Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

dagsordenens punkt 21-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Mandag den 17. oktober 1994 kl. 13.00

 

Dagsordenens punkt 21.

 

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om af­gift på automatspil.

(Landssstyremedlemmet for økonomiske anliggender)

(2. behandling)

 

 

 

Mødeleder: Landstingsformand Bendt Frederiksen

Mødet er åbnet.

 

I dag mandag d. 17 oktober har vi seks dagsordens­punk­ter til behandling.

 

Heraf er der fire,der vedrører skattelovgivning. Det fem­te vedrører statistisk virksomhed og det er ændring af land­s­­tingslov. Og endelig forslag til landstings­for­ord­ning om stærk­strømsanlæg - Alle punkter er 2. be­hand­lin­ger.

 

Indledningsvis skal jeg udtale, at vi skal have en af­stem­­­ning, så man må ønske, at landstingsmedlemmer­ne er til­­­stede hele tiden.

 

Og i forbindelse med starten af mødet så skal jeg udtale, at da man behandlede be­tænkning afgivet fra kom­munal­re­form­­­kommisionen og lovgivning om kommuner­nes styrelse og kom­­munernes engagement i økonomien, at da det ikke har været udsendt i radioen, så har formands­skabet anmodet ....... om at udsendelsen sker ved brug af den første mu­lig­hed således, at alle de punkter vi skal behandle i dag allesammen er 2. behandlinger og tidligere givet med­de­lelse til samfundet. Men det er ikke sådan, at det ikke er så vigtigt, men betænk­ningen afgivet fra kommunalreform kommi­sionen bliver nu ud­sendt via radio og tv til  samt­lige borgere, og  Grøn­lands Radio ..... meddeler, at man vil være vågen for med hensyn til udsendelse udover de almindelige mødeda­ge.

 

Og nu til dagsordenspunkt 21.

 

Det er 2. behandling, og der er betænkning fra skat­teud­val­get, der skal forelægges af skatteudvalgets formand.

 

Josef Motzfeldt, formand for skatteudvalget:

Skatteudvalget har på sit møde den 7. oktober 1994 be­hand­let det nævnte for­slag.

 

Landsstyret har dels foreslået, at det gøres lovligt at veksle spillemær­ker og point vundet på de såkaldte "en­ar­me­de tyveknæg­te" til penge dels, at der pr. 1. ja­nu­ar 1994 skal betales afgift efter forskellige satser af­hæn­gigt af, om der er tale om "en­ar­me­de tyve­knæg­te" eller un­­der­­holdningsspil, og afhængigt af hvor mange auto­mat­spil, der er opstillet det enkelte sted.

 

Et enigt skatteudvalg kan tilslutte sig, at det gøres lov­­ligt at veksle spillemærker og point til penge. Der er trods alt tale om at lovliggøre noget, som har fun­det sted i mange år, uden at der for alvor er søgt grebet ind over­­for det. Når dette sammenholdes med, at borgerne i for­­vejen får adgang til lovligt at deltage i flere og fle­­re spil som skrab, lotto og lignende, ser skatteudvalget ikke nogen grund til at fastholde et synspunkt om, at li­­ge netop veksling af spillemærker fra "enarmede ty­ve­knæg­te" skal være ulovligt og om­fattet af kriminallovens reg­­ler om hasardspil.

 

Skatteudvalget har hæftet sig ved, at landsstyret i en be­kendtgørelse agter at fastsætte rimeligt restriktive reg­ler, som skal begrænse omfanget og størrel­sen af veks­lin­gerne. Et enigt skatteudvalg kan fuldt ud til­slutte sig dette og skal op­fordre landsstyret til at sikre, at der føres kontrol med overholdelsen af disse regler.

 

Skatteudvalget støtter ligeledes, at der skal inde­holdes lot­teriafgift, når spille­mær­ker veksles til penge. Der er her tale om en omlægning fra skat­tepligt til lotteriafgift. Udvalget er enig i, at gevinster vundet på automat­spil beskatnings­mæssigt bør behandles på samme måde, som ge­vinster vundet ved bingo og lig­nende.

 

Endelig kan skatteudvalget tilslutte sig, at der sker en dif­ferentiering af afgif­ter­ne på "enarmede tyveknæg­te" og un­derholdningsspil. Udvalget har hæftet sig ved, at der er tale om at efterkomme et ønske fremsat af auto­mat­spils­ejerne, om differentieringen af afgiften. Det vil si­ge, at "enarmede tyveknæg­te" først betaler fra 18.000 op til 22.000 kr. og vedr. under­holdnings­spil fra 5.000 til 7.000 kr.

 

Skatteudvalget mener ikke, at underhold­ningsspil skal helt fritages for auto­matspilaf­gift. Udvalget har dels lagt vægt på, at landskassens provenu skal være det samme frem­over som hidtil, hvorfor en ophævelse af afgiften på un­der­holdningsspil vil betyde en yderligere forhøjelse af af­giften på "enarmede tyveknægte", dels finder udvalget det rimeligt, at der svares afgift af alle typer automat­spil, når de op­stilles på steder, hvor borgerne har fri ad­gang til at be­nytte dem.

