Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 28-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

Torsdag, den 24. oktober 1996 kl. 13,00.

 

Dagsordens punkt 28.

 

Forslag til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdom­me, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt.

(Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Forskning)

 

2. behandling.

 

Mødeleder: Landstingsformand Knud Sørensen.

 

 

Jonathan Motzfeldt, formand for Sundhedsudvalget:

 

Landstingets Sundhedsudvalg har i møde den 16. oktober 1996 behandlet Landsstyrets forslag til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdom­me, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt.

 

Udvalget støtter forslaget, da det understreger behovet for oplysende arbejde samt skabelse af rammer for et sådant oplysende arbejde, og at den bedste indsats Sundhedsvæsenet kan foretage er den forebyggende indsats. Forslaget giver også myndighederne mulighed for i undtagelsessi­tuationer at teste en mulig smittebærer med den dødelige sygdom AIDS, når denne person nægter at lade sig teste frivilligt, hvilket i sig selv er en forebyggende handling. Udvalget støtter denne mulighed i håbet om at bremse udviklingen i HIV og AIDS her i landet. Med hensyn til anvendelse af en tvangsmæssig foranstaltning over for en formodet HIV-smittet har udvalget konstateret, at de fremsatte synspunkter varierer og derfor bør behandles med skønsomhed. Derfor indstiller udvalget at forinden de relevante bekendtgørel­ser udarbejdes undersøger myndighederne forholdene i andre lande hvor en lignende tilnær­melse til proble­met har været forsøgt for eksempel i Sverige og Danmark, samt hvilke resultater man har haft i Danmark. Med denne begrundelse indstiller udvalget at forslaget vedtages i sin nuværende form og fremmes til 2. behandling. Udvalget har følgende medlem­mer: Fra Siumut underteg­nede og Niels Mattaaq, fra Atassut Sivert K. Heilmann og Anders Nilsson og fra Inuit Ataqatigiit Maliinannguaq Mølgaard.

 

 

Marianne Jensen, Landsstyremedlemmet for Sundhed, Miljø og Forskning:

 


Indledningsvis skal jeg på Landsstyrets vegne sige tak til Landstingets Sundhedsudvalg for den grundige behandling af forslaget til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdom­me, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt.

 

På Landsstyrets vegne skal jeg udtrykke tilfredshed med Sundhedsudvalgets støtte til det fremlagte forslag.

 

Det glæder mig, at udvalget ligeledes lægger vægt på det oplysende og forebyggende arbejde for på denne måde at højne befolkningens ansvarsbevidsthed også på dette område.

 

Som bekendt giver den gældende bekendtgørelse hjemmel til i visse særlige situationer at tvinge folk til tests m.m. for kønssygdomme. Landsstyret har foretaget en undersøgelse om anvendelse af denne mulighed igennem de sidste 20 år. Her har det vist sig, at det sjældent har været nødvendigt at anvende disse beføjelser. Og heldigvis da. Nogle distrikter melder dog, at det at have muligheden har haft en vis præventiv effekt.

 

Landsstyret har dog også bemærket et udbredt ønske om, at frivillig testning samt ansvarlighed overfor egen og andres sikkerhed fremmes mest muligt. Dette er Landsstyret helt enig i.

 

Landsstyret er enig med Sundhedsudvalget i, at synspunkterne, der er fremkommet i forbindelse med høringsrunden i denne sag har været stærkt varierende og at man derfor skal behandle emnet skønsomt.

 

Under forudsætning af vedtagelse af herværende forordningsforslag vil Landsstyret i forbin­delse med udarbejdelsen af de dertil knyttede bekendtgørelser ligesom udvalget finde det naturligt at inddrage andre landes erfaringer.

 

Med disse ord skal jeg på Landsstyrets vegne forelægge forslag til landstings­forordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdom­me, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt til Landstingets 2. behandling.

 

Og da Sundhedsudvalget indstiller, at forslaget går videre i sin foreliggende form skal jeg på Landsstyrets vegne anbefale, at det overgår til 3. behandling i den foreliggende form.

 

 

Niels Mattaaq, Ordfører for Siumut:

 

Fra Siumut skal vi knytte følgende bemærkninger til Landstingets Sundhedsudvalgs betænk­ning om Landsstyrets forslag til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdom­me, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt.


Indledningsvis henviser vi i Siumut til vore bemærkninger ved forslagets 1. behandling. Dernæst konstaterer vi at udvalget støtter Landsstyrets forslag og i Siumut er vi enige i behovet for oplysende arbejde samt skabelse af rammer for et sådant oplysende arbejde. Vi er ligeledes enige i, at den bedste indsats sundhedsvæsenet kan foretage er den forebyggende indsats. Vi er ligeledes enige med udvalget i,  at myndighederne må have mulighed for at teste en mulig smittebærer med den dødelige sygdom AIDS i tilfælde af, at denne person nægter at lade sig teste frivilligt, idet dette i sig selv er en forebyggende handling. Vi støtter denne mulighed fordi vi inderligt håber, at den vil være medvirkende til at bremse udviklingen af HIV og AIDS her i Grønland. Med disse bemærkninger tilslutter vi os fra Siumut udvalgets betænkning og indstiller at forslaget overgår til 3. behandling i sin nuværende form.

