Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 47-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

12. mødedag, fredag den 21. marts 2003, kl. 13:05

Dagsordenspunkt 47

 

Forslag til landstingsbeslutning om, at Landstingets Formandskab pålægges at arbejde for etablering af et parlamentarisk Inuit Arktisk Råd med henblik på etablering af samarbejde med vore stammefrænder.

(Per Rosing-Petersen)

(1. behandling)

 

 

Mødeleder: Isak Davidsen, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

 

 

Per Rosing-Petersen, forslagsstiller, Siumut.

Det er et forslag til landstingsbeslutning om, at Landstingets formandskab pålægges at arbejde for etablering af et parlamentarisk Inuit Arktisk Råd med henblik på etablering af samarbejde med vore stammefrænder.

 

I en del år har Grønlands Landsting haft øgede aktiviteter i gang i Nordisk Råd (på engelsk Nordic Council) og Vestnordisk Råd, og bl.a. på baggrund heraf har man gennem aktiviteterne profileret vort land klarere via Arktisk Vindue, selvom dette forum er skabt i EU-regi.

 

Vi bruger således en del ressourcer, ikke mindst af økonomisk art til parlamentarisk arbejde i disse råd på baggrund af vort medlemskab.

 

Vi har kulturelt, sprogligt og i al væsentlighed mod vest, vore stammefrænder, nået følgende status: Gennem en lang årrække, nemlig i 25 år, har Inuit Circumpolar Conference, ICC, udført et meget omfattende arbejde og opnået resultater, som vi kan være yderst stolte af. Men som bekendt udføres dette arbejde på et ikke officielt regi på NGO-plan. Eftersom der synes at være behov for et forum for forskellige aktiviteter og et tættere samarbejde med vore stammefrænder, er tiden inde til at etablere et forum af denne karakter på officielt plan gennem Landstinget.

 

På denne måde får vi et forum, hvor ICC’s målsætninger kan realiseres på en lettere måde, og vi opnår et vigtigt samarbejdsorgan, hvor vi kan virke sammen ved at støtte hinanden. For hvis vi kan deltage på et samarbejde, der retter sig mod øst, anser jeg det som yderst vigtigt, at vi ikke kan komme uden om at etablere et råd med vore stammefrænder gennem årtusinder.

 

Ved at udnytte denne mulighed kan der skabes udveje for samhandel, samarbejde og på alle væsentlige områder en større solidarisk samhørighed. Endvidere vil vi skabe basis for, på officielt plan, at sætte Grønland som en gavnlig og synlig brobygger mellem deltagerne på rådsplan.

 

Behovet for etableringen skal der ikke kunne sættes et spørgsmålstegn ved eller bør betragtes som værende naturlig at gøre, hvorfor jeg håber, at forslaget i forståelse får støtte; det er jo nødvendigt.

Tak.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

Formandskabet har med interesse behandlet Landstingsmedlem Per Rosing-Petersens forslag om etablering af et parmentarisk Inuit Arktisk Råd. Formandskabet har sympati og forståelse for de bag forslaget liggende ideelle betragtninger.

 

Formandskabet vil imidlertid undlade at afgive en indstilling vedrørende forslaget på det foreliggende grundlag. I stedet imødeser Formandskabet i Landstingets debat under førstebehandlingen, der forventes at bidrage til en fuld gennemarbejde indstilling forud for forslagets 2. behandling.

 

Som bidrag til Landstingets behandling, skal Formandskabet meget kort opridse hovedlinierne i det etablerede parlamentariske samarbejde på internationalt plan. Endvidere skal Formandskabet tilkendegive sit syn på relevante kriterier for beslutninger om udvidelse af de eksisterende samarbejdsrelationer.

 

En væsentlig del af det parlamentariske samarbejde knytter sig til en vægtning i forhold til det løbende regeringssamarbejde i vor del af verden. Det drejer sig især om det parlamentariske samarbejde i:

1.                   Arktisk komité

2.                   Formandskabet har hidtil deltaget i tæt samarbejde med ICC og formelt som ICC-repræsentant

3.                   Formandskabet arbejder på at opnå anerkendelse som en integreret del af det danske medlemskab, d.v.s. Danmark/Grønland i overensstemmelse med udviklingen af forholdet mellem Danmark og Grønland henseende til ligeværdig repræsentation vedrørende anliggender af grønlandsk interesse.

4.                   Landstingets formand og formanden for Folketinget har i fællesskab inviteret til afholdelse af den 6. Arktiske Parlamentarikerkonference i Nuuk i september 2004, en invitation der er accepteret af den 5. Arktiske Parlamentarikerkonference.

 

Og så er der i Nordisk Rådsammenhæng er Landstinget fortsat repræsenteret med 2 delegerede, der bedst muligt søger at dække det samarbejdsmæssige spektrum af opgaver af særlig grønlandsk interesse. De årlige omkostninger dertil er i størrelsesordenen 600.000 kr.

