Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 36-1,2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

1. mødedag, tirsdag den 4. marts 2003, kl. 13:14

 

Dagsordenspunkt 36

Forslag til landstingsbeslutning om godkendelse af Landskassens regnskaber 2001 og indstilling til Landstinget om udpegning af statsautoriseret revisor til revision af Landskassens regnskaber 2002.

(Landsstyremedlemmet for Finanser)

(1. og 2. behandling)

 

Augusta Salling, Landsstyremedlem for Finanser, Atassut.

Jeg skal hermed på Landsstyrets vegne fremlægge Landskassens regnskaber for finansåret 2001. Regnskabet er fremlagt for det tidligere Landsting på dets forårssamling i 2002 som punkt 11.  Regnskabet blev på forårssamlingen 2002 sendt til behandling i Revisionsudvalget, der også modtog et af den eksterne revision udarbejdet revisionsprotokollat.

 

Revisionsudvalget anmodede Landsstyret om en skriftlig besvarelse af anbefalinger og bemærkninger i protokollatet. Den 1. oktober 2002 gav Revisionsudvalget sin betænkning. De spørgsmål som det daværende Landstings Revisionsudvalg fremkom med i dets betænkning blev besvaret af det tidligere Landsstyre på efterårssamlingen 2002.

 

Landstinget 2. behandlede den 15. oktober 2002 beslutningsforslaget om godkendelse af Regnskab 2001. Punktet blev ikke færdigbehandlet i Landstinget, idet der under behandlingen  af sagen blev udskrevet valg. Dette medførte at beslutningsforslaget bortfald, og det skal derfor genfremsættes på Landstingets forårssamling i 2003.

 

Landskassens Regnskab afspejler den generelle udvikling der har været i 2001. Hjemmestyret solgte i 2001 hovedparten af supermarkedskæden KNI Pisiffik A/S til dels dagligvaregrossisten DAGROFA A/S, og dels til ledende medarbejdere. Dette salg til private var den første større privatisering af et hjemmestyreejet selskab. Salget indbragte 247 mio. kr., der blev indtægtsført dels som udbytte, og dels som skatteindbetaling. Samtidig blev selskabet Royal Greenland A/S tilført 200 mio. kr. og NUKA A/S 40 mio. kr. i aktieindskud.

 

Landskassen realiserede et overskud på 5 mio. kr. i 2001 mod et budgetteret underskud på inklusiv tillægsbevillinger på 80 mio. kr. Resultatet blev der ed 85 mio. kr. bedre end budgetteret. Driftsudgifterne  i 2001 er påvirket af et større forbrug end budgetteret på socialområdet samt kultur, uddannelse, forskning og kirke områderne. De samlede driftsudgifter blev 2.129.000 mio. kr. mod budgetteret 2.083.000 mio. kr. altså 46 mio. kr. mere end budgetteret. Indtægterne indbragte 5.443.000 mio. kr. eller 42 mio. kr. mere end forudsat i budgettet. Det skyldes primært at provenuet fra Landskassen og finansforvaltningen blev større end forventet.

 

På de øvrige områder d.v.s. lovbundne udgifter, tilskud og anlæg var der nogle mindre udgifter i forhold til det budgetterede. For 2001 blev der rent faktisk udført anlægsarbejdet for 669 mio. kr., hvilket er ca. 80 mio. kr. mere end de foregående år. Stigningen er sket på renoveringsområdet, hvor der er udført arbejder for 290 mio. kr., hvilket svarer til det der er aftalt med den danske stat, og hvor den danske stat giver et tilskud på 50 mio. kr.

 

Landsstyremedlemmet for Boliger og Infrastruktur udarbejder hvert år en redegørelse  for anlægs- og renoveringsområdet, hvor i der i detaljer bliver redegjort for aktiviteterne på området. Anlægsredegørelsen for  2001 blev behandlet som punkt 12 på Landstingets forårssamling i 2002. Der var ved udgangen af regnskabsåret 2001 akkumuleret 424 mio. kr. i anlægsfonden. Regnskabet for 2001 har af Hjemmestyret interne revision fået en blank revisions påtegning. Dette betyder, at der ikke er fundet væsentlige fejl og mangler samt, at regnskabet anses for at være retvisende.

