Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 23-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

4. mødedag, fredag den 7. marts 2003, kl. 13:15

 

 

 

Dagsordenspunkt 23

 

Forslag til landstingsbeslutning om Hjemmestyrets udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Lov om produktansvar.

( Landsstyremedlemmet for Erhverv)

(1. behandling)

 

 

Finn Karlsen, Landsstyremedlem for Erhverv, Atassut.

Tak. Landsstyret fremsætter hermed forslag til landstingsbeslutning om Hjemmestyrets udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Lov om produktansvar

 

Danmark har siden 1999 haft en lov om produktansvar der gennemfører et EU-direktiv for området. Formålet med lovens indførelse i Danmark var en tilnærmelse af de nationale regler om produktansvar i hele EU, idet forskellige regler dels kan virke konkurrenceforvridende og hæmme den frie varebevægelse, dels kan bevirke forskelle i forbrugerbeskyttelsen i forbindelse med produktstade.

 

Produktansvarsloven blev i 1993 sat i kraft på Færøerne, men blev aldrig sat i kraft for Grønland. I Grønland gælder i dag kun de regler om produktansvar, der er udviklet i retspraksis på grundlag af almindelige regler om erstatning i og uden fir kontrakt. Grønlandske produkter eksporteres i dag til EU, og grønlandske selskaber forsikrer sig allerede i dag ved produktansvarsforsikring mod det ansvar de ville kun ifalde i EU-området.

 

Da det ikke vurderes hensigtsmæssigt at de grønlandske forbrugeres beskyttelse på dette punkt er ringere end beskyttelsen i Danmark og EU-området generelt indstilles loven sat i kraft for Grønland. Landsstyret har på baggrund af en foretaget høring vurderet, at den seneste i Danmark i 2000 gennemførte ændring, hvorefter uforarbejdede produkter hidrørende fra jordbrug, husdyrbrug, fiskeri og jagt også omfattes ikke bør sættes i kraft for Grønland på nuværende tidspunkt. Hvis denne ændring blev sat i kraft vurderes dette, vurderes dette at det vil kunne give problemer i forhold til det i Grønland eksisterende brætsalg, og eventuelt medføre forsikringsudgifter for fiskere, fangere og fireholdere, der afsætter varer ved bræt salg.

 

Det er Landsstyrets indstilling at en eventuelt ikrafttrædelse af produktansvarsloven også gældende for brætsalget kan ske ved et senere et senere tidspunkt, men bør afvente en samlet vurdering af lovgivning specielt om brætsalg med videre. Ændringen kan så eventuelt til den tid sættes i kraft efterfølgende. Det er vurderet, at de grønlandske producenter, som ikke allerede har en produktansvarsforsikring kan få lidt øgede forsikringsomkostninger. Samtidig er det vurderet, at det vil blive lettere for forbrugerne, at gøre et eventuelt erstatningskrav gældende overfor de grønlandske producenter.

 

Lovens ikraftsættelse vil ikke have administrative konsekvenser for den grønlandske administration. Anordningsudkastet har været udsendt i bred høring. Høringsrunden gav anledning til et forslag om, at der i den kommende retsplejelov for Grønland optages regler om, at restsager mod en producent vedrørende et produkt kan  bindes sammen og anlægges lokalt. Sådanne regler som allerede er gældende i Danmark gør det lettere for forbrugerne at gennemføre samlet erstatningssager ved produktansvar.

 

Forslaget er videresendt til den grønlandske Retsvæsenskommission til rette vedkommende for det videre arbejde. Derudover har høringsrunden ikke givet anledning til kommentarer. Loven er en genfremsættelse fra efterårssamlingen 2002, hvor forslaget efter en positiv modtagelse ved 1. behandlingen bortfald ved udskrivelsen af valg.

 

På denne baggrund skal Landsstyret indstille, at Grønlands Landsting giver sin tilslutning til, at Grønlands Hjemmestyre kan meddele Rigsombudsmanden i Grønland, at man gerne ser lov om produktansvar sat i kraft for Grønland ved Kongelig anordning i den forelagte form.