 

Og så er der endelig i Vestnordisk Råd varetages Grønlands interesser af en parlamentarisk delegation bestående af 5 landstingsmedlemmer og Landstingets formand som delegationsleder. De årlige omkostninger hertil er i størrelsesordenen 450.000 kr.

 

ICC, Inuit Circumpolar Conference, modtager som NGO, Non-Governmental Organisation et årligt tilskud på 4,5 mio. kr. Disse midler anvendes effektivt til fremme af fælles inuit-interesser på NGO-plan.

 

Såvel repræsentanter for Grønlands Landsstyre som Grønlands Landsting deltager aktivt i organisationens arbejde efter invitation fra ICC.

 

Udover de nævnte aktiviteter, repræsenterer formandskabet Landstinget udadtil i en række relationer i kraft af forretningsordenens § 4, stk. 3.

 

Foruden kontakt udvalgsmøder med Folketingets præsedium, drejer det sig aktuelt om kontakten til de parlamentariske organer i Nunavut, Nunavik, Åland, Færøerne, Island samt Sametinget. Der arbejdes endvidere en styrkelse af relationerne til EU-parlamentet.

 

Der er som bekendt yderligere mulighed for Landstingets udvalg til at søge styrkelse af det faglige samarbejde med vore naboer. Et eksempel herpå er det nyligt afviklede besøg i Grønland af en delegation fra Nunavut på kultur- og uddannelsesområdet. Det vides, at et genbesøg af Landstingets udvalg for Kultur og Uddannelse har været overvejet.

 

Endelig deltager 2 landstingsmedlemmer traditionelt i FN’s generalforsamling.

 

De samlede udgifter til eksisterende aktiviteter, inklusive tilskud til ICC, udgør på årsbasis erfaringsmæssigt på ca. 6,5 mio. kr. Dertil kommer et årligt forbrug på Udenrigs- og Sikkerhedsudvalgets aktiviteter i størrelsesordenen 1 mio. kr., der for en del angår internationale kontakter.

 

Internationalt samarbejde er erfaringsmæssigt forbundet med store omkostninger. Dette gælder ikke mindst, hvor samarbejdet institutionaliseres med et dermed forbundet behov for oprettelse af et sekretariat og forud fastlagte møderækker.

 

Det er Formandskabets holdning, at det internationale parlamentariske samarbejde må prioriteres. Kriterier anvendt ved en sådan prioritering kunne angå f.eks. bedst mulig fremme af Grønlands interesser ved:

1.                   Synliggørelse af Grønland i internationale sammenhænge.

2.                   Fremme af omverdenens kendskab til Grønland og grønlandske forhold.

3.                   Fremme af eksport af grønlandske varer og tjenesteydelser, samt målrettet økonomisk og handelsmæssigt samarbejde, og endelig for det

4.                   Opnåelse af faglig og international viden og erfaring.

 

I forbindelse med anvendelse af sådanne kriterier ved prioriteringen af internationale parlamentariske aktiviteter bør det betænkes for det:

1.                   Vore menneskelige og økonomiske ressourcer er begrænsede

2.                   At overlap mellem aktiviteter såvidt muligt bør undgås, og for det

3.                   At der bør være et rimeligt forhold mellem forventede resultater af aktiviteterne og de dermed forbundne omkostninger.

 

Formandskabet ser frem til Landstingets tilkendegivelser i denne forbindelse med debatten om det fremsatte forslag. Formandskabet vil arbejde videre med etablering og opretholdelse af kontakter til vore inuit frænder i den af Landstinget besluttede form.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Vi går nu videre til partiernes ordførere. Først er det Jørgen Wæver Johansen, Siumut.

 

Jørgen Wæver-Johansen, ordfører, Siumut.

Tak. Vi har fra Siumut følgende bemærkninger til forslaget som fremsættes af Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen.

 

Vi vil fra Siumut indledningsvis henvise til vore bemærkninger i forbindelse med behandlingen af Udenrigspolitisk redegørelse. Endvidere vil vi også henvise til vore bemærkninger fra i går til forslaget om implementering af hensigtserklæringen mellem Grønland og Nunavut. Vi udtrykte i begge tilfælde vores input samt vores grundlæggende tilslutning til de forelagte punkter. Endvider er vi fra Siumut=s side glade for, at Formandskabet efter en grundig behandling har fremsat sit svarnotat til forslaget.

 

Det er Siumut’s opfattelse, at det med hensyn til vores inuit stammefrænder, må sikres at vore samarbejdsrelationer udbygges, samt at vi lægger vægt på, med vor deltagelse, at sikre at samarbejdet bliver prioriteret og resultatorienteret.

 

Der kan ikke herske tvivl om, at der er rige muligheder for et konstruktivt samarbejde med potentiale for gode erfaringsudvekslinger med vores stammefrænder, ligesom dette igen blev bekræftet ved Kultur- og Uddannelsesduvalgets deltagelse fornylig i en konference vedr. forebyggelse af selvmord i Nunavut.