 

Det tidligere Revisionsudvalg indstillede Deloitte & Touche blev udpeget som revisor for Landstinget for regnskab 2003 og virker som Landstingets revisor frem til efterårssamlingen 2003. Landsstyret er enig med Revisionsudvalget om at pege på Deloitte & Touche, men vil henstille at revisoren for fremtiden vælges fremadrettet, således at det bliver den samme revisor der foretager den købende revision gennem foråret og den efterfølgende årsregnskabsrevidering. Dette ville give en større kontinuitet, og den valgte revisor ville få tid til at tilrettelægge sin revision på en hensigtsmæssig måde. Derfor foreslår Landsstyret, at Deloitte & Touche vælges som revisorer for regnskabet 2003 og 2002, og at der på efterårssamlingen 2003 vælges revisor, der skal reviderer regnskabet for år 2004. Da dette dagsordenspunkt både skal 1. behandles og 2. behandles i dag bliver der ikke  tid til en udvalgsbehandling.

 

Med disse ord vil jeg på Landsstyrets vegne overgive Landskassens regnskab for 2001 til Landstingets behandling. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Jeg skal fra Formandskabets side som en tilføjelse til Landsstyrets bemærkninger nævne, at godkendelse af nærværende punkt, og da det er et punkt som skal behandles hurtigt, så er det taget med i dette punkt, hvorefter man så har vurderet det både kan behandles 1. og 2. gang. Ved denne vurdering deltog udvalget selv med i det.

 

Og det vil så  sige, at de almindelige tidsrammer vil blive forbigået, og man regner ikke med, at punktet blive udvalgsbehandlet, hvorfor udvalget har fået mulighed for at komme med sine bemærkninger her ved dagens behandling af punktet.

 

Men den næste der får ordet er Jens Napaattooq, som er medlem af Revisionsudvalget.

 

Jens Napaattooq, Revisionsudvalget, Siumut.

Og med hensyn til Landskassens regnskab, så vi så følgende bemærkninger. Udvalget er af den mening, at det daværende Revisionsudvalg har behandlet regnskabet, og efter 15. oktober 2002 , hvor man stoppede behandlingen af det, så har man så indstillet, at det blev godkendt.

 

Og udvalget er også af den mening, at de forskellige landsstyreområdet, hvor der er forskellige problemer ved behandling af regnskaberne, og det har vi så fået afklaret ved en klar måde. Underbudgetteringen, og jeg vil benytte lejligheden til at sige fra udvalgets side, at uanset hvilken bevilling man har,  og årsagen til at man overskrider budgettet, men uanset hvor god grund man har for at overskride, så er det et krav, at man overholder den bevilling man har fået i henhold til Budgetloven. En overskridelse er en overskridelse, og hvorfor det så vil være en overskridelse af Budgetloven.

 

Og det vil så også være vigtigt, at såfremt man så ikke har fået en ekstra bevilling til en given overskridelse, så vil alt andet være en overtrædelse. Og det må også være sådan, at når Landsstyret har givet tilsagn om at rette op på problemstillinger indenfor et givet område, så skal den grønlandske befolkning også kunne stole på at disse problemstillinger også løses på en tilfredsstillende måde.

 

Med disse ord indstiller jeg på vegne af Revisionsudvalget Landskassens regnskaber for 2001 til Landstingets godkendelse. Revisionsudvalget tilslutter sig  Landsstyret forslag om at ændre proceduren ved valg af revisor, således at revisor for fremtiden vælges fremadrettet. Et enigt Revisionsudvalg indstiller til Landstinget, at Landstinget udpeger Det Statsautoriserede Revisionsselskab Deloitte & Touche til at revidere Landskassens regnskaber for 2002 og 2003. På efterårssamlingen vil Revisionsudvalget herefter afgive indstilling til udpegning af revisor for Landskassens regnskaber for 2004.

