Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 31-2

1. behandling 2. behandling 3. behandling

4. mødedag, fredag den 12. april 2002

Dagsordenspunkt 31

 

Beslutningsforslag om at rejeafgiften forhøjes med 2 % i finanslovsforslag 2002.

(Johan Lund Olsen)

(2. behandling)

 

Johan Lund Olsen, Inuit ataqatigiit.

Tak. Som forslagsstiller, vil jeg også lige fremkomme med et par bemærkninger i forbindelse med forslaget.

 

Dem der har flere kræfter i samfundet, og det blevet til at pålægge dem større byrder. Vi kan ikke blive med at pålægge byrder, for dem der har mindre kræfter. Det er altså blevet nødvendi­gt at skulle kigge på dem der har kræfter til at bære byrder her i samfundet.

 

 Og som, også fordi den største erhvervsdrivende kan være meget dygtige, for at omgå lovgivning­en om afgifter og skatter. Nemlig private næringsdrivende og inklusive rederierne har vi kendskab til, det har store, oparbejdet store gæld til de offentlige.

 


Og hvad angår rederierne, så er der op mod 200 mio. kr. som er på efterslæb med hensyn til skatter og afgifter. Og i denne skal jeg gøre opmærksomme på at, afgiften har været højere tidligere, den var på 11 % i, omkring i slutningen af 80= erne, og nu er den på 3 %. Og jeg skal derfor anmode om at forhøje denne afgift med denne 2 %, også fordi vi skal i samfundet kunne bære byrder. Og skal have ulighed for at tage alle de ønsker vi har, og dengang da man prøvede på at forhøje rejeafgiften fra 1 % til 2 %, dengang snakkede rederierne om at det vil få negative konsekvenser, for rederierne. Det var i 1998. Men jeg skal i denne sammenhæng gentage at man kan sige at erhvervsstyrelsen regnskaber, at de ikke har været tilfældet, nemlig fordi hvad rederierne angår, så kan man, så fremgår som sagt at man i forbindelse med forhøjels­en til 3 % i 1999, så er der stadigvæk store overskud i disse selskaber, og at deres egenkapital er blevet også højere. Og de udskifter deres fartøjer hvert, for eksempel hvert tredje år. Vi ser jo af og til at der kommer mange nye store trawlere her til Grønland. Sådan er det faktiske forhold.

 

Hvis de altså kan have råd til at anskaffe sig disse store trawlere, så må man spørge om de så har manglet penge. Det er ingenlunde tilfældet. Har disse kystnære fiskere samme muligheder, og kan de også være i stand til at, ligesom at gøre det? Men det er de havgående fiskere der har råd til disse anskaffelser, og de har en gæld for omkring 200 mio. kr. Det er det der gør ondt.

 

Selvom vi også påkræver samfundet at de skal betale skat i henhold til deres pligter, hvis de altså får konsekvenser, hvis de ikke betaler, sådan er de faktiske forhold. De er derfor mit ståhej at mit forslag, nemlig forhøjelsen med 2 % af rejeafgiften, det skal i tænke nærmer over, også fordi at vi skal til stemme om det. Og så er det mit håb at også oppositionen og koalitionen også kan støtte forslaget. Det er måske ingenlunde tilfældet, nemlig fordi alle de ønsker der koster mange millioner, har vi fremsat siden vi startede i fredags. Især fra koalitione­ns side.

 

Da vi snakkede om trafikforholdene, så er det koalitionens samarbejdspartnere Siumut som fremsatte et forslag med 40 mio. kr. Hvor skal man så hente disse penge fra, samtidig med at vi udhuler rejeafgiften, eller indtægter fra rejeafgiften.

 

Så er der kulturdirektoratet og Direktoratet for sociale anliggender som også har haft merforbru­g. Hvordan vil de finansiere alle disse underskud og ønsker? De har ikke kunnet påpege kompensationer, men med holdningen plejer de at sige at enhver udgift på 40 mio. kr., uden at kende konsekvenserne og hvem skal så betale i denne sammenhæng? Det er så samfund­et hvorimod rederierne ikke skal betale disse dispositioner, og det er meget underligt.

 

Og inden vi går videre til næste taler, så skal vi lige, har jeg lige en rettelse. Da jeg sagde at med hensyn til den forrige punkt, så, det var altså skatte- og afgiftsudvalget jeg snakkede om, i den forrige punkt.

 


Mødeleder:

Og nu er det ordførerne for partierne Kandidatforbundet og løsgængerne, først er det Simon Olsen Siumut. Efterfølgende er det Finn Karlsen Atassut.