 

Herved overlades Landsstyrets indstilling til Landstingets velvillige behandling.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Og vi går nu videre til partiernes ordførere. Først er det Ole Dorph, Siumut.

 

Ole Dorph, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til de forelagte  forslag om ikraftsættelse for Grønland af Lov om produktansvar. Som Landsstyremedlemmet for Erhverv nævner det, er denne lov trådt i kraft i Danmark i 1989, og det er også  blevet nævnt, at den er trådt i kraft for Færøerne i 1993.

 

Det er kendt at ikraftsættelsen for Grønland er trukket i langdrag, da det har været tvivlsomt hvorvidt den kunne berørebrætsalget”.  Nu er det indstillet, at man på et senere tidspunkt kan udfærdige en lovgivning på området, således kan nuværende beslutning undgår at komme berøring med den. Lovgivningen på dette område bør afvente en samlet vurdering.

 

Det er nævnt at denne ordning for producenter og forbrugerne vil medføre forskellige konsekvenser, men det er en ordning, der tilpasser gældende handelsforhold, og derfor er det hensigtsmæssigt, at den nu bliver gældende i Grønland.

 

Med disse bemærkninger giver vi fra Siumut vores støtte, og anbefaler at den sendes til 2 behandling i dets nuværende form.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Så er det Ane Hansen, Inuit Ataqatigiit. Derefter er det Otto Jeremiassen, Atassut, men først Ane Hansen.

 

Ane Hansen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Tak. Vedrørende udtalelse til lov om produktansvar, der allerede er gældende i Danmark og i Færøerne, og h er er det så foreslået, at man skal beskytte forbrugerne, at såfremt der sker et eller andet.

Inden for Rigsfællesskabet er det ikke på sin plads, at vi skal beskyttes på en svagere måde her i Grønland, hvorfor det er på sin plads, at loven bliver ikraftsat for Grønland. En ikraftsættelse af loven, og Landsstyrets indstilling om,  at brætsalget ikke bliver omfattet, det er vi enig i, således at man særskilt bedømmer selve brætsalget ved en eventuelt ikraftsættelse.

 

I forbindelse med de kommende initiativer vedrørende brætsalgene, og en lovgivning herom, så har Inuit Ataqatigiit før foreslået, at man efter lammeslagtningen, så har vi også foreslået, at den der selv har slaget efter endt brætsalg af fåre- og rensdyrkød om efteråret, og som er over tidsfristen for videresalg til slagteriet senere på efteråret. Forslaget om ikrafttrædelse af loven er et bevis på, at Danmarks større og større integrering i EU får indvirkning på vort land.

 

Inuit Ataqatigiit skal derfor opfordre til, at Landsstyrets Lovkontor sammen med Landstingets Lovtekniske Funktion træder mere synlig frem i stedet for at vente på at den danske regering gør noget. Her bør formålet til stadigvæk være en vurdering af hvilke love, der er mere tiltrængte til ikrafttræden for vort land, som ikke er bundne i EU

 

Med disse korte bemærkninger tiltræde Inuit Ataqatigiit forslaget om ikraftsættelse af loven.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Den næste der får ordet er Otto Jeremiassen, derefter Marie Fleischer, men først Otto Jeremiassen.

 

Otto Jeremiassen, ordfører, Atassut.

Vedrørende Hjemmestyrets udtalelse til ikraftsættelse for Grønland af Lov om produktansvar, der har vi så fra Atassut følgende bemærkninger.

 

Først skal vi nævne, at der er flere vigtige ting ved en ikraftsættelse af denne lovgivning, bl.a. af man vil give forbrugerne ligeså god beskyttelse som i udlandet, ligesom man også vil harmonisere lovgivningen med andre. Og det synes jeg også er vigtigt, ligesom Landsstyret også har været inde på det i deres redegørelse, idet der er flere regler man måske kan komme skævt ind på ved konkurrencen.