 

Og den næste der får ordet er Kiista Isaksen, Siumut. Og efter Kiista er det Johan Lund Olsen fra Inuit Ataqatigiit, men først Kiista Isaksen, Siumut

 

Kiista Isaksen, ordfører, Siumut

Og det er vedrørende forslag om godkendelse af Landskassens regnskaber for 2001 og indstilling til Landstinget om udpegning af Statsautoriseret revisor til revision af Landskassens regnskaber for 2002.

 

Vi henstiller til at Landskassens Regnskab for 2001, som udvalget har behandlet, bliver godkendt.

De af Landstingets Revisionsudvalg fremsatte spørgsmål i betænkningen er blevet godkendt af dent daværende Landsstyre i 2002.

 

Vi er glade for, at der på trods af, at der er udarbejdet en budget med underskud til landskassen, gennem en streng administration af økonomien, har opnået et bedre resultat. Fra Siumuts side er vi enige i ændringen af proceduren i valget af en revisor. Således skal vi indstille til at pege på Deloitte & Touche for 2002 og 2003.

 

Med disse bemærkninger fra Siumut vil vi nævne, at vi er enige i bemærkningerne fra udvalget og at vi vil stemme for godkendelsen.

Den næste der får ordet er Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit, og derefter Isak Davidsen, Atassut, men først Johan Lund Olsen.

 

Johan Lund Olsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Tak.

 

Som bekendt blev 2. behandlingen af Landskassens regnskaber 2001 under efterårssamlingen 2002 ikke formelt afsluttet, idet daværende Landsstyreformand, den dag, d.v.s. den. 15. oktober udskrev valg før behandlingen blev endelig afsluttet.

 

På daværende tidspunkt var regnskabet for 2001 allerede blevet fyldigt og grundigt behandlet af det tidligere Revisionsudvalg, som afleverede en omfattende betænkning den 1. oktober 2002. Den 15. oktober fik denne betænkning en bred tilslutning blandt Landstingets partier og øvrige medlemmer, og dermed også fra Inuit Ataqatigiit. Men som nævnt blev behandlingen afbrudt ved udskrivelsen af nyvalg og regnskabet blev således ikke formelt godkendt.

 

Med disse indledende og opklarende bemærkninger, skal vi med henvisning til bemærkningerne fra den nuværende formand for Revisionsudvalget og som udtaler sig på vegne af udvalget, blot meddele at Inuit Ataqatigiit også vil indstille regnskabet for 2001 til godkendelse, og heri også den foreslået procedure for udpegning af den fremtidige revisor.

 

Med disse ganske korte bemærkninger regner vi således med, at vi i dag endeligt kan færdigbehandle regnskabet for 2001, uden nødvendigvis først at aflevere en betænkning herom.

 

Og den næste der får ordet er Isak Davidsen, Atassut. Derefter Palle Christiansen, Demokraterne, men først Isak Davidsen.

 

Isak Davidsen, ordfører, Atassut.

Til  Forslag til landstingsbeslutning om godkendelse af Landskassens regnskaber 2001 og indstilling til Landstinget om udpegning af statsautoriseret revisor til revision af Landskassens regnskaber 2002, har Atassut følgende bemærkninger.

 

Vi vurderer fra Atassut, at arbejdet er blevet udført seriøst af det tidligere Revisionsudvalg. Vi kan derfor sige, at det betydelige arbejde har betydet, at Landstinget har fået et godt fundament til at træffe en kvalificeret vurdering.

 

Vi er i Atassut tilfredse med, at det nu bliver taget alvorligt, at Landskassen skal styres med udgangspunkt i den gældende Budgetlov. Vi skal i derfor i forbindelse med fremlæggelsen af Landskassens regnskaber for 2001 med henblik på 1. behandlingen udtale, at intentionen derfor må være, at Landskassens midler, som jo er samfundets midler, bliver styret med fast hånd.