 

Simon Olsen, Siumut.

Vi skal fra Siumuts henvise til vore ordførerindlæg fra 1. behandlingen, nemlig at man ikke skal vedtage forslag, og det fastholder vi fra Siumut.

Med hensynet til punktet, vi skal også henvise til vores indlæg med hensynet til punkt 15.

 

Mødeleder:

Dernæst er det Finn Karlsen Atassut, derefter følgende er det Lars Sørensen Inuit ataqatigiit.

 

Finn Karlsen, ordfører Atassut.

Med hensynet til forslaget til forhøjelsen af rejeafgiften, henviser vi til vore bemærkninger, ordførerindlægget under 1. behandlingen. Og at vi ikke kan går ind for forslaget, og derfor foreslår vi at forslaget bliver nedstemt, eller ikke vedtaget.

 

Mødeleder.

Nu er det Lars Sørensen og efterfølgende er det Mads Peter Grønvold Kattusseqatigiit / Kandidatforbund­et

 

Lars Sørensen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Inuit ataqatigiit støttede forslaget under 1. behandlingen, sidste efterår. Og med henvisning til vore bemærkninger i denne sammenhæng, støtter vi Johan Lund Olsens forslag med om forhøjels­en af 2% af rejeafgiften. Tak.

 

Mødeleder:

Dernæst er det Mads Peter Grønvold, og efterfølgende er det Otto Steenholdt, løsgænger.

 

Mads Peter Grønvold, Kandidatforbundet.


Vi har følgende bemærkninger til 2. behandlingen, først mener vi fra Kandidatforbundet at, vi ikke  går ind for forslaget med 2% til 5%, dette skyldes at stagnerende priser for rejer. Hvis der tages en beslutning, hvis der skal tages en beslutning her i tinget om en forhøjelse eller stilstand, så skal vi kunne se regnskaber som dokumentation.

 

Med henvisning til at vi skal kunne have fyldestgørende oplysninger i forbindelse med sådan­ne beslutninger, ligesom de nuværende tilstand her i tinget at, vi ikke kan se regnskaber fra det havgående fiskeri. Først i april maj måned forventes fremlagt disse regnskaber, det sagde Landsstyret.

 

På nuværende tidspunkt kan vi ikke se hvilke økonomi der har været for 2001, for disse rederie­r. Det er derfor at vi er betænkelige ved det nuværende beslutningstiltag, fordi vi mener til stadighed at vi mangler oplysninger. Med disse bemærkninger henstiller vi til udsættelse af punktet.

 

Mødeleder:

Dernæst er det Otto Stenholdt løsgænger.

 

Otto Stenholdt, løsgænger:

Under 1. behandlingen, så har jeg svært ved at erindre, hvad der er sket under 1. behandlin­gen. Også fordi forslagsstilleren muligvis ikke havde ønsket, at forslaget går videre til ud­valgsbehandling, det har også ikke være tilfældet. Det mærkelige i denne sag er, at den for­henværende landsstyrekoalition har henholdt til deres partner nemlig Atassut om der hare været uenighed mellem disse to partier, nu er det ligesom om at Siumut ikke vel vedtage for­slaget. Hvad mon de har sagt dengang vi 1. behandlede forslaget ?

 

Dengang sagde vi nok, at når økonomien er god for fiskeriet, at det er på sin plads, at give dem en sådan afgift, således at de også kan give afkast til samfundet. Når vi tænker på det væsentlige for samfundet, så henviser til fiskeristop, fordi de snakker om, hvor dårlige priser, så man ud fra disse tænke, at f.eks. indhandlingspriserne måske er for lave.

 


Fiskerne har ytret ønske om, at indhandlingspriserne skal forhøjes, hvis altså driften af disse fartøjer skal være rentabel. Det er derfor jeg mener, at med henvisning til alle disse forhold, så mener jeg at forhøjelsen vil ikke være på sin plads. Derfor skal jeg i forbindelse med afstem­ningen her være med til den gruppe som ikke vil vedtage forslaget.

 

Ordfører.

Derefter skal vi til afstemningen, og jeg skal spørge dem der går ind for beslutningsforslaget om rejeafgiften forhøjes at rejse sig. 7. Dem der går imod skal jeg anmode om at rejse sig. 17. Dem der undlader at stemme 3.  Hermed er punktet 31 færdig for i dag, og jeg må konstatere, at den ikke er vedtaget.