 

Fra Siumut’s side har vi i over 25 år deltaget aktivt i ICC’s arbejde, og vi ønsker at nævne vores stolthed over organisationens hidtidige opnåede resultater.

 

Gennem vores deltagelse i arbejdet og med den erfaring vi hermed har oparbejdet, er vi enige med forslagsstilleren i, at mange væsentlige målsætninger hurtigere vil kunne realiseres, såfremt et Inuit arktisk parlamentarisk råd kunne blive etableret. Derom kan der ikke herske nogen tvivl.

 

Vi lægger vægt på i Siumut en grundig afklaring og undersøgelse af et velorganiseret samarbejde. Derfor vil vi fra Siumut foreslå, at det må sættes som mål at have et udvidet samarbejde med et fremtidigt parlamentarisk råd med vores stammefrænder, og inden sagen viderebringes, og forinden der yderligere bruges anseelige summer oveni de allerede allokerede midler, må det først afklares, om vore stammefrænder kan tilslutte sig og er interesserede i dette foreliggende forslag.

 

Med disse bemærkninger fra Siumut støtter vi principielt forslaget, og når vore førnævnte forslag har været til behandling i Landstingets Formandskab, vil vi anbefale, at vi vender tilbage til forslaget.

Tak.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Georg Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Georg Olsen, ordfører, Inuit Ataqatigiit.

Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen har fremsat et forslag om etablering af et parlamentarisk Inuit Arktisk Råd, og efter en gennemgribende debat i Inuit Ataqatigiit har vi følgende bemærkninger:

 

Som vi ved, har vi et samarbejde med nordiske lande, og det betyder, at vort samarbejde er rettet mod øst, hvorfor det er meget vigtigt, at vi også med vore stammefrænder også har et officielt samarbejde. Vi ved jo, at handelsvejene fuldstændig er lukkede, ligesom trafikmæssige forbindelser er lukkede denne vej, selvom det også ville have været på sin plads, såfremt der var disse muligheder. Derfor er der i princippet en masse fordele vi kunne opnå ved gennemførelsen af forslaget.

 

Under sit forslag har forslagsstilleren ikke set på de muligheder, der allerede er indenfor samarbejdet i vores kontakt med vore stammefrænder.

 

Indtil nu har ICC i snart mange år udført et stort arbejde på det arktiske område. Noget, man kan være stolte af og bør støttes fuldtud, og dermed undgå, at man skader allerede igangværende sager.

 

Formandskabet nævnte, at der ikke sker overlapning af sager, og vi mener, at man først bør finde grundlaget dertil. Men uanset dette, bør der ske en debat omkring oprettelse af en parlamentarisk Arktisk Inuit Råd.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Jensine Berthelsen, Atassut.

 

Jensine Berthelsen, ordfører, Atassut.

Landstingsmedlem Per Rosing-Petersen foreslår, at Landstingets Formandsskab pålægges at arbejde for etablering af et parlamentarisk Arktisk Råd.

 

Vi kan udmærket godt forstå, at Per Rosing-Petersen efterlyser nærmere kontakt til vores frænder, og det har vi fuld forståelse for fra Atassut, men vi mener dog ikke, at tiden er inde til at man officielt og fra Landstinget etablerer et parlamentarisk råd. At man på regeringsniveau bør og skal forstærke og realisere allerede eksisterende samarbejsaftaler udtaler Landsstyret.

 

Vi mener derfor i Atassut, at det er mere passende, at samarbejdstiltag der endnu ikke rigtig er igangsat og samarbejder, hvor der er taget initiativer til opstart bliver videreudviklet og at man slutter op omkring disse. Hvad nytter det, hvis vi aftaler etablering af en masse samarbejdstiltag og undlader at bruge kræfter på kontinuerliteten.

 

Atassut er villig til at vende tilbage til spørgsmålet, når Landsstyret efter nøje vurdering  og gennemgang af nødvendige oplysninger og udviklingsideer til eksisterende samarbejdsaftaler fremlægger forslag til Landstinget.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det Per Berthelsen, Demokraterne.

 

Per Berthelsen, ordfører,Demokraterne.

Tak. Demokraterne har disse få bemærkninger til Landstingsmedlem Per Rosing-Petersens forslag.

 

Fra Demokraternes side finder vi det ikke støtteværdigt på nuværende tidspunkt at skulle pålægge Landstingets Formandskab om at arbejde for at etablere et parlamentarisk Inuit Arktisk Råd i al den stund, at vi er vidende om, at inuit på nuværende stade ikke har mandat til at indgå denne form for samarbejde uden om den føderale regering i Canada, hvorfor nævnte form for muligt samarbejde skal ske på et meget ligeværdigt grundlag. Demokraterne vurderer derfor, at en etablering nu vil have en meget begrænset effekt i forhold til de økonomiske konsekvenser, der uværgeligt vil følge med i en ordning af foreslået art. Demokraterne stiller sig derfor tilfreds med den nuværende ordning der er iværksat for at fastholde og udbygge samarbejdet stammefrænderne imellem, og indstiller derfor forslaget til forkastelse.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

 

Anthon Frederiksen, Kandidatforbundet.

