongelige anordninger om fødevarer, sygdomme og infektion hos dyr og dyrlægegerning er blevet behandlet i en bredt sammensat arbejdsgruppe, bestående af embedsmænd fra Udenrigskontoret, Erhvervsdirektoratet samt APK, Royal Greenland og Royal Arctic Line. Anordningerne udgør grundlaget for at komme videre i arbejdet med veterinæraftalen og forbedre vilkårene for den grønlandske eksport. Landsstyrets overordnede vurdering er, at anordningerne er en formalisering af de faktiske forhold med den forbedring for Grønland, at samtlige virksomheder, der måtte ønske at producere fødevarer til hjemmemarkedet, skal have sin godkendelse af Hjemmestyret efter Hjemmestyrets regelsæt og ikke en EU-autorisation efter Fødevaredirektoratets regelsæt.

 

På denne baggrund anbefales det, at Landstinget tilslutter sig anordningerne med de anførte bemærkninger og indstiller anordningerne til behandling i Landstingets Erhvervsudvalg.

 

Anordning om ikraftræden for Grønland af lov om fødevarer m.m.

Tidligere var fødevareområdet dækket af en række særlove, for eksempel kødloven, æggeloven, mælkeloven mv. Dette er nu samlet i den danske fødevarelov. De anordninger, der er gældende for Grønland er imidlertid de gamle særlove. Med nærværende udkast til anordning er det forhold opdateret.

 

Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om sygdomme og infektioner hos dyr.

For at kunne eksportere animalske produkter skal man kunne bekæmpe sygdomme og infektioner hos de dyr, produkterne stammer fra. Den nuværende lovgivning skal opdateres for at stemme overens med den udvikling, der er foregået på området.

 

Anordning om ikrafttræden for Grønland af lovbekendtgørelse af dyrlægegerning.

Det nye udkast til anordning om dyrlægegerning giver en praktisk mulighed for at trække på hjemmestyreansatte dyrlægers arbejde i tilfælde af udbrud af smitsomme husdyrsygdomme. I den danske udgave er denne mulighed begrænset til at omfatte praktiserende dyrlæger.

 

I det foreliggende udkast henvises der til lægemiddellovgivning. Det vil være ønskeligt med en præcisering af, at det er grønlandsk lægemiddellovgivning, der henvises til, da området er hjemtaget med sundhedsområdet i 1992. Derfor anbefaler Landsstyret, at anordningen tiltrædes med en bemærkning om, at dette ønskes præciseret og efterfølgende indarbejdet i anordningen. Det skal sikres, at der ikke i den forbindelse ændres på den nugældende kompetencefordeling mellem Rigsmyndigheder og Hjemmestyremyndigheder.

 

Det skønnes, at implementeringen af de tre kongelige anordninger er budgetmæssige neutrale.

 

Da den grønlandske fiskeeksport taber penge på tingenes tilstand hver dag, er det vigtigt, at en ændring gennemføres så hurtigt som muligt. Derfor er punktet på dagsordenen på dispensation fra tilmeldingsfristen.

 

Med disse ord overlader jeg anordningerne til Landstingets velvillige behandling.

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Og vi går så over til partiernes ordførere. Først Ole Dorph. Den næste er så Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit.

 

Ole Dorph, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til forslag  til Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v.

 

Vi er i Siumut tilfreds med, at nærværende forslag bliver forelagt Landstinget af Landsstyret.

 

Og at fremlæggelsen af dagsordenen er godkendt af Landstinget. Det er nødvendigt, at have en fleksibel arbejdsgang, lige som det er tilfældet ved denne dagsorden.

 

Grønlands eksport af fisk m.m. er meget vigtigt for vores økonomi og i denne handel har vi utallige hårde konkurrencer. På grund af vores manglende lovhjemmel er vi stødt på hindringer, som ikke mindst er blevet til alvorlige hindringer i vores samarbejde med EU og økonomi, som så vidt muligt snarest må løses.

 

Dette arbejde er nødvendig lovmæssig ajourføring til nuværende forhold og fremtiden. Vi har i Siumut bemærket, at det nævnte anordninger er behandlet af vidt forskellige arbejdsgrupper.

 

Med disse bemærkninger anbefaler vi sagen til behandling i udvalget for erhverv.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit og den næste bliver Jensine Berthelsen, Atassut.

 

Ane Hansen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Landsstyret beder os i dag om at beslutte godkendelse af tre anordninger, selvom forslaget fremkommer senere og ikke giver muligheder for en grundig undersøgelse.

