Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 74 -1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

3. mødedag, torsdag den 6. marts 2003

 

 

 

Dagsordenspunkt 74

 

Spørgsmål til Landsstyret om undersøgelsen af datakommunikationsnetværket i Hjem­mestyrets Danmarkskontor kort efter nytår.

(Josef Motzfeldt)

 

 

 

Josef Motzfeldt, forespørger, Inuit Ataqatigiit.

Spørgsmål til Landsstyret om undersøgelsen af datakommunikationsnetværket i Hjem­mestyrets Danmarkskontor kort efter nytår.  Jeg har følgende begrundelser. Kort efter nytår blev en undersøgelse af datakommunikationsnetværket i Hjemmestyrets Danmarkskontor iværksat. Undersøgelsen, og den måde hvorpå den blev gennemført har vakt betydelig opsigt og bekymring.

 

Jeg anmoder derfor Landsstyreformanden om at besvare følgende spørgsmål:

 

      1.                   Er arbejdet blevet tildelt Sila Group efter almindelig licitation ?

      2.                   Hvorfor har Hjemmestyrets datacentral ikke udført arbejdet ?

      3.                   Hvilke spørgsmål har været fremlagt til bevarelse fra personalet ?

      4.                   Hvad er omfanget af omkostningerne i forbindelse med medarbejderens rejser, indkvartering i København og udførelsen  af arbejdet ?

      5.                   Hvorledes vil undersøgelsesresultaterne blive brugt ? Og som det sidste;

      6.                   Hvorledes er personalet blevet orienteret før undersøgelsens påbegyndelse ?

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Vi siger tak til Josef Motzfeldt fra Inuit Ataqatigiit for hans forespørgsel, og det er så Landsstyreformanden, der kommer med en besvarelse.

 

Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.

Landstingsmedlem Josef Motzfeldt har stillet en række spørgsmål vedr. undersøgelsen af datakommunikationsnetværket i Hjemmestyrets Danmarkskontor.

 

Vedr. spørgsmål 1, om arbejdet er blevet tildelt Sila Group efter almindelig licitation. Jeg kan oplyse, at arbejdet ikke har været udbudt i licitation inden indgåelsen af kontrakten. Der er i Budgetregulativet visse regler herom, men dette område er ikke regelfastsat. Jeg kan desuden oplyse, at EDB-afdelingen har skønnet, at udbud ikke var nødvendig.

 

Vedr. spørgsmål 2, om hvorfor Hjemmestyrets datacentral ikke har udført arbejdet. Jeg kan oplyse som en besvarelse, at EDB-afdelingen har meddelt, at de ikke havde ressourcer til at gennemføre analysen.

 

Vedr. spørgsmål 3, hvilke spørgsmål der har været fremlagt til besvarelse fra personalet. Jeg kan oplyse, at Sila-Group i begyndelsen af januar gennemførte interviews med de enkelte medarbejdere i Danmarkskontoret på grundlag af et spørgeskema. Spørgsmålene var en blanding af personalerelaterede-, EDB-mæssige-, og organisationsmæssige spørgsmål.

 

Vedr. spørgsmål 4, hvad er omfanget af omkostningerne i forbindelse med medarbejderens rejser, indkvartering i København og udførelse af arbejdet. Jeg kan oplyse, at der er indkommet udgiftsbilag på i alt ca. 464.000 kr., hvoraf ca. 84.000 kr. er omkostninger til transport og indkvartering for i alt 3 konsulenter fra Sila-Group.

 

Vedr. spørgsmål 5. Hvorledes vil undersøgelsesresultaterne blive brugt. Jeg kan oplyse, at rapporten har været forelagt for Direktørkollegiet i centraladministrationen den 21. februar 2003, idet flere direktoraters afdelinger i Danmarkskontoret behandles i rapporten. Direktørkollegiet har ikke fundet rapporten egnet til videre anvendelse jvf. efterfølgende. Dog kan det ikke udelukkes, at mere edb-relateret dele af analysen efter yderligere bearbejdelse kan anvendes på et senere tidspunkt. EDB-afdelingen har ligeledes bekræftet at rapporten ikke kan anvendes i den nuværende form.

 

Jeg kan oplyse, at begrundelsen for ikke at tage rapporten om Danmarkskontoret til efterretning er, at bl.a. medarbejderne i Danmarkskontoret havde fået oplyst, at de deltog i en datastrømsanalyse af centraladministrationens IT-infrastruktur med henblik på, at denne kan organiseres bedst muligt, bl.a. via sammenhængende IT-platform og -modeller.