Til Landstingsmedlem Per Rosing-Petersens interessante forslag, som uden tvivl vil være til gavn på mange områder, både for grønlændere og vore frænder, har jeg på vegne af Kandidatforbundet følgende bemærkninger.

 

Jeg støtter forslaget fuldt ud, ikke mindst på baggrund af ønsket om et større samarbejde mod vest, som hidtil har været udtrykt i mange år og også fordi behandling af flere mål allerede verserer, ganske vist i behersket tempo. Ved at etablere denne mulighed kan man skabe udveje for samarbejde med vore frænder omkring turisme, uddannelse og andre væsentlige områder, og ikke mindst da dette samarbejde også vil være en ledende tråd i etablering af samarbejde med andre i det nordamerikanske kontinent.

 

Kandidatforbundet er af den opfattelse, at etableringen ikke vil være til skade for det af Formandskabet allerede etablerede kontakter, endsige for nogle af initiativerne. Men ligesom forslagsstilleren udtrykker det, bør der ikke kunne stilles spørgsmålstegn ved behovet for etableringen, idet der er behov for oprettelse af et Arktisk Råd.

 

Med disse udtalelser skal jeg udtale min tilslutning til forslaget og skal anbefale, at Formandskabet behandler sagen positivt inden fremlæggelsen til 2. behandlingen.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det forslagsstilleren Per Rosing-Petersen.

 

Per Rosing-Petersen, forslagsstiller, Siumut.

Tak. Jeg vil gerne sige tak til besvarelsen fra Landstingets Formanskab og til partiernes bemærkninger og Kandidatforbundets bemærkninger til mit forslag vil jeg rette en tak til.

 

Ifølge det jeg kan se med hensyn til, at Landstinget støtter om, at der er en opbakning til Formandskabet omkring oprettelse af et sådant råd, og ud fra det jeg kan se, så støtter man forslaget i princippet, og jeg regner med, at man i Formandskabet vil genbehandle sagen. Som det kan ses, så er der flere ting som jeg efterlyser med hensyn til kulturelt eller andet samarbejde, og vi har kun kontakt til de tidligere kolonistater, nemlig til Nordisk Råd og Vestnordisk Råd, der bruger vi masser af ressourcer, økonomiske ressourcer til dette arbejde. Det kan ses, at forholdene er som sådan.

 

Her i Formandskabets svarnotat i den sidste side, hvis der skal oprettes, så skal der også oprettes et større administrativt apparat. Dertil skal jeg blot sige, at man også kan udnytte de allerede eksisterende sekretariater der findes i Landstinget, og derfor med hensyn til, at man uden at forøge antallet af sekretariater, så har jeg dannet grundlag for, at man kan gøre brug af de allerede eksisterende sekretærer i sådan et parlamentarisk råd, og her skal vi ikke blot tænke på nogle fordele vi som det grønlandske samfund kan få, fordi vi har også fået mange fordele i forbindelse med, at vi har et samarbejde mod øst, og vi føler, at vi har en forpligtelse til at have et samarbejde med vore stammefrænder. Vi, det grønlandske samfund bør bruge sådan et parlamentarisk Arktisk Råd som en bro til vort samarbejde med vore stammefrænder.

 

Med hensyn til det der blev nævnt fra Siumut af Jørgen Wæver-Johansen, der vil jeg gerne sige tak til, fordi de aktivt støtter mit forslag og ønsker at der bliver oprettet sådan et forslag.

 

Under udenrigspolitisk redegørelse af den 11. marts har man allerede fået det fremsat, og der vil jeg retten en tak til Siumut, fordi det er meget velformulerede ord man bruger, og uden at komme nærmere ind på det, så med hensyn til, at de arktiske lande skal støtte, og det kan eventuelt give nogen hindringer til ICC’s arbejde, men man betragter sagen som en støtte til det daglige arbejde.

 

Med hensyn til Landstinget i Nunavut og de andre lande, så mener jeg, at det også bør være en forpligtelse for os, at vi danner et sådan parlamentarisk Inuit Arktisk Råd. Derfor med hensyn til Georg Olsens støtte fra Inuit Ataqatigiit, der må jeg også rette en tak til, og jeg er også overbevist om, at oprettelse af et sådan udvalg, at det ikke vil skade allerede igangværende sager. Vi ved, at vi allerede har en arktisk komité, og uanset det, så er vi også med i nordisk samarbejde, og Island er også med i vestnordisk samarbejde, og vi deltager også i det samarbejde.