 

Og i forbindelse med en produktskade, så skal man så også på forskellig måde beskytte forbrugerne. Det er blandt andet derfor at det er vigtigt at loven bliver ikraftsat for Grønland. Som før nævnt så har vi allerede været inde på at forbrugerne bliver beskyttet på en bedre måde, og vi må også sige, at forbrugerne eventuelt kan søge erstatning fra en producent efter en ikraftsættelse af nærværende lov.

 

Det blev også nævnt at producenterne i Grønland også skal have en ansvarsforsikring, og at de eventuelt kan få en lidt større udgifter, og det bør man også være opmærksom på. Landbrugsprodukter, fiskeriprodukter og jagtprodukter og med hensyn til disse, så nævner Landsstyret at de indtil videre ikke er medtaget, hvor man blandt andet kommer ind på, at man ikke give forsikringsudgifter for brætsalgsstederne. Og ligesom man også inde på, at man gerne vil vente på en samlet vurdering af lovgivningen vedrørende brætsalgsstederne, ligesom man også vurderer om man kan give en samlet lovgivning.

 

Man har sendt denne lovgivning til høring hos mange, og det har så også resulteret i at man overfor Retsvæsenskommissionen har foreslået, at der kommer en lovgivning på området. Og det vil så også resultere i en smidigere  lovgivning på området, som er harmoniseret.

 

Og med disse bemærkninger skal vi fra Atassut nævne, at vi støtter Landsstyrets forslag, og foreslår at den bliver udvalgsbehandlet forinden 2. behandlingen. Tak.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Den næste der får ordet er Marie Fleischer Demokraterne. Derefter Anthon Frederiksen.

 

Marie Fleischer Rex, ordfører, Demokraterne.

Demokraterne er enige i lovens intentioner, men har følgende bemærkninger til det. I Landsstyrets forelæggelse, så kan jeg læse,at det er Landsstyrets indstilling at en eventuelt ikraftsættelse af produktansvarsloven også gældende for brædtsalget kan ske på et senere tidspunkt, men bør afvente en samlet vurdering af lovgivningen specielt om brædtsalget m.v.”, citat slut.

 

Hvornår regner man så med, at man skal have et produktansvar for brætsalg, og hvilke initiativer vil Landsstyret starte for at får et ansvar vedrørende brætsalget. Og Landsstyret siger endvidere og jeg citerer,at det er vurderet at de grønlandske producenter som ikke allerede har en produktansvarsforsikring kan få en lidt øget forsikringsomkostninger”, citat slut. Hvor stor en forhøjelse i procent regner man med, der vil være af forhøjelse.

 

Og med disse bemærkninger anmoder jeg om, at punktet bliver udvalgsbehandlet inden 2. behandlingen.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Den næste der får ordet er Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Til forslag til landstingsbeslutning om Hjemmestyrets udtalelse til ikrafttrædelse for Grønland af lov om produktansvar, har jeg på vegne af Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

At man forsørger den i Danmark og EU gældende lov om produktansvar til Grønland, finder jeg på vegne af Kandidatforbundet meget betænkeligt, ikke mindst på baggrund af, at der er grund til at frygte at de strenge love, som gælder i EU, som Grønland ikke er medlem af, og som senere hen kan få negativ indflydelse på vores fåreholdere, fiskere og fangeres økonomiske vilkår, og det til trods for, at produktansvarslovens hensigt er at gavne forbrugerne generelt.

 

Jeg har også bemærket, at ordene i lovudkastets ? 4 stk. 4 og 5,  den danske stat er blevet erstattet med ordet staten sikkert på grund af at Grønland ikke er medlem af EU. Ved fremlæggelsen blev det nævnt at høringen er blevet gennemført og derfor er det ønskeligt at få oplyst hvilke svar producenter så som Royal Greenland, KNAPK, Fåreholdere samt andre har svaret til høringen.