 

 

Anders Nilsson, Ordfører for Atassut:

 

Atassut skal også her ved 2. behandlingen tilslutte sig det fremlagte forordningsforslag, hvor det mest omdiskuterede punkt har været muligheden for i yderste fald at tvangsteste en formodet smittebærer. Der har i debatten været henvisninger til Sverige, hvor der også er mulighed for tvangsindgreb overfor HIV- smittede, men en nærlæsning af den svenske lovgivning har vist, at en sådan henvisning ikke er rimelig. Lovgivningen i Sverige er langt mere vidtgående. Man kan i yderste fald tvangsisolere HIV-smittede for at forhindre en smittespredning. Med vores lovgivning lægges der kun op til, at man kan tvinge folk til at afgive en blodprøve som testes for HIV-virus og det er et beskedent, men helt nødvendigt led i en smitteopsporing, hvis en formodet smittebærer ikke frivilligt lader sig teste ved at afgive en blodprøve. Med disse få bemærkninger skal vi indstille at forslaget går videre til 3. behand­ling.

 

 

Maliinannguaq Marcussen Mølgaard, Ordfører for Inuit Ataqatigiit:

 


Tak. Da forslaget blev fremlagt sidste år udtalte vi allerede dengang, at beslutning om dette alvorlige spørgsmål skulle ske med omtanke. Der er foretaget store undersøgelser og sagt mange ord. Ved 1. behandling af forordningsforslaget nævnte vi i Inuit Ataqatigiit de problemer der kan være med folk der modsætter sig blodprøver, hvorfor vi i forbindelse med indførelse af en sådan forordning bør indhente oplysninger i andre lande, der har lovgivning inden for dette område, i dette tilfælde Sverige. Vi har hidtil ikke kunnet få konkrete oplys­ninger, men er klar over at man arbejder på at få disse oplysninger. Til Sundhedsudvalgets betænkning og svarnotat fra landsstyremedlemmet bemærkes det, at man i forbindelse med gennemførelse  af forordningen vil være årvågne med hensyn til andre landes erfaringer. Derfor støtter Inuit Ataqatigiit Sundhedsudvalgets betænkning, også ud fra de høringer der er foretaget ved de lokale lægedistrikter.

 

 

Bjarne Kreutzmann, Ordfører for Akulliit Partiiat:

 

Vi bemærker noget vi synes er rigtigt,nemlig at Landsstyret og udvalget lægger vægt på det oplysende og forebyggende arbejde for på denne måde at højne befolkningens ansvarsbe­vidsthed også på dette område. Med hensyn til anvendelse af tvang, der her gives hjemmel til erfarer vi i Akulliit Partiiat, at der i de sidste tyve år heldigvis meget sjældent har været benyttet anvendelse af sådanne beføjelser. Da der stort set var enighed ved Landstingets 1. behandling og da Sundhedsudvalget støtter det fremlagte forslag, indstiller vi med henvis­ning til vore bemærkninger under 1. behandling af forslaget, at forslaget går videre til 3. behandling i den foreliggende form.

 

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet:

 

Jeg skal fra Kandidatforbundet, henvisende til mine bemærkninger under forslagets 1. behandling og uden yderligere bemærkninger, erklære mig enig i Sundhedsudvalgets indstilling om, at der, forinden de relevante bekendtgørelser udarbejdes, spørger myndighederne om forholdene i andre lande, hvor en lignende tilnærmelse til problemet har været forsøgt, f.eks. i Sverige, samt hvilke resultater man har haft i Danmark.

 

Med disse bemærkninger går jeg fra Kandidatforbundet ind for, at forslaget går til 3. behandling i sin foreliggende form.

 

 

Maliinannguaq Markussen Mølgaard, Inuit Ataqatigiit:

 

Jeg skal kort komme ind på følgende:

 

Med hensyn til Atassuts ordførers indlæg, hvor han mener, at det ikke er på sin plads at sammenligne med svenske tilstande, det er ikke vores hensigt, at vi skal have strammere regler, ligesom i Sverige, hvor man kan tilbageholde personer. Det eneste vi tænker på er spørgsmålet om at tage blodprøver ved tvang. Det er det jeg vil uddybe og jeg skal henvise til vores indlæg.

 

 

Jonathan Motzfeldt, formand for sundhedsudvalget, Siumut:

 


I forbindelse med drøftelsen af denne sag og som Maliinannguaq Markussen Mølgaard også er inde på, der skal jeg sige, at udvalget ikke stopper med sit arbejde. Det er en sygdom, som ikke kan helbredes, som er udbredt blandt os og derfor undersøger vi de forskellige erfaringer der er i andre lande, hvor de også forsøger sig med noget, som de helst gerne ville have undgået, for at begrænse udbredelsen af sygdommen og ikke mindst af hensyn til de, der er blevet smittet, hvis de ikke selv vil være med til at hjælpe til. Det er en tung opgave og udvalget følger med i hvad der sker.

 

 

Knud Sørensen, mødeleder:

 

Hermed er behandlingen af punkt 28, forslag til landstingsforordning om forebyggelse og bekæmpelse af smitsomme sygdomme, der fortrinsvis smitter ved seksuel kontakt, færdigbe­handlet ved 2. behandlingen.

 

De, der stemmer for at forslaget går videre i den foreliggende form, bedes rejse sig. 30.

 

Det er samtlige tilstedeværende medlemmer af landstinget.