 

Hvis man skal sige, at der ikke skal ske overlapninger på disse, så kan også stille spørgsmålstegn ved disse to råd. Jeg finder det vigtigt, at man ved oprettelse af Arktisk Parlamentarisk Råd kan bruges som en bro til vore stammefrænder. Derfor er jeg lidt skuffet over, at Atassut ikke støtter vores forslag. Med hensyn til i forbindelse med debatten af Udenrigspolitsk Råd, så har Jensine Berthelsen udtalt, at et arktisk samarbejde med vore stammefrænder, så mener Atassut, at det er naturligt, at man har et samarbejde på landsstyreplan mod frænder. Derfor er det meget uforståeligt, at man her ikke støtter mit forslag. Det er meget, meget beklageligt, men det kan være, at Atassut gerne vil fastholde kontakten til Danmark, men det er meget beklageligt, at vi i så mange år kun har haft samarbejde mod øst, at Atassut på nuværende tidspunkt ikke støtter forslaget.

 

Jeg er ligeledes ærgerlig over det, som Per Berthelsen på vegne af Demokraterne udtaler. Per Berthelsen finder det meget vigtigt, at vi har et nordisk råd, og han vil gerne bruge den somet flag”, og derfor har jeg meget vanskeligt ved at forstå den udtalelse, at vore stammefrænder som jo meget sprogligt og tankemæssigt er meget tæt på os.

 

Som jeg nævnte i min indledning, at det vi kan afgive i forbindelse med oprettelse af et parlamentarisk Inuit Råd overfor vore stammefrænder vil være betydelig, og derfor beklager jeg, at Demokraterne ikke giver støtte til mit forslag.

 

Med hensyn til de eventuelle økonomiske konsekvenser, så skal jeg lige erindre om, at Jonathan Motzfeldt på vegne af Formandskabet nævner, at vi plejer at bruge over 1 mio. kr. til Nordisk Råd og Vestnordisk Råds samarbejdsregi. Vi håber på, at det på én eller anden måde kan være gavnligt for os efter at vi har været medlemmer i så lang tid. Derfor er jeg overbevist om, at når vi får kontakter på parlamentarisk niveau til vore stammefrænder, så kan det ellers have gode fordele for os.

Med hensyn til Anthon Frederiksen på vegne af Kandidatforbundet i forståelse og i fuld støtte, det vil jeg rette en tak til. Også fordi, her er det jo et absolut flertal med hensyn til, at forslaget går videre, at undersøgelsen fortsætter, og at man opfordrer til, at dette sker hos Landstingets Formandskab. Jeg er overbevist om, at Formandskabet aktivt vil arbejde videre med sagen med hensyn til, at de har kontakter til parlamenterne hos vore stammefrænder. Det skal vi også huske på, at det vistnok var Per Berthelsen, Demokraterne, der nævnte, at de ikke har mandat til at indgå sådan et samarbejde. Det samme er vi jo placeret med hensyn til Nordisk Råd og Vestnordisk Råds regi. Som bekendt, så hører vi under den danske stat, og i henhold til Grundloven, så kan Folketinget på hvilket som helst tidspunkt fratage vort Landstings ansvar. Det samme er vi så placeret med hensyn til Nordisk Råd, og derfor mener jeg ikke det bør være et problem med hensyn til, at vore stammefrænders parlament har jo ellers fået et lidt mindre ansvar. Derfor mener jeg ikke, at dette skal være hindring for et samarbejde. Derfor vil jeg blot sige tak, da mødelederen har rejst sig.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Landstingsformanden.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

Jeg takker for, at et flertal klart melder, at sagen går videre. Vi skal nok undersøge det nærmere. Det canadiske Nunavut og Nunavik, der skal vi så undersøge, hvordan et større samarbejde kan etableres, idet Siumuts ordfører og Inuit Ataqatigiits ordfører meget klart er kommet med en klar melding, at der ønskes støtte til forslaget, ligesom Kandidatforbundet også med Anthon Frederiksen har indstillet, at man undersøger sagen nærmere. Derfor med dette grundlag, så skal vi undersøge sagen nærmere, hvorefter der vil være mulighed for at vi fremsætter sagen igen overfor Landstinget.

 

Jeg skal også nævne, at da vi arbejdede med sagen i Formandskabet, har vi i forbindelse med vurderingen af de administrative udgifter, så har vi også tænkt på samarbejdspartnernes parlamentariske situation og den organisering de har i Nunavik og Nunavut. D.v.s. deres politiske organisation er anderledes end vores. Derfor er det også nødvendigt, at vi også hører dem, således at vi kan ordne det på den bedst mulige måde.

 

Jeg tror ikke, at den danske stat vil blande sig i det, såfremt vi undersøger et muligt samarbejde med vore stammefrænder på den måde. Her tænker jeg mest på, hvilke beslutninger de kan tage i Nunavut og Nunavik. Derfor er det også på sin plads, at man eventuelt danner et samarbejdsråd med disse to geografiske steder.

