Grønlands Landsting

Tilbage ] Op ] Næste ]

Dagsordenspunkt 88-1

1. behandling 2. behandling 3. behandling

8. mødedag, torsdag den 13. marts 2003

 

 

Dagsordenspunkt 88

 

Spørgsmål til Landsstyret: Hvilke tiltag man har tænkt sig at igangsætte for nedenstående gruppe af unge personer, så de kan fortsætte med at få professionel hjælp ‑ også efter deres 14. år.

(Astrid Fleischer Rex)

 

 

Astrid Fleischer Rex, forespørger, Demokraterne.

Jeg har stillet spørgsmål til Landsstyret om, Hvilke tiltag man har tænkt sig at igangsætte for nedenstående gruppe af unge personer, så de kan fortsætte med at få professionel hjælp ‑ også efter deres 14. år.

 

Jeg har følgende begrundelser.

 

Vi er alle sammen vidende om de lange ventelister på landets døgninstitutioner. Men de er trods alt heldigere end de børn, som slet ikke kan blive skrevet op på en venteliste, da en pågældende institution med deres behov ikke findes. Jeg taler om de børn, som skal forlade specialinstitutionen Meeqqat Illuat (institutionen for børn mellem 4 til 14 år) når de er fyldt 14 år.

 

Desværre er der ingen steder, hvor de kan fortsætte behandlingen her i Grønland. Derfor bliver de enten igen sendt hjem til deres forældre, som ikke er gearet til at modtage dem, eller de bliver flyttet til en anden institution, hvor de ikke kan dække børnenes behandlingsbehov. I enkelte tilfælde har man oplevet, at de bliver sendt på en efterskole i Danmark, som efterfølgende har vist sig ikke at være en succes.

 

Efter at have læst i Sermitsiaq nr. 5 den 31. januar 2003, ?De unge udfordringer? skrevet af Fatuma Ali og Amalie Lynge Pedersen (begge ansat på A1 ved Dronning Ingrids Hospital), fik jeg en bekræftelse på, at Grønland mangler at igangsætte initiativer overfor den behandlingskrævende aldersgruppe, så de også kan få mulighed for at få professionel bistand. Tak.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut. Det er så Landsstyremedlemmet for Familier, der kommer med en besvarelse.

 

Ruth Heilmann, Landsstyremedlem for Familier og Sundhed, Siumut.

Institutionen Meeqqat Illuat?s målgrupper er børn og unge mellem 4 og 14 år, som p.g.a. alvorlig omsorgssvigt er indskrevet til en afklaring/observation med henblik på behandlingstiltag eller er indskrevet til en intensiv pædagogisk behandlende miljø.

 

Meeqqat Illuat er en specialinstitution med socialpædagogisk viden. Institutionen lægger vægt på samarbejde og planlægning med hjemkommunen i forbindelse med udskrivning. Institutionen sikrer sig, at udskrivningen ikke sker uden opfølgning fra hjemkommunen, sådan som det også er påkrævet i henhold bestemmelserne om støtteordninger i Landstingsforordning om hjælp til børn og unge.

 

Institutionen er en foregangsinstitution hvad angår udskrivningsplan og efterværn, som vil blive obligatorisk ved vedtagelsen af forslaget til forordning om hjælp til børn og unge, som ved denne samling er til behandling som punkt 26.

 

I forbindelse med udskrivning fra Meeqqat Illuat, bliver børnene ofte anbragt på andre døgninstitutioner, såsom på AJA, MATU, Qasapermiut, Inuusuttut Inaat Qaqortoq, Uummannaq Børnehjem og andre børnehjem, på grund af et stadigt behov for anbringelse udenfor hjemmet. Men på den store institutionsmangel specielt for de behandlingskrævende unge, kan det ofte blive svært at finde andet egnet institutionsplads.

 

I forordningsforslaget om hjælp til børn og unge, er bestemmelserne med udskrivning fra institution opstrammet med et krav om efterværn og udslusningsplan fra hjemkommunen. I forordningsforslaget er der endvidere en bestemmelse om mulighed for indsigelse af beslutning foretaget af kommunalbestyrelsen om udskrivelse fra institutionen.

 

Tilsyn af kommunernes forvaltning af lovgivningen på børn- og ungeområdet udføres i henhold til lovgivningen om socialvæsenets styrelse og organisation, hvor Landsstyrets bemyndigelse til at fastsætte nærmere bestemmelser om tilsyn med det sociale område er opfyldt ved Hjemmestyrets bekendtgørelse af nr. 43 af 28. december 2001..