 

Formålet med analysen var imidlertid ikke udelukkende en datastrømsanalyse, men derimod et rationaliseringsprojekt med henblik på at undersøge mulighederne for at hjemtage stillingerne i Danmarkskontoret til Grønland, hvilket medarbejderne ikke var blevet underrettet om.

 

Jeg skal her understrege, at man fra centraladministrationens side intet har imod rationaliseringsprojekter men tværtimod støtter disse. Derfor er der nedsat Projektsekretariatet - SUKAQ til at varetage denne opgave, nemlig at gennemgå direktoraterne med henblik på at opnå rationaliserings- og effektiviseringsgevinster.  Og centraladministrationen skal til enhver tid arbejde med at løse sine opgaver på en bedre og mere effektiv måde, men disse drøftes og gennemføres i de rette organer inden de iværksættes. Det samme har Danmarkskontoret givet udtryk for i en udtalelse til den konstituerede administrerende direktør og det centrale samarbejdsudvalg den 19. februar 2003.

 

Vedr. Spørgsmål 6. Hvorledes er personalet blevet orienteret før undersøgelsens påbegyndelse. Jeg kan oplyse, at Danmarkskontorets ledelse den 30. december 2002 modtog brev fra EDB-chefen, hvor det fremgik at analysen drejede sig om, hvorledes centraladministrationens IT-infrastruktur kan organiseres bedst muligt, herunder sigtet med en sammenhængende IT-platform og -modeller.

 

Personalet blev orienteret samme dag og blev opfordret til at tage godt imod interviewerne fra Sila-Group. Undersøgelsen startede den 3. januar 2003. Desuden er Danmarkskontorets ledelse blevet orienteret på et møde den 8. januar 2003, hvor den daværende konstituerede administrerende direktør på en direkte forespørgsel oplyste, at det ikke drejede sig om en generel undersøgelse af Danmarkskontoret, men udelukkende om en datastrømsanalyse. På dette grundlag orienterede Danmarkskontorets ledelse personalet på et Husudvalgsmøde, det samme som Samarbejdsudvalgsmøde den 10. januar 2003.

 

På den baggrund har medarbejderne i Danmarkskontoret den 19. februar 2003 udtalt og samme dato underrettet den fungerende administrerende direktør om, at de har deltaget i undersøgelsen på falske præmisser, idet de understregede, ar de fortsat gerne deltager i undersøgelser af hvordan Hjemmestyrers opgaver i Danmark løses mest hensigtsmæssigt, men de skal naturligvis præsenteres retvisende og via de rette organer. Og det var også på den baggrund af man fra Direktørkollegiet valgte at se bort fra rapporten på mødet den 21. februar 2003.

 

Jeg håber, at Landstingsmedlem Josef Motzfeldt med denne besvarelsen har fået svar på sine spørgsmål. Mit Landsstyreområde står til rådighed, hvis der ønskes yderligere oplysninger. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Forespørgeren Josef Motzfeldt.

 

Josef Motzfeldt, forespørger, Inuit Ataqatigiit.

Jeg siger tak til Landsstyreformandens besvarelse. Formålet med Inuit Ataqatigiits spørgsmål er blandt andet at i forbindelse med finanslandstingsåret 2003 og dette skete under den midlertidige Finanslov for 2002. Og vi godkendte den i oktober, og den blev erstattet  den 19. december 2002. Og det blev nævnt, at de allernødvendigste initiativer  der allerede er gået i gang, så har Landsstyret bemyndigelse til at fortsætte disse.

 

Og derfor ser det ud som om,  at loven er blevet overtrådt her, og fra Landstingets side er man opmærksom på, at især af Landsstyreformandens parti med hensyn til midler omkring nedskrivelse af 50 mio. kr. til brug af konsulenter og eksperter. Dette med hensyn til kammeraterne og brug af konsulenterne ? er de ikke øremærket til disse. Fordi det Landsstyreformanden nævnte, det er korrekt, at der et SUKAQ Projektsekretariat der arbejder  korrekt at opnå rationaliserings- og effektiviseringsgevinster. Og det bør så være dem i henhold til Landsstyreformandens udtalelse, at sådanne ændringer først kan opnås efter at man har kontaktet de berørte parter.

 

Og derfor med hensyn til at man politisk har brugt arbejdet, og det kan måske være sådan, at det ikke er lidt uklart i forbindelse med vores spørgsmål og i besvarelsen blevet det ikke ordentligt brugt, at medarbejderne er blevet underrettet på falske præmisser. Og om Landsstyret har nogen overvejelse at give dette personale en undskyldning ? Det er ellers meget interessant at få det at høre.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Landsstyreformanden.