 

Jeg skal også nævne, at udover de politiske ting, der skal undersøges, har vi også lagt vægt på at præcisere, at der allerede er flere samarbejdsorganer i gang. Man ønsker heller ikke, at man skal ramme disse samarbejdsområder. Vi skal nok undersøge de forskellige muligheder der måtte være.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste, der får ordet, er Jensine Berthelsen, Atassut.

 

Jensine Berthelsen, ordfører, Atassut.

Jeg vil ikke forhale sagen, men forslagsstilleren har nok ikke forstået vores besvarelse. Derfor føler jeg, at jeg lige skal præcisere det.

 

Vi kan udmærket godt forstå, at Per Rosing-Petersen efterlyser nærmere kontakt til vore frænder. Vi mener dog ikke, at tiden er inde til at man officielt og fra Landstingets side etablerer et parlamentarisk råd.

 

I forbindelse med udenrigspolitisk redegørelse fra Landsstyreformanden, og tak fordi du citerede mig, det er ikke sådan, at vi ikke vil samarbejde med vore frænder. Det vi siger, at vi er imod, at man etablerer et nyt samarbejdsorgan uden at styrke de allerede eksisterende samarbejdsorganer, fordi vi skal samarbejde med dem fuldt ud i stedet for blot at det skal ske overfladisk. Det skal man huske. Vi skal heller ikke samarbejde med dem som en slags storesøster overfor en lillesøster. Samarbejdet skal være på lige fod. Vi ved jo også, at de er organiseret anderledes, og det skal ikke se sådan ud, at vi kommer som en storebror eller storesøster og skal belære dem om et samarbejde. Det skal ikke være tilfældet. Samarbejdet skal ske på lige fod med hinanden.

 

Jeg skal endnu engang blot præcisere og sige, at du har ikke grundlag for at sige, at Atassut ikke vil samarbejde med vore stammefrænder. Det er slet ikke tilfældet.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Så er det Per Berthelsen, Demokraterne.

 

Per Berthelsen, ordfører, Demokraterne.

Til forslagsstilleren skal jeg lige fremlægge, at jeg fremsagde vores ordførerindlæg på vegne af Demokraterne. Forslagsstilleren sagde, og det er korrekt, at vi har et samarbejde med vore stammefrænder, hvor jeg sagde, at jeg er tilfreds med det allerede eksisterende samarbejde vi har. Når man så også bruger mit navn og siger, at jeg vifter med flaget udadtil. Jeg føler slet ikke, at jeg selv opfører mig på den måde, men jeg skal på vegne af Demokraterne sige, at vi ønsker, at vi på ingen måde har forsøgt at fornærme forslagsstilleren. Vi har vurderet det og vurderer det sådan, at de allerede eksisterende organer er vi tilfredse med. Lad os styrke dem, fordi vi mener, at nærværende forslag ikke er velgennemtænkt som om man blot har fremsat forslaget blot for at fremkomme med et forslag. Det kan godt være at det lød sådan, men det er slet ikke hensigten at forfølge forslagsstilleren eller forsøgt at fornærme vedkommende. Det er slet ikke hensigten. Vi sagde blot, at såfremt vi skal danne et inuit samarbejdsråd, så ved vi, at vore stammefrænder ikke har samme stilling som os. Jeg tror ikke, at de kan danne et råd uden om deres statsfællesskab.

 

Jeg tror ikke vi kan danne et tilfredsstillende samarbejdsråd med vore stammefrænder. Vi synes ikke tiden er inde til at gøre det nu. Men tiden skal nok komme afhængig af, når vi står mere lige politisk.

 

Jeg har været medlem af Nordisk Råd. Det er svært at sammenligne med det. Tænker vi på Nordisk Råd, så er der udgifter udover tilskuddet til ICC. Det er meget begrænsede penge der bliver brugt til det. Vi har jo også fået mulighed for at søge fonde i norden. Der har vi så fået mulighed for at søge i fonde der. Det er ikke sådan at det hele skal vejes i penge, men vi kan ikke komme uden om, at Grønland har begrænsede økonomiske midler, hvorfor vi fra Demokraternes side hele tiden vil vende tilbage til, at såfremt vi skal igangsætte noget, som også kræver noget økonomi, så skal man vurdere om det man etablerer er i stand til at give flere penge til Grønland.

 

Ud fra de bemærkninger der er faldet, så er vi også i tvivl om, at vi kan etablere et samarbejde på lige fod, eller at man ikke godkender forslaget, fordi vi er i tvivl om, at det kan gå sådan som det bør være.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Georg Olsen, Inuit Ataqatigiit.

 

Georg Olsen, Inuit Ataqatigiit.

I Landstinget er det kutyme, at selvom man har forstået, hvad det drejer sig om, så forkaster man et forslag blot for at forkaste. Det er afhængig af, hvad for et parti, det drejer sig om. Selvom man godt forstår, hvad intentionerne bag et forslag er, så kunne man nemmere komme i enighed med hinanden, såfremt man adskilte sig for meget afhængig af partiet.