 

I forbindelse med de lovgivningsbestemte tilsynsbesøg i de enkelte kommuner, udføres tilsyn på dette område og derved skal sikres at de enkelte kommuner på bedst mulige måde levet op til intentionerne i lovgivningen, og der sikres bedst mulige betingelser for det enkelte barn eller den enkelte unge.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Forespørgeren Astrid Fleischer Rex, Demokraterne.

 

Astrid Fleischer Rex, forespørger, Demokraterne.

Jeg siger tak til Landsstyremedlemmets bemærkninger, og jeg kan ikke sige tak til besvarelsen, da jeg ikke finder den god nok. Vi ved godt, hvor god Meeqqat Illuat er som foregangsinstitution for Grønland, og derfor er det ærgerligt, at børn og unge ikke har nogen andre muligheder når de bliver udsluset der fra, og her tænker man på, så siger Landsstyremedlemmet at det kan tage til AJA, MATU, Qasapermiut, Inuusuttut Inaat Qaqortoq og Uummannaq, hvad vil det have at gavn, hvis disse institutioner er anderledes med hensyn til  Meeqqat Illuat målsætning.

 

Og jeg håber så på, at man i stedet for blot at indsætte dem i den fjerneste, at Landsstyret også overvejer hvilke god hjælp foranstaltninger der kan iværksættes overfor børn, der er fyldt 14 år. Tak.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Landsstyremedlemmet for Familier.

 

Ruth Heilmann, Landsstyreformand for Familier og Sundhed, Siumut.

Jeg er også enig i Astrid. Selvfølgelig bør disse børn og unge, der er fyldt 14 år hjælpes, i stedet for at de bliver placeret et andet sted, og vi har så en forpligtigelse her i Landstinget. Og denne prøver man så på at opfylde i flere år, således at børn og unge, der er fyldt 14 år, og at man kan lave nogle ekstraordinære tiltag uafhængigt af behovet uanset om de er fyldt 14 år, og derfor mener jeg, at med hensyn til stade for foranstaltninger, så med hensyn til bemærkningerne om at man kan gå videre, dem vikl jeg blot henvise til. Og det er med hensyn til den forordning der skal være gældende for børn og unge, den bliver færdigbehandlet.

 

Selvfølgelig uden at vente på dette,  så har nogle kommune også fantastisk gode hjælpeforanstaltninger, dermed er de også meget ansvarlige for dette område. Tak.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Jeg skal erindre om, at spørgsmål til Landsstyret ikke skal skabe stor debat, og derfor for en kort bemærkning, Agathe Fontain.

 

Agathe Fontain, Inuit Ataqatigiit.

Ja i foregås da vi diskuterede forordningen for børn og unge, der har vi påpeget flere følgende fra Inuit Ataqatigiit, og den problematik som vi påpegede, de bliver også fremdraget her i spørgsmålet. Det vil sige, at kommunerne ikke altid har råd til at lave nogle foranstaltninger, og derfor vælger den billigste.

 

Det er altså disse forhold vi skal overveje i forbindelse med denne debat, fordi vi fra Inuit Ataqatigiit ønsker at Landsstyret overvejer, at Grønlands Hjemmestyres betaling til 75 % og 25 % til kommunerne, og det er de forhold, vi gerne vil have overvejet med hensyn til børn og unge, der har behov for hjælp, og at det ikke bliver afhjulpet på grund af økonomimangel.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Astrid Fleischer Rex for en kort bemærkning.

 

Astrid Fleischer Rex, forespørger, Demokraterne.

Ja uanset hvor god ? 26 er, og hvis børnene ikke har plads, så vil ventelisterne kun være gode, det der står trykt skal også være gode, også fordi overskifterne skal være gode. Og så med hensyn til betaling, at hvis og såfremt det billigste skal være for Grønland, at hvis vi yder hjælp til børnene, det ville være den allerbilligste løsning.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Jensigne Berthelsen for en kort bemærkning.

 

Jensigne Berthelsen, Atassut.

Det er med hensyn til Inuit Ataqatigiit, at jeg mener, at det er nødvendigt at præcisere, at det bør respekteres, at kommunerne og Hjemmestyrets aftale om byrde- og opgavefordelingen, at de så laver en forhandling, og der skal vi ikke her fra snakke om, hvor meget de skal betale før forhandlingerne er gået i gang.

 

Og i den forbindelse, så bør Astrid Fleischer også respektere, at kommunerne og Hjemmestyret ikke arbejder for sjovt med hensyn til at afhjælpe børn og unge som har problemer, og deres initiativer, at man allerede har sagt, at man vil støtte dem, så skal i have noget tilsyn om de udfører deres arbejde ordentligt, uden at skændes om det.

 

Isak Davidsen, mødeleder, 1. næstformand for Landstinget, Atassut.

Og dermed er spørgsmål til Landsstyret punkt 88 færdigbehandlet.