 

På baggrund af, at Landsstyret anser opgaven som hastende tiltræder Inuit Ataqatigiit efter vurdering af de tre anordninger med de dertil hørende og indstiller til, at Landstingets Erhvervsudvalg grundigt vurderer og behandler det omtalte anordningsforslag inden 2.behandlingen. Idet det bl.a. må sikres at anordningerne ikke skader handlen med grønlandske produkter eller proviant i vort land.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det Jensine Berthelsen fra Atassut.

 

Jensine Berthelsen, ordfører, Atassut.

Gennem forslaget om tiltrædelse af loven om fødevarer m.m. vil man tilpasse forskellige forældede lovbestemmelser til den i Danmark gældende lovgivning om fødevarer, som vi fra Atassut støtter fuldt ud.

 

Gennem tiltrædelse af loven om sygdomme og infektioner hos dyr for Grønland, vil man

forny den grønlandske lovgivning på området, således at bekæmpelsen af dyrenes sygdomme også bliver tilpasset.

 

Endelig er udarbejdelsen af lovbekendtgørelse af loven om udøvelsen af dyrlægegerning m.m. tilpasset til vore dages krav, som vi fra Atassut også vil støtte.

 

Eksportproduktion af dyr til andre lande har mange problemstillinger, og kulegravning af problemstillingen til forbedring af eksportmulighederne udfra forordningsforslagene, så man på denne måde kan imødegå konkurrenceforvridningen, støtter vi fra Atassut.

 

Landsstyret har i sit forelæggelsesnotat sagt, at tiltrædelse af 3 omtalte kongelige anordninger ikke kommer til at rokke ved vurderingen, men ikke desto mindre skal vi fra Atassut ønske, at der undersøges grundigt om man ved ikrafttrædelse af disse anordninger sikrer sig mulighederne for at forebygge dyresygdomme og til helbredelse af syge dyr, og om man i tilfælde af aflivning af syge dyr sikrer, at der er folk, der kan tage sig af disse, og om der findes økonomisk dækning, hvorfor vi fra Atassut ønsker, at sagen undersøges grundigt i Erhvervsudvalget inden andenbehandlingen.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Marie Fleischer, Demokraterne og efterfølgende er det Anthon Frederiksen.

 

Marie Fleischer, ordfører, Demokraterne.

Forslag  til Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v.

 

Fra Demokraternes side tilslutter vi os Landsstyrets forslag om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af tiltrædelse af Lov om fødevare m.m., Lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v.

 

Da den grønlandske eksport til EU udsættes for konkurrencevridning i forhold til konkurrenter fra Island, Norge og Færøerne, er vi fra Demokraterne glade for, at der vil ske en tilpasning på området.

 

Lige som Landsstyret også har sagt, at  så længe Grønland har sådan en eksport og at Grønland taber penge derved, som påpeget af Landsstyret, går vi fra Demokraterne fuldt ind for forslaget i den foreliggende form.

 

Vi skal dog lige bemærke, at vi finder det yderst kritisabelt, at dette dagsordenspunkt er blevet fremsat efter tidsfristens udløb uden at Landstinget er blevet orienteret derom.

 

Med disse bemærkninger ønsker vi, at forslaget bliver henvist til udvalgsbehandling i relevant udvalg.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Forslag  til Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v., har jeg på vegne af Kandidatforbundet følgende bemærkninger til.

 

Jeg skal til at starte med at gøre opmærksom, at et af Kandidatforbundets vigtigste målsætninger er, at vi i videst omfang skal bestræbe os på, at der bliver formuleret love og regler i denne forsamling, der passer til de faktiske forhold i dette land.

 

Og ikke mindst på baggrund af bestræbelserne for selvstændighed, som vil betyde større kompetence til befolkningen her.

Jeg skal derfor på vegne af Kandidatforbundet anbefale, at Landsstyret tager seriøse skridt til tiltag for at realisere dette.

 

Efter at have sagt dette kan jeg konstatere og vurdere som umiddelbart betænkeligt, at forslag til anordning om ikrafttræden af love for det meste drejer sig om tiltag, foranlediget af Fødevare-, Landbrugs- og Fiskeriministeren, men da der i loven er indeholdt muligheder for tilpasning af regler til forholdene her og da der i princippet er mulighed for at forbedre handelsrelationerne med EU må jeg med udgangspunkt i eksisterende forhold foreløbig tilslutte mig Landsstyrets anbefaling om godkendelse, ikke mindst på baggrund af Landsstyrets udmelding om, at nærværende vil give mulighed og bedre effekt i eksporten.

 

Med udtalelse om min umiddelbare uvilje om implementering af danske love, som ikke er tilpasset det grønlandske forhold og med anmodning om, at fejldisponerede oversættelses- og trykfejl bliver rettet vil jeg spørge til Landssstyret om disse er fuldt ud klar over, hvilke konsekvenser implementeringen vil have for fåreholderne og andre levnedsmiddelinstitutioner, idet de nævnte love jo vil indebære tildeling af diverse ansvarsområder til erhvervsdrivende.