 

Jeg er tilbøjelig til at sige til Atassut, man må skelne mellem Landsting og Landsstyre, ligesom man også bør skelne mellem de forskellige råd. Derfor mener vi, at Per Rosing-Petersens forslag, der indstiller Formandskabet, at vi skal vurdere det. Det er også helt på sin plads, og fra Inuit Ataqatigiits side indstiller vi, at Landstinget retter en henvendelse til Nunavut og Nunavik, Nordvestterritoriet, eller i Rusland, d.v.s. det er deres tilsvarende tinge vi skal se på, således at man retter en henvendelse til deres folkevalgte. Så vil arbejdet pågå. Såfremt vi blot forhaler det, så vil vi ikke kunne skelne det. Vi skal skelne det fra Nordisk Råds samarbejde. Vi må også se på, hvor vigtigt det er, at vi har frænder, således at vi også mere officielt kan indgå i et samarbejde. Det er derfor vi synes, at Per Rosing-Petersens forslag er støtteværdigt. Vi mener også, at man skal have et større udvidet samarbejde med vore frænder.

 

Vi ved, at vore stammefrænder også har dårligere forhold, ligesom vores organisation også er anderledes, således at vi også vil være istand til at give dem, men vi vil kunne opnå handelsmæssigt og på andre områder i stedet for blot at forhale sagen. Men det bør kunne ske officielt. Det kan godt være, at andre samarbejdsfora, f.eks. Nordisk Råd, at vi minimerer det og flytter vort samarbejde vestover til vore stammefrænder. Det kan godt være tilfældet.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Jeg skal lige redegøre for, at alle er enige om, at sagen bliver sendt til behandling i Formandskabet.

 

Og så er det Per Rosing-Petersen som forslagsstiller.

 

Per Rosing-Petersen, forslagstiller, Siumut.

Tak. Til Jensine Berthelsens og Per Berthelsens redegørelser, der vil jeg rette en tak til, fordi man her har forstået mit grundlag for fremsættelse af mit forslag. Dem vil jeg rette en tak til.

 

Jensine Berthelsen fra Atassut, med hensyn til, at jeg nøje har hørt efter hvad du sagde den 11. marts vedrørende Udenrigspolitisk Råd, så vil jeg rette en tak til, at Y så vil jeg lige sige, at samarbejde med arktisk og på Landsstyreområdet, at der er større forståelse omkring et større samarbejde, så finder man det naturligt fra Atassuts side. Her vil jeg blot rette en tak til Y fordi det stadig står ved magt disse bemærkninger.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Jørgen Wæver-Johansen, Siumut.

Jørgen Wæver-Johansen, Siumut.

Jeg er enig med mødelederen, idet han udtalte, at man kan fornemme, at flertallet mener, at vort forslag fra Siumut er støtteværdigt og at der først bør laves nogle undersøgelser til vores stammefrænder om man kan støtte nærværende forslag. Denne undersøgelse vil blive gennemført af Formandskabet, og når den har gennemført dette som Landstingsformanden nævnte, så kan man også vende tilbage til sagen her igen.

 

Selvfølgelig hvis der er manglende midler, jeg ved ikke om de kan hentes fra nordiske lande. Man kan også få det vurderet fra Formandskabet.

 

Med hensyn til støtte til organisationer og lignende, om man ikke kan hente midler der og bruge dem til oprettelse af et parlamentarisk Inuit Arktisk Råd.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Ellen Christoffersen fra Atassut.

 

Ellen Christoffersen, Atassut.

Jeg vil heller ikke være med til at forhale sagen, men jeg mener, det er nødvendigt, fordi Georg Olsen bl.a. udtalte, at man kommer for meget ind på partiarbejdet. Det nævnte han. Selvfølgelig er vi også her med baggrund på vegne af partierne, og vi har så vores baglande som partierne, således at partierne kan arbejde og støtte vore meninger og ideer og ud fra arbejde og politikken. Ja, selvfølgelig kan der være forskelle med hensyn til de partimæssige baglande, og de kan også være tilfældet i Landstingsdebatten. Vi kan også sige, at vi fra Atassut ikke vil give afslag blot for at give afslag. Det er overhovedet ikke tilfældet. Men der ud fra, at man har et arbejde ud fra, de reelle forslag, at det skal være forsvarligt. Det er det vi vil arbejde for fra Atassut. Og her vil vi også gøre tilsvarende i den sag.

 

Man kom bl.a. ind på, at Landstinget, og man kan forhandling med Landstinget. Vi har i flere år påpeget, at Landstinget og Landsstyret i deres arbejde er mere adskilt, og derfor mener jeg, at det er helt nødvendigt at udtale, at Landstinget er adskilt fra Landsstyret. Det samme er tilfældet, hvor Landsstyret og Landstinget er adskilt, og man skal være opmærksom på den forskel der findes.