 

En Fast styring af vores økonomi er en af koalitionens forudsætninger, og det er vi i Atassut ovenud tilfredse med.

 

Landskassens Regnskab 2001 bliver fremlagt til 1. behandling under nærværende forårssamling vedlagt samtlige relevante bilag, eksempelvis omkring salg af Pisiffik A/S, og til trods for at vi er tilfredse med tiltaget, som i bund og grund er  i overensstemmelse med Atassuts politik om privatisering af Grønlands Hjemmestyres selskaber, er vi dog betænkelige, da indtægterne ved salget straks er blevet overført til andre hjemmestyreejet selskaber.

 

Vi har således konstateret, at midlerne er blevet brugt til dækning af manglende midler, og ikke til erhvervsfremmende tiltag. Vi skal derfor fra Atassut kræve, at indtægter fra fremtidige handler med Hjemmestyrets selskaber primært bliver brugt til erhvervsfremme. Hvis ikke, så må midlerne lægges til side som reserver under økonomiske magre år.

 

Det fremgår i fremlæggelsen af Landskassen regnskab for 2001, at driftsudgifterne har været på 2.1209 mio. kr. Ergo er de steget i forhold til tidligere år. Denne tendens strider imod den politiske målsætning om reduktion af driftsudgifterne. Og vi er derfor i Atassut rede til at være med i bestræbelserne på at reducere driftsomkostningerne.

 

Man har ellers kalkuleret med et landskasseunderskud på 80 mio. kr. i 2001. Men som vi kan konstatere, er Landskassen kommet ud med et overskud på 5 mio. kr., som ene og alene skyldes ikke forventede indtægter. Det har vi grund til at være glade for, men vi skal dog fra Atassut understrege, at overskuddet ville have været meget større, hvis styringen var foregået efter de i Budgetloven skrevne forskrifter.

 

Vi skal derfor fra Atassut gøre opmærksom på, at der på baggrund af Budgetloven, der trådte ikraft i 2001 er mulighed for, at diverse direktorater kan ansøge om midler til dækning af forventede underskud.

 

Vi skal til sidst udtale, at vi fuldt ud støtter Landsstyrets omfangsrige forelæggelse, som også kan være genstand for seriøs vurdering. Og vi skal samtidig give udtryk for, at vi vil godkende punktet når det bliver fremlagt til 2. behandlingen.

 

Og vi skal fra Atassut samtidig give udtryk for, at vi tilslutter os Revisionsudvalgets anbefaling om at Deloitte & Touch bliver udpeget som Landskassens revisorer indtil efterårssamlingen i 2003, som Landsstyret også har tilsluttet sig.

 

Og den næste der får ordet er Palle Christiansen, Demokraterne.

 

Palle Christiansen, ordfører, Demokraterne.

Da vi fra Demokraternes side ikke har haft indflydelse på regnskabet for finansåret 2001, vil vi ikke gå væsentligt i dybden med hele regnskabet. Vi vil i dag blot komme med et par korte bemærkninger.

 

Vi fra Demokraternes side finder det betænkeligt, at Landskassen ud af et indtægtsgrundlag på 5.442 mio. kr. kun var i stand til at realiserer et overskud på 5 mio. kr. og dette kun fordi, at Hjemmestyret fik tilført 247 mio. kr. for salg af KNI Pisiffik A/S. Dette giver ikke mulighed for, at lægge til sidde til dårligere tider, tider vi vel at mærke meget snart vil gå ind i.

 

Hvad angår driftsudgifterne finder vi fra Demokratrenes side det meget bekymrende, at driftsudgifterne ikke bare er steget og steget, men at disse tillige er steget mere end budgetteret. Da revisionsrapporten som bekendt resulterede i et mistillidsvotum og dette mistillidsvotum resulterede i udskrivelsen af valg, er vi fra Demokraterne klar til at slå en streg i sneen og kigge fremad.