 

Til sidst vil jeg gerne vide og anmode om, at Landsstyret redegør for, hvad Landsstyret har i sinde med hensyn til paragrafferne i nærværende lovgivninger, som egentlig ikke har relation til de grønlandske forhold, også fordi disse paragraffer stadigvæk står og som ikke er blevet fjernet.

 

Her er det paragraffer, der ikke har relation til de grønlandske forhold, som stadig er med i anordningerne. Og med udgangspunkt i eksisterende forhold, skal jeg udtale min foreløbige tilslutning til Landsstyrets anbefaling om godkendelse, idet jeg også håber på, at Landsstyret har sikret, at implementeringerne negative konsekvenser for de erhvervsdrivende og ikke mindst for fåreholderne, der her vil blive berørt. Tak.

 

Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Og samtlige landstingspartier har udtalt, at den bliver behandlet i erhvervsudvalget og så er det afsluttende ord fra Landsstyreformanden.

 

Hans Enoksen, Landsstyreformanden, Siumut.

Ja tak. Og her med hensyn til det, der blev sagt, nemlig forslag til  Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v., så er jeg glad for, at det bliver bakket op af Landstinget. Således at forbrug af fødevarer og eksport af fødevarer vil blive forbedret markant.

 

Og ikke mindst mht. de fødevarer, der bliver produceret og med hensyn til EU, at man får hurtigere muligheder for eksport, og at man dermed også får formindsket de 12 sømile begrænsninger, der findes. Dvs. at jeg er glad for, at jeg på vegne af Landsstyret kan takke for partiordførernes støtte og selvfølgelig med hensyn til det, der bliver bl.a. fra Kandidatforbundet, nemlig at i forbindelse med vores forbrug af grønlandske fødevarer i Grønland.

 

Det, som Inuit Ataqatigiit vil have, at disse bliver sikret, at det ikke er til nogen hindring og dem, der arbejder med det arbejder for at få sikret og jeg håber så på, at hvis man vil have yderligere oplysninger om dette, så kan man i udvalget spørge embedsmændene og her vil vi fra Landsstyrets side være med til, at anordningerne bliver behandlet på en ordentlig måde, fordi mht. levnedsmiddelvirksomhed i Grønland har jo meget stor begrænsninger i forbindelse med eksport fra EU-reglerne og her med hensyn til, at vi selv kan lave nogle regler, det er den mulighed, som man efterlyser og det er vi meget tilfreds med.

 

Og jeg håber så, at man her i samfundet kan lægge mærke til, at der er tale om et stort skridt i den rigtige retning.

 

Mht. det der blev påpeget fra Kandidatforbundet omkring de forskellige indhold af lovene og disse vil blive nøje undersøgt og de fejl, der er nævnt, de vil blive rettet og jeg er også overbevidst om, at udvalget vil nøje undersøge dem, når den bliver udvalgsbehandlet.

 

Og man skal også regne med, at Landsstyret også vil være med i arbejdet omkring dette. Og det, der blev fremsat her af flere, at det på baggrund af, at denne skulle fremsættes så hurtigt som muligt, at vi for at kunne gennemføre dette, så har det været nødvendigt, at få dispenseret fra tilmeldingsfristen og jeg håber så på, at vi ikke oplever tilsvarende og efterfølgende også fordi det er jo meget vigtigt, og vi sætter det også meget højt fra Landsstyrets side, at Landsstyret får ordentlige oplysninger.

 

Og med disse bemærkninger, så henviser jeg til, at den bliver udvalgsbehandlet og så håber på, at den bliver udført korrekt også fordi man kan sige, at der er god støtte fra ordførerne og så håbe på, at udvalgsarbejdet sker på en ordentlig måde og så er vi parate til at kunne være med i arbejdet fra Landsstyrets side i stort omfang. Tak.

 

Aqqaluk Lynge, mødeleder, 3. næstformand for Landstinget, Inuit Ataqatigiit.

Tak. Og dermed er dagsordenspunkt 128 forslag til  Landstingsbeslutning om Grønlands Hjemmestyres udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Tiltrædelse af lov om fødevarer m.m., lov om sygdomme og infektioner hos dyr samt lovbekendtgørelse om dyrlægegerning m.v. hermed henvist til udvalgsbehandling.

 

Og da vi er færdige med dette dagsordenspunkt 128, så har vi også været igennem vores dagsorden for i dag. Og tak for i dag og vi ses igen i morgen.