Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenens punkt 121-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

12. mødedag, torsdag den 10. oktober 2002

 

 

Dagsordenspunkt 121

 

 

Spørgsmål til Landsstyret: Hvorledes vil Landsstyret sikre, at der sideløbende med Selvstyrekommissionens arbejde kan føres en bred, folkelig debat om Grønlands selvstændighedsbestræbelser. Kunne dette formål sikres ved oprettelse af en pulje på f.eks. 300.000,00 kr, hvorfra initiativ - og interessegrupper kunne søge midler til finansiering af oplysningskampagner og andre aktiviteter?

(Per Rosing-Petersen)

 

 

Per Rosing-Petersen, forespørger, Siumut.

Tak. Først skal jeg gøre opmærksom på, at jeg ellers har fremsat dette som et beslutningsforslag, men den blev videreført i den foreliggende form.

 

Og spørgsmålet har følgende overskrift: Hvorledes vil Landsstyret sikre, at der sideløbende med Selvstyrekommissionens arbejde kan føres en bred, folkelig debat om Grønlands selvstændighedsbestræbelser. Kunne dette formål sikres ved oprettelse af en pulje på f.eks. 300.000,00 kr, hvorfra initiativ - og interessegrupper kunne søge midler til finansiering af oplysningskampagner og andre aktiviteter?

 

I disse tider hvor den interne debat om selvstændighedsgørelsen i samfundet tager til bliver det nødvendigt, at give økonomisk udfoldelsesmuligheder, for alternativet bliver ikke officielle initiativgrupper, der tager deres afsæt i samfundet. Ved at bevilge disse midler vil man skabe mulighed for at afholde udgifter til leje af forsamlingshuse og andre større sale, og sende invitationer til oplægsholdere, som på velbegrundet grundlag kan være med til at skabe debat.

 

Selvstyrekommissionen har egenhændigt erkendt, at der er behov for en større intern debat om spørgsmål vedrørende selvstændighed i samfundet, hvorfor det vil også være yderst nødvendigt at skabe udveje for en økonomisk ordning.

 


Når initiativ- og interessegrupper fremsætter velbegrundede ansøgninger bilagt budgetter vil det medvirke til at skabe en mere åbent og alsidig og måske mere i gåseøjne ”folkelig debat”, hvilke der er ­brug for i høj grad.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut

Vi siger tak til Per Rosing Petersen, og nu er det Landsstyreformanden der kommer med en besvarelse.

 

Jonathan Motzfeldt, Landsstyreformand, Siumut.

Landsstyret er enig med landstingsmedlem Per Rosing Petersen i at beslutninger af betydning for Grønlands fremtidige udvikling bør ske på grundlag af en grundig og bredt funderet forudgående folkelig debat i Grønland.

 

Det er samtidig Landsstyrets opfattelse at afgørende beslutninger af betydning for Grønlands fremtidige udvikling bør ske på et grundlag, som belyser konsekvenserne af de forskellige muligheder der debatteres. Befolkningen gør have adgang til oplysninger, redegørelser og vurderinger af såvel faktuelt som politisk karakter vedrørende spørgsmål af betydning for Grønlands fremtidige udvikling.

 

Selvstyrekommissionens principbetænkning behandler en lang række centrale spørgsmål af betydning for Grønlands fremtidige udvikling. Landsstyret finder det naturligt, t Landstinget inddrager det rejste spørgsmål i sine samlede overvejelser over om og hvorledes Selvstyrekommissionens anbefalinger kan gennemføres.

 

Som allerede nævnt i åbningstalen overvejer Landsstyret på baggrund af Selvstyrekommissionens arbejde, at arrangere en selvstyrekonference, hvor relevante organisationer, partier kan drøfte substansen i de mange forslag i løbet af år 2003. Viser drøftelserne af Selvstyrekommissionens principbetænkning, at der kan være behov for at yde økonomisk støtte til forskellige interessegrupper for at fremme debatten om grønlands fremtidige udvikling, vil Landsstyret overvej at fremlægge et ændringsforslag herom til Finansloven for 2003.

 


Et sådan forslag skal naturligvis indgå i en samlet prioritering af Landskassens udgifter. Landsstyret kan dog oplyse, at der allerede i dag ydes støtte til mange aktiviteter som samlet set giver muligheder for at debattere alle spørgsmål herunder også tanker og ideer til Grønlands fremtidige udvikling.

 

Der ydes f.eks. økonomisk støtte til politisk arbejde i Landstinget, til opstillet berettiget til valgkamp forud for valg til Landstinget og kommunalbestyrelserne, til ungdomsorganisationer, til folkehøjskolen, til drift af forsamlingshuse, til distribution af landsdækkende aviser og ikke mindst til radio og TV. Endelig er der også mulighed for at søge økonomisk støtte vis tipsmidlerne.

 

Landsstyret håber at dette besvarer Deres spørgsmål.

 

Daniel Skifte, mødeleder, Landstingsformand, Atassut

Vi siger tak til Landsstyreformanden, og da der ikke er nogen der har bedt om ordet, så kan vi gå videre.

 

Det er punkt 132, og det er status for projekter i Kangaatsiaq, Kangaamiut, Kangerluk m.fl.

 

Forespørgeren er, Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.