 

At der i anlægsfonden ved udgangen af 2001 var akkumuleret 424 mio. kr., står vi fra Demokraternes side uforstående overfor, når man tager i betragtning at byggesektoren har oplevet trange kår.

 

Er dette et tegn på dårlig økonomisk styring fra Direktoratet for Økonomi eller er det et tegn på dårlig planlægning fra Direktoratet for Bolig og Infrastruktur? Vi er bange for, at det desværre er begge dele. Med disse bemærkninger indstiller vi fra Demokraterne, at regnskabet for 2001 bliver godkendt.

 

Det tidligere Revisionsudvalg indstillede, at Deloitte & Touche  bliver udpeget som revisor for Landstinget frem til efterårssamlingen 2003. Efter gennemlæsning af revisionsrapporterne fra Deloitte & Touche og for at bevare kontinuiteten af den udførte revisionen tilslutter Demokraterne sig, at Deloitte & Touche udpeges til revisor for Landstinget frem til efterårssamlingen 2003.

 

Den næste der får ordet er Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, ordfører, Kandidatforbundet.

Først skal jeg lige bemærke, at jeg har udarbejdet mit ordførerindlæg i henhold til loven og i henhold til Landstingets Forretningsorden, og loven om Landstinget og Landsstyret og om Landstinget og Landsstyret og i henhold til Forretningsordenen i forbindelse med ophør af Landstinget, så er det opgaver som det tidligere Landsting, de bliver alle indstillet, og skal så behandles fra starten af i det nye Landsting, og det er så det, der skal ske i henhold til Forretningsordenen.

 

Og man skal også ligge mærke til, at lige netop denne sag har det tidligere Landsting været nødt til at ophøre, og der blev så udskrevet nyudvalg.

 

Forslag til landstingsbeslutning om godkendelse af Landskassens regnskaber 2001 og indstilling til Landstinget om udpegning af Statsautoriseret revisor til revision af Landskassens regnskaber 2001 har jeg følgende bemærkninger.

 

I henhold til Grønlands Hjemmestyrelov nr. 23 af 3. november 1994 om Revisionsvirksomhed med videre skal Landskassens reviderede regnskaber for det foregående regnskabsår fremlægges allersenest under Landstingets efterårssamling. Men som bekendt kunne dette ikke realiseres på grund af valg i utide sidste efterår, og det er i og for sig ærgerlig, men selvom det ikke er normalt praksis at fremlægge regnskaber ved førstkommende kan vi ikke komme uden om, at det er nødvendigt, at behandle punktet, og det kan vi alle sammen konstatere.

 

Vi er alle sammen bekendt med, at Landskassens regnskab for 2001 har være genstand for stor debat i det tidligere Landsting, da det blev fremsat 1. gang, idet Landsstyremedlemmerne for Kultur og Sociale Anliggender uden godkendelse havde overskredet bevillingerne, og dette  har betydet, at vi har været tvunget til at gennemføre valg i utide.

 

Det er naturligvis ønskeligt at det nye Landsting er klædt på til at arbejde, og efter det der er passeret være opmærksom på eventuelle skævheder, og jeg skal derfor kun henvise til Kandidatforbundets tidligere udtalelser, idet det nærværende nye Landsting jo af gode grunde ikke har haft mulighed for at gøre sig gældende, fordi det er jo en kendsgerning, at resultatet ville have været helt anderledes, hvis indtægterne hikke ar været større mod forventning, og hvis samtlige anlægsmidler har været brugt.

 

Vi kan i Kandidatforbundet ikke umiddelbart forstå, at der ikke foreligger bemærkninger fra de interne revisorer med hensyn til regnskabet for 2001, idet vi jo er bekendt med, at det tidligere landsstyremedlem for Kultur og Landsstyremedlemmet for sociale Anliggender mærkbare overskridelser af bevillingerne er kendt ulovlige af Landstinget med dens konsekvens at vi blev kastet ud i et utidig valg B er det mon normalt praksis, hvis de interne revisorer undlader at skrive anmærkninger ved sådanne ekstraordinære tilfælde.