 

Hans Enoksen, Landsstyreformand,  Siumut.

Ja. Selvfølgelig med hensyn til det der er sket, det er beklageligt for os alle sammen, og som Landsstyreformand personligt, så har jeg ikke været med i beslutningen. Det er foregået under Direktoratets regi. Og jeg skal også lige præcisere, at det overhovedet ikke er endt med politisk bestilt arbejde fra min side. Det er noget der er blevet løst indenfor den fungerende administrerende direktørs regi, og beklager at forløbet har været sådan.

 

Og med hensyn til medarbejderne, så er det Direktørkollegiet der internt vil løse dette problem. Og jeg har overhovedet ikke personligt haft til hensigt og planer om, at jeg med hensyn til den daglige drift af administrationen, og Sekretariatet, at jeg ikke blander mig i det, og kun blander mig omkring det politiske arbejde. Og her sal jeg udtale, at jeg beklager det der er sket, nemlig at vi ikke er blevet indblandet fra politisk hold, men det er noget der er sket i administrativt regi.

 

Og med disse bemærkninger kommer med en sådan besvarelse. Og jeg sagde også, at såfremt man ønsker yderlige klare oplysninger så er Landsstyreformandens Sekretariat parat til at yde det også,  fordi der overhovedet ikke er noget at skjule, og der er heller ikke boget man vil prøve at skjule. Og det skal jeg her præcisere. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Og i henhold til forespørgslens regler, så kan andre landstingsmedlemmer udtale sig i 2 minutter i henhold til dette spørgsmål, og derfor kan vi godkende Landstingsmedlem Johan Lund Olsen.

 

Johan Lund Olsen, Inuit Ataqatigiit.

Ja tak. Landsstyreformandens besvarelse, da jeg læste den, så ser det ud som om, at Landstingets Revisionsudvalg bør kunne blandes ind i denne sag, og at vi har god grund til at kunne gøre det. Fordi der er mange mærkelige ting der er sket.

 

Og derfor skal jeg opfordre til, at Landstingets Revisionsudvalg bliver inddraget i denne meget alvorlige sag, således at vi kan få undersøgt til bunds, hvad der reelt er sket, fordi man har spildt en hel masse penge. Det bliver også nævnt, at denne rapport der er blevet udarbejdet som er meget bekosteligt ikke kan bruges, og at man heller ikke vil bruge den.

 

Og derfor med hensyn til den redegørelse der er udarbejdet bør også overgives til udvalget. Og i den forbindelse, at de spørgsmål der er blevet stillet til medarbejderne, så bør de også gives til udvalget. Og ikke mindst Sila Group og IT-afdelingens aftale, den servicekontrakt der er indgået. Denne bør også tilgå til Revisionsudvalget, fordi som formanden nævnte lige før, at der overhovedet ikke er noget at skjule, så kan man afgive disse oplysninger.

 

Jeg vil heller ikke undlade at nævne dette, at uanset om man er Landsstyremedlem, så kan man ikke flygte fra besvarelsen blot ved at sige, at jeg beklager.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Landsstyreformanden.

 

Hans Enoksen, Landsstyreformand, Siumut.

Ja tak. Til Johan Lund Olsens bemærkninger, at han prøver blot på at gøre det spændende og som det kom til at lyde, at man har lavet noget ukorrekt, den vil jeg sende tilbage. Og der er overhovedet ikke boget til hinder for, at der kan indhentes oplysninger til os, og hvis og såfremt at Revisionsudvalget kan man ikke sige nej. Og vi har overhovedet ikke nogle hensigter med at lave nogle begrænsninger. Og jeg er åbent for at indhente oplysninger, og hvis I henvender Jer, så kan vi give disse oplysninger direkte.

 


Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Tak. Anthon Frederiksen, også 2. minutter.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Ja tak. Ja her kan vi konstatere, at det mærkelige i den sag er, at i henhold til Landstingets midlertidige Finanslov, at man har brugt noget som Landstinget ikke har godkendt. Og jeg mener, at ligesom Johan og Tuusi, så er der behov for at få det undersøgt, og at man har lavet noget arbejde, som Landstinget ikke har godkendt, det kan ikke accepteres. Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, mødeleder, Landstingformand, Siumut.

Tak. Og således er spørgsmålet blevet besvaret således.