 

Med disse bemærkninger skal jeg på vegne at Kandidatforbundet anbefale, at lovforslaget videresendes til Landstingets Lovudvalg til behandling, og skal samtidig anbefale, at vigtige spørgsmål som besvarelser fra høringen fra producenterne underkastet en seriøs gennemgang.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Og så er det Landsstyremedlemmet for Erhverv.

 

Finn Karlsen, Landsstyremedlem for Erhverv, Atassut.

Til hjemmestyrets udtalelse til ikraftsættelse af lov om produktansvar, der bemærker jeg at samtlige partier støtter det videre forløb undtagen Anthon Frederiksen fra Kandidatforbundet. Anthon Frederiksen sætter spørgsmålstegn ved at vi ikke er medlem af EU, men en stor del af vores eksport går til EU, og det er ikke kun det, men tænker vi på forbrugerne i Grønland, så er det også en beskyttelse af forbrugerne som vi også tænker på.

 

Hvorfor jeg gerne vil takke for den støtte der er fra partiernes side, og jeg takker også for Inuit Ataqatigiits bemærkninger om vi ikke blot  skal vente på den danske stat, det vil jeg gerne takke for. Jeg ser det som en opfordring.

 

Men med hensyn til høringsrunden, og Kandidatforbundets spørgsmål, så skal jeg nævne, at KNAPK og Fåreholderne er ikke blevet medtaget i høringsrunden, idet man ikke har medtaget brætsalget. Royal Greenland har være spurgt men har ikke reageret på høringen.

 

Og med hensyn til brætsalg, så siger vi at nærværende lov ikke skal være gældende for brætsalget før der er sket en samlet vurdering af hele brætssalgsområdet, og på nuværende tidspunkt kan jeg ikke sige, hvornår dette arbejde kan være færdiggjort.

 

Og der var lige en ting til så vidt jeg husker. Og med hensyn til forsikringer, og hvor stor en forhøjelse der så kan være, det er noget som jeg på stående fod ikke kan svare på, men alt i alt så er det kun bortset fra Kandidatforbundets sætten spørgsmålstegn ved punktet, så er resten enige i forslaget.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Den næste der får ordet er Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Vi ved, at rækker man dem en lille finger, så tager man hele hånden eller når man rækker en hånd, så tager man hele armen. Med nærværende lovforslag, som er blevet fremsat, så har man foreløbig ikke medtaget brætsalgsstederne, og det er det  jeg er bekymret for, idet det eventuelt kan få uheldige konsekvenser for fiskere, fangere og fåreholderne, idet udøverne af disse erhverv allerede har store anstrengelser for at udøve deres erhverv.

 

Går vi ind for nærværende lovforslag, så er det sikkert, at der så kan man godt være nervøs for, at man eventuelt kan ramme disse erhvervsudøvere, hvorfor jeg er tilbageholdende med at gå ind for nærværende lovforslag.

 

Og derfor må jeg sige, at når jeg ikke helt er 100 % fået oplysning om at det vil være til gavn for disse erhvervsudøvere, og det er det  jeg ikke kan få et svar på, om det eventuelt kan få uheldige konsekvenser for disse erhvervsgrupper, det er derfor jeg ikke kan gå ind for nærværende lovforslag.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Og så er det Landsstyremedlemmet for Erhverv.

 

Finn Karlsen, Landsstyremedlem for Erhverv, Atassut.

Selvfølgelig ser vi på producenterne, det er for ikke at ramme dem negativt at vi ikke har inddraget dem. Og det vil så også få en gældende lovgivning på området, det vil sige en lovgivning internt på Grønland, idet vi jo hele tiden skal beskytte forbrugerne, det er jo ikke sådan,  at vi kun skal tænke på dem der sælger. Vi har ikke medtaget dem for ikke at skade både brætsalgsstederne, fåreholderne m.m.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand, Atassut.

Og så er vi så også færdig med behandlingen af punkt 23. Og inden 2. behandlingen af punkt vil den blive sendt til behandling i udvalget.