 

Jeg skal derfor anmode Landstingets nye Revisionsudvalg at undersøge, hvad årsagen eller årsagerne er til at de interne revisorer har undladt at fremkomme med bemærkninger. Jeg er derfor indstillet på at vente på Landskassens Revisionsudvalg redegørelse om spørgsmålet inden 2. behandlingen og forhåbentlig før 2. behandlingen, og vil således afvente at tage stilling til indstillingen om udpegelse af eksterne revisorer.

 

Med disse ord skal jeg anbefale, at Landskassens regnskab bliver genstand for behandling i Landstingets Revisionsudvalg in den 2. behandling. Tak.

 

Og den næste bliver Landsstyremedlemmet for Finanser.

 

Augusta Salling, Landsstyremedlem for Finanser, Atassut.

Tak. På vegne af Landsstyret vil jeg gerne sige tak til partiernes og Kandidatforbundets bemærkninger. Jeg bemærker, at et absolut flertal vil gå ind for at man godkender punktet uden at man nødvendigvis udvalgsbehandler punktet, og at man støtter udvalgets indstilling om valg a revisorer. Og jeg takker også Revisionsudvalgets støtte til punktet.

 

Men jeg vil lige knytte nogle kommentarer, idet jeg bemærker, at alle holder fast ved, at Budgetloven skal overholdes ved styringen af Grønlands finanser, hvilket samtlige landstingsmedlemmer  ligger stor vægt på, og det er også noget Landsstyret ligger stor vægt. Og derfor er jeg af den mening, at en styring af økonomien, det er noget vi alle sammen kan samles om.

 

Kandidatforbundet påpeget, at der ikke er nogle bemærkninger fra den eksterne revision i forbindelse med det de har revideret, men jeg skal lige nævne, at jeg i min redegørelse sagde, at regnskaberne for 2001, der er der ingen bemærkninger fra den eksterne revisor, det vil sige at der ikke er påtegninger, det vil sige, at man ikke anser det for, at der ikke er fejl, og at man også bogført overskridelserne, og det er så blevet bogført på den korrekte måde, og det er det som revisionen har påpeget.

 

Og den eksterne revisor har så i deres revisionspåtegning også sagt på side 571 og 572 påpeget de store overskridelser der var i 2 landsstyreområder, det er det de har påpeget. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Der er ikke flere der har bedt om at få ordet, men udvalgets formand, Jens Napaattooq har bedt om at få ordet.

 

Jens Napaattooq, Formand for Revisionsudvalget, Siumut.

Indholdsmæssigt, politisk skal vi ikke diskutere punktet her, idet vi selvom vi har et parti som vores bagland, så må vi tage en person stilling til det. Men efter at have læst den eksterne revision, og efter at have lyttet til Landsstyret, så har vi i Revisionsudvalget ikke kunne påvise nogle fejl eller mangler, hvorfor vi også vil henstille til, at man til stadighed følger den arbejdsmetode, som vi har brugt.

 

Og Kandidatforbundet har også henvist til det, men det skal jo også blot henvise til Kandidatforbundets bemærkninger under den foreløbige 1. behandling af punktet, og jeg er også glad for at vi  i Revisionsudvalget også har kunne påbegynde den næste store opgave B nemlig regnskaberne for 2002.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingsformand, Siumut.

Og vi er så nu kommet videre til afstemningsfasen. Flertallet går ind for at det bliver vedtaget, ligesom det der er blevet indstillet fra Landsstyrets side, hvorfor jeg gerne vil spørge om, hvem der vil gå ind for godkendelsen af Landskassens regnskaber for 2002, ligesom man også kan gå ind for udpegning om, at Statsautoriseret til revision af Landskassens regnskaber for 2002.

 

Og de der går ind for punktet bedes rejse sig. 26.  Og jeg skal spørge om der er nogen der er imod ? Ingen. Er der nogle der har undladt at stemme ? 1. Og dermed er behandlingen af dette punkt færdig, og resultatet er en godkendelse af punktet.