Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 25-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

7. mødedag, torsdag den 13. marts 2003

 

 

Dagsordenspunkt 25    

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt.

(Landsstyremedlemmet for Fiskeri, Fangst og Landbrug)

 

 

Simon Olsen, Landsstyremedlem for Fisker, Fangst og Landbrug, Siumut.

Jeg skal på vegne af landstyret  fremlægge ændringsforslag til landstingslov om jagt og fangst.

 

Der er foretaget ændringer i ? 8 og ? 16 samt præciseringer i bemærkningerne til lovforslaget. Ændringerne er udtryk for landsstyrets ønske om at efterkomme henvendelsen fra landstingets ombudsmand angående hjemmel til at kunne bemyndige foreninger og organisationer, til at udpege en leder af fællesfangst.

 

Derudover er ændringen i fangstsrådets medlemssammensætning en justering der svarer  til en ændringer i fiskerirådets sammensætnings og høringsproces, der blev godkendt under FM 2002, 16.

 

Endelig er der taget hensyn til ombudsmandens udtalelse af 19. september 2002 i anledning af en klage fra KNAPK over landsstyrets bekendtgørelse nr. 38 af 6. september 2001, om beskyttelse af fugle. På baggrund af denne udtalelse og ombudsmandens anmodede landsstyret om at meddele, hvad ombudsmandens vurdering af regelgrundlaget for fangstsrådet giver anledning til. Det er på baggrund af denne anmodning at landsstyret har udarbejdet en ændring angående forslagets ?16 stk. 3 samt uddybet bemærkningerne hertil.

 

Forslaget har været i høring hos de enkelte medlemmer i fangstsrådet i samtlige kommuner, KNAPK, KANUKOKA, direktoratet for miljø og natur, Grønlands Naturinstitut, TBAK, politimesterembedet i Grønland, Grønlands Kommando og rigsombudsmanden.

 

Der blev afholdt et møde i fangstsrådet i uge 42, 2002 hvor ændringen og uddybningen omkring § 16 stk. 3 blev accepteret. Jeg skal på vegne af landsstyret indstille at forslaget til ændring af lov om fangst og jagt med tilhørende bemærkninger sendes til videre behandling i udvalg inden andenbehandlingen. Tak.

 

Per Berthelsen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Demokraterne.

Og så er det partiordførerne, først er det Ole Thorleifsen, Siumut.

 

Ole Thorleifsen, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til landsstyrets forslag:

 

Vi har i Siumut behandlet ændringsforslaget til landstingsloven, hvor der er foretaget 3 ændringer.

 

Per Berthelsen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Demokraterne.

Vi holder lige en pause fordi smilet gør og jeg skal ikke gentage de, som jeg kom til at sige forkert og når vi så er færdige og parate, så er det Ole Thorleifsen fra Siumut der er den næste ordfører.

 

Ole Thorleifsen, ordfører, Siumut.

Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til landsstyrets forslag:

 

Vi har i Siumut behandlet ændringsforslaget til landstingsloven, hvor der er foretaget 3 ændringer i § 8 og i § 16. Og ligeledes præciseringer i bemærkninger til lovforslaget. Vi er i Siumut tilfredse med synlige ændringer og ligeledes præciseringer i bemærkninger til lovforslaget, som vi ligeledes indstiller til behandling inden dets andenbehandling.

 

Per Berthelsen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Demokraterne.

Og den næste bliver Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit.

 

Agathe Fontain, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit Ataqatigiit vil helst se forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt velkommen, idet det har udgangspunkt i en henvendelse fra landstingets ombudsmand samt tilrettelæggelse af en høringsproces, sådan som det foregår i fiskerirådet. Det er glædeligt at loven giver hjemmel til at kunne bemyndige foreninger og organisationer til at udpege en leder af fælles fangst samt da det giver tydeligere lovgrundlag til medlemssammensætningen af fangstsrådet og hvorledes høringsprocessen skal foregå. Inuit Ataqatigiit anser disse på at være på sin plads og vil derfor ikke komme med yderligere kommentarer.

 

Med disse korte bemærkninger indstiller vi at landstingets udvalg for fiskeri, fangst og landbrug behandler og vurderer forslaget og bemærkningerne samt svarene fra høringerne inden andenbehandlingen.

 

Per Berthelsen, mødeleder, 4. næstformand for Landstinget, Demokraterne.

Og den næste er så Jensine Berthelsen, Atassut.

 

 Jensine Berthelsen, ordfører, Atassut.

Gennem forslag til ændring af landstingslov om fangst og jagt har landsstyret ønsket at realiserer forslaget efter landstingets ombudsmands henvendelse.

 

Der er foreslået 3 ændringer og tydeliggørelse. Derudover ændring af sammensætningen af fangerrådet og høringsbestemmelserne er tilpasset til den afgørelse landstinget vedtog i forårssamlingen 2002.

 

Ved ændring af landstingslov om fangst og jagt foreslås mulighed for at landsstyret bemyndiger foreninger og sammenslutninger til at udpege ledere af fangst i fællesskab. Og den udpegede leder skal som deltage i fælles respektere dette til enhver tid gældende bestemmelser. Derudover kom landsstyret med forslag om ændring af sammensætninger af fangerrådet og ved ændringen sammensættes fangerrådet med repræsentanter fra sammenslutninger og arbejdspladser, der direkte har forbindelse med fangst og jagt.