 

Vedrørende det under 1. behandlingen af forslaget rejste spørgs­mål om at over­lade en del af afgiftsprove­nuet til kom­munerne, skal skatteudvalget for det før­ste gøre opmærksom på, at det arbejde kommunerne udfører på om­rå­det pri­mært skyldes, at der efter ønske fra kom­munal side blev indført et system, hvor­efter kommunal­be­styrelserne skal ud­stede tilladelse til opstilling af automatspil. At de kommunale tilladelser sam­tidig danner grundlag for op­kræv­ning af afgiften er sekundært i forhold til kom­mu­nal­be­­styrelsernes adgang til at regulere bl.a. antallet af au­tomatspil i kommuner­ne. For det andet skal udvalget gø­re opmærksom på, at det er et fast princip, at afgifter til­­falder lands­kassen. Eventuel kompensation til kommuner­ne for merarbejde eller lig­nende må om nødvendigt ind­gå i for­handlingerne ved­rørende bloktilskud­det.

 

Et enigt udvalg kan således tilslutte sig det af lands­sty­ret fremsatte for­slag til ændring af landstingslov om af­gift på automatspil i sin helhed.

 

Skatteudvalget har følgende medlemmer: Kaj Egede, der del­tog på Bendt Frederiksens vegne og Peter Grønvold Samuelsen fra Siumut, Lars Chemnitz og Knud Sørensen fra Atassut og undertegnede Josef Motz­feldt fra IA.

 

Emil Abelsen, landsstyremedlem for økonomiske anliggen­der:

Forslag til landstingslov om ændring af landstingslov om af­gift på automatspil. Jeg har følgende bemærk­ninger i for­bindelse med 2. behandlingen.

 

Indledningsvis skal jeg på landsstyrets vegne takke skat­te­udvalget for dets grundige behandling af for­slaget.

 

I øvrigt kan landsstyret tilslutte sig skatteudvalgets be­grundelser for at fastholde af­giftsplig­ten for under­hold­ningsspil.

 

Landsstyret kan supplerende tilføje, at afgiften på under­holdningsspil rent faktisk i følge forslaget ned­sæt­tes med mere end 50 %.

 

Landsstyret kan endvidere tilslutte sig skatteudvalgets ar­gumenter for, at kommunerne ikke overlades en del af af­giftsprovenuet.

 

Herefter skal jeg på vegne af landsstyret indstille det frem­lagte forslag til overgang til 3. behandling for en­de­lig vedtagelse i den foreliggende form.

 

Peter Grønvold Samuelsen, ordfører for Siumut:

Vi har i Siumut givet vores fulde tilslutning til for­slaget til landstings­lov om ændring af landstingslov om af­gift på automatspil under 1. behandlingen af for­slaget. Og da et enstemmigt skatteudvalg også har givet sin fulde til­slutning til ændringsforslagene, skal vi uden yderlige­re bemærkninger meddele, at vi går ind for at punktet over­går til 3. be­handling.

 

Lars Chemnitz, ordfører for Atassut:

Vi går ind for forslaget fra Atassut og skal bemærke, at det der vedrører skatteområdet, og at de indstil­linger, dem undlader vi at komme med nogle bemærk­ninger til.

 

Hans Pavia Egede, ordfører for Akulliit Partiiat:

Under 1. behandlingen havde vi fremsat to punkter.

 

Det første vedrørende underholdningsspil og, at det ved ind­førsel ikke for at fastsætte en afgift og det har vi op­fordret til og her har skatteudvalget i sin betænk­ning. Det må vi så gå ind for, fordi her er der tale om, at man med hensyn til de "enarmede tyveknægte", at afgiftssatser­ne i de forslag det er dem vi lægger mest vægt på, at det indføres med den størrelse, selvom vi ikke rigtig for­­står, hvorfor at det jo allerede har fået indførselsaf­gift, hvorfor man så skal have en afgift oveni. Det vil vi gå ind for.

 

Det andet vi kom ind på var, at kommunerne kan få en del af afgiftsprovenuet, at man får det undersøgt og i den for­bindelse så er skatteudvalgets indstillinger taget til ef­ter­retning, og vi skal så blot henstille, at den over­går til 3. behandling i sin foreliggende form.

 

Mødeleder:

Ja, og der er ikke flere, der har bedt om ordet. Og af samt­lige ordførere kan man be­mærke, at man ikke kommer med noget æn­dringsforslag til skatteudvalgets betænk­ning.

 

Derfor bedes, dem der går ind for, at den overgår til 3. be­handlingen i sin foreliggende form, om at rejse sig, 27. Så går den videre til 3. behandling i sin foreliggende form.

 

Det næste dagsordenspunkt er punkt 22.

 

Punktet sluttet.