 

Her kan man også nævne, at det allerede samarbejde foregår NGO-niveau, og her kan vi også gøre opmærksom på, at Landstingets udvalg bl.a. rejser til vest i samarbejde med NGO, og der er man ved at få forstærket samarbejdet. Såfremt der skal oprettes et nyt parlamentarisk råd, så kan man eventuelt også skade samarbejdet der allerede i gang fra Landstingets udvalgsområdet. Jeg håber så på, at Formandskabet kan få det undersøgt, og vi giver ikke afslag fra sagen. Selvfølgelig er det jo vigtigt, at man styrker samarbejdet på et eller andet tidspunkt. Men at man særskilt opretter et parlamentarisk Arktisk Råd, det er netop det vi på nuværende tidspunkt ikke støtter.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Jensine Berthelsen for en kort bemærkning, da det er for 3. gang.

 

Jensine Berthelsen, Atassut.

Per Rosing-Petersen prøver på at kilde mig, men jeg føler, at jeg er nødsaget til at komme op til talerstolen, fordi denne opførsel er jo ikke god nok. Selvfølgelig fastholder Atassut sine udtalelser, og Atassuts bagland er overhovedet heller ikke tvivl om dette.

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste er Landstingsformanden.

 

Jonathan Motzfeldt, Landstingsformand, Siumut.

Som før nævnt, så støtter flertallet her i salen forslaget, og det er det vi også skal efterkomme.

 

Siumuts ordfører kom også ind på økonomien, da han kom op på talerstolen for 2. gang, om man kan ramme NGO-regirådene, eller om vi skal hente noget økonomi fra vores nordiske samarbejde. Det forestiller jeg mig ikke, fordi det arbejde der allerede pågår her, det er ikke det vi drøfter her. Det vi skal undersøge her er, om man kan etablere et parlamentarisk samarbejde med vore stammefrænder. Såfremt undersøgelsesresultaterne viser, at vi blot skal styrke det eksisterende samarbejde, så skal vi også gøre det.

 

Og med hensyn til handelssammenarbejde, så kan vi ikke beordre oven fra. Det er det som forretningsfolkene selv skal tage sig af. Nu er der begyndt at sejle et skib mellem Canada og Grønland, og såfremt forretningsfolkene kan have nytte af det, så skal de nok selv videreudvikle det. Det er gået i gang.

 

Men jeg siger tak for den klare melding om, at et flertal støtter, at sagen går videre. Det skal vi nok arbejde videre med i Formandskabet.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Jeg skal lige nævne, at debatten her måske kan gøres længere. Vi har allerede erfaret, at sagen bliver sendt videre til Formandskabet, og at 2. behandlingen først sker til efteråret. Så vil vi stoppe talerækken efter at de næste to talere har fået ordet. Den næste der får ordet er Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit.

 

Kuupik Kleist, Inuit Ataqatigiit.

Jeg synes, at vi bør præcisere nu, når debatten er nået så langt, at årsagen til, at vi har god forståelse for forslagsstilleren er, at vi først er ved at finde vores fodfæste, hvor vi skal placere os i verdenssamfundet, og om hvordan vi så også skal bestemme, hvilke samarbejdsorganer vi skal have. Selvfølgelig er dette arbejde, det skal udføres og det skal gøres, og det er nødvendigt, såfremt vi skal have større selvstændighed som alle ønsker her. Og om hvem vi skal have et samarbejde med, og hvorfor, det må vi også have afklaret.

 

De arktiske folks store interesse er f.eks. at vi alle sammen støtter hinanden i fangererhvervet, at vi har et samarbejde omkring miljøet, fordi vi alle sammen bor i arktis. Og ikke mindst indenfor de sikkerhedsmæssige, så har vi fælles interesser fordi samtlige arktiske folk bør samarbejde om dette. Derfor er Per Rosing-Petersens forslag helt på sin plads.

 

Personligt mener jeg heller ikke, at man vil komme til at skade andre samarbejdsorganer som allerede eksisterer. Såfremt der sker noget overlap, så skal vi nok prøve på at komme over det gennem vores arbejde. Jeg synes, at Landstinget bør vise deres engagement i det arktiske samarbejde, og vi bør komme med en melding om, at Landstinget er åben overfor et arktisk samarbejde.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Den næste der får ordet er Per Berthelsen, Demokraterne.

 

Per Berthelsen, Demokraterne.

Det er helt korrekt, at debatten pågår, og vi respekterer også fuldt ud fra Demokraternes side, at det er flertallet der foretager den endelige beslutning.

 

Men til forslagsstilleren skal jeg lige nævne, at jeg lægger også vægt på, at man forstår det man har sagt. Forslagsstilleren siger, at man har forståelse for forslaget. Det er nogen gange at fordreje ordene. Demokraterne sagde afslutningsvist i deres indlæg, at man indstiller forslaget til forkastelse i den nuværende form. Det er blot det jeg gerne vil præcisere.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Hermed er vi nu færdige med 1. behandlingen af punkt 47, og den skal 2. behandles til efteråret, og inden 2. behandlingen vil den blive behandlet videre i Landstingets Formandskab.