 

Og efter ændringen deltager direktoratet for fiskeri og fangst og landbrug og direktoratet for infrastruktur og miljø til møderne, dog uden selv at være medlemmer. Set under et er forslaget bygget op på for at imødegå erhvervene og de interesserede i jagt-, og fangstønsker, hvorfor vi i Atassut tilslutter os landsstyrets forslag og henviser til behandling i udvalget for fiskeri, fangst og landbrug inden andenbehandlingen.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Og den næste er så Palle Christiansen, Demokraterne.

 

Palle Christiansen, ordfører, Demokraterne.

Vedrørende forslag til landstingslov om ændring til landstingslov om fangst og jagt. Da forslaget kun er en præcisering af den gældende lov på området, kan Demokraterne tilslutte sig ændringsforslaget. Ændringsforslaget har været sendt til samtlige medlemmer af fangstsrådet og ændringsforslaget derefter er tilpasset disses bemærkninger og da fangstrådet herefter har accepteret det færdige resultat, mener vi i Demokraterne at forslaget er klar til andenbehandling.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er så Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Under henvisning til de utallige debatter i landstinget om fangst og jagt og under henvisning til Kandidatforbundets tidligere udtalelser, har jeg på vegne af Kandidatforbundet følgende bemærkninger til forslaget til landstingslov om ændring af landstingslov om fangst og jagt:

 

I forlængelse af landstingslov nr. 12 af 29. oktober 1999 om fangst og jagt, ændret 12. november 2001 har jeg nu på vegne af Kandidatforbundet med sædvanlig interesse gennemgået landsstyrets ønske om hjemmel til at kunne bemyndige foreningerne, organisationerne til at udpege en leder af fællesfangst. I ? 8 ønskes tilføjet følgende, og jeg citerer ?i forbindelse med fællesfangst kan landsstyret bemyndige foreninger og organisationer til at udpege lederen af fællesfangst?. Som en med grønlandsk tankegang og som en der er opvokset blandt erhvervsfangere, kan man ikke undgå, at blive betænkelig ved at læse sådan en tekst i et lovforslag. Gad vide om hvad Aabiarsuaq og Qunaaq som var vores storfangere og medlem af landsrådet med stor indflydelse i grønlandsk politik ville have sagt, hvis det var blevet præsenteret for sådan en formulering. De ville ganske enkelt have været meget interessant i at høre deres udtalelser. Og jeg er ikke i tvivl om, at de ville have reageret med dybt alvorlige meningsfyldte svar. Men vi grønlændere af i dag er efterhånden så fordanskede og er så vilde med at efterabe europæerne, at vi efterhånden har gevaldigt svært ved forstå fangernes behov.

 

Lad mig som et eksempel nævne, mens jeg var ude på fangst umiddelbart først i efteråret hørte jeg et par jollefangere efterlyse andre, som kan have interesse i at forfølge  og fange en ikke så stor sildepisker over radioen. 2 andre interesserede støtte selv da de andre ellers var interesserede, men først ved at gøre sig klar i Ilulissat og man var også i tvivl om de nu skulle, da de også var ved at blive mørkt og da de kaldte lå omkring 16 sømil væk. De fire forfulgte sildepiskeren i 2-3 timer, men de fangede den ikke, da de kun var 4 og jeg kunne over radioen høre, at det ærgrede sig, da de jo ellers godt kunne fange den.

 

Men i henhold til at lovgivningen er så stiv, er de jo forpligtet til at være flere. Sådanne forhold harmonerer ikke med fangernes behov og må rettes op. Naturligvis skal der være love, men lovene skal ikke være en hindring for fangernes eller formuleringerne i loven må ikke animerer fangerne til at begå ulovligheder. Og vi må derfor så vidt muligt tilpasse lovgivningen, så det passer til de grønlandske faktiske forhold. Hvis fangerne skal begynde med at indhente tilladelser fra landsstyremedlemmer der sidder i deres varme kontorer, vil denne praksis være i modstrid med fangernes ånd.

 

Jeg håber derfor, at vi i landstinget lære at udvise større forståelse for fangernes vilkår og begynder at beslutte love der letter fangernes vilkår for at mindske administrationen.

 

Med hensyn til nedsættelse af fangstrådet vil jeg til sidst gøre opmærksom på, at sådanne initiativer synes at være stik imod hvad landstinget agter at gøre med hensyn til nedbringelse af de administrative omkostninger, hvorfor jeg hellere ønsker en bedre udnyttelse af de allerede eksisterende foreninger og organisationer.

 

Og med disse bemærkninger anbefaler jeg, at punktet bliver genstand for en seriøs behandling i det relevante udvalg.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Og den næste er så landsstyremedlemmet for fiskeri, fangst og landbrug.

 

Simon Olsen, Landsstyremedlem for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Siumut.

Fra landsstyrets side er vi glade for at samtlige partier går ind for det forelagte.

 

Og med hensyn til det der blev nævnt fra Kandidatforbundet, at der er behov for en tilpasning, selvfølgelig skal det meget nøje undersøges og Kandidatforbundets henvisning til udvalg, det er vi også tilfredse med fra landsstyrets side.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Og dermed er dagsordenspunkt 25’s førstebehandling færdig