Samling

20120913 09:27:13
Ordførerindlæg(Siumut)-1
FM 2003/76
3. april 2003
 
Forslag til forespørgselsdebat om modernisering og tilpasning af Hjemmestyrets administration.
(Asii Chemnitz Narup)
 
Med fuld forståelse for Landstingsmedlem Asii Chemnitz Narups forslag til forespørgselsdebat om modernisering og tilpasning af Hjemmestyrets administration, vil vi fra Siumut med følgende deltage i debatten.
I forbindelse med grønlandiseringen understreger Landsstyret i deres svarnotat, at begrebet har mange vinkler, det kan vi i Siumut på ingen måde modsige, men i forbindelse med administration skal vi fra Siumut understrege, at man skal prioritere hvordan servicen ydes fra de offentlige.
De grønlandsksprogede i Grønland er i forhold til andre med andet sprog langt større i antal, og derfor er det mere hensigtsmæssigt hvis den gruppe prioriteres i servicen, udover servicen overfor gruppen med en anden sprog. Med prioriteringen mener vi: vi må søge at opnå, at servicen skal ske på grønlandsk samt at de skal have bred viden om det grønlandske kultur. Fra Siumut mener vi, at man ikke kan komme uden om den nuværende og den fremtidige brug af den danske sprog i administrationen. Vi bruger den danske sprog gennem uddannelse som vores kommunikationssprog udadtil, og derfor er det nødvendigt at have egenskaber i den offentlige betjening. Det er almindeligt at kræve grønlandsk- og dansksprogethed, når man efterlyser dygtige uddannede medarbejdere i direktoraterne, deri er vi fuldt ud enige. Siumut følger godt med i udviklingen i Grønland. Vi har i de seneste år bemærket, at grønlandsksprogede uddannede vokser i antal. Vi betragter det som meget væsentligt at drage nytte af dem og at de kvalificerer sig til de forskellige arbejdspladser. Vi ved i Siumut, at vi endnu i fuld omfang ikke kan få besat alle stillingerne med grønlandsk- og dansksprogede, men vi lægger indtil nu vægt på, at der banes vej for unge uddannede, der kan både grønlandsk og dansk.
Alle partier er enige i at administrationen skal forenkles, da den nuværende udgift i Grønlands Hjemmestyres og kommunernes administration er på ca. 800 mio. kr. Derfor har Landstinget fuld grundlag til at deltage i arbejdet om hvordan vi kan nedbringe de administrative udgifter. Men vi skal understrege, at dette arbejde skal udføres med omhu. Ændringen skal foregå uden at skade de administrative medarbejdere. I Landsstyrets svarnotat henviser de til SUKAQ's gennemgang af direktorater med henblik på rationalisering af opgaverne. Vi nærer forhåbninger til dette, da de administrative medarbejdere har direkte deltagelse i arbejdet.
Selvfølgelig ønsker vi i Siumut, at man i sagen opnår hurtigere resultater, men med hensyn til de administrative medarbejderes vilkår, finder vi det nødvendigt, at sagen på en tryg og omhyggeligt udvikles målorienteret.
Vi er i Siumut ikke i tvivl om, at der i forbindelse med ansvarsfordelingen til regionerne, at administrationerne rationaliseres. I dag ligger et meget stort ansvar placeret centralt, og derfor er den administrative service meget stiv, og for at komme over det, er det nødvendigt med at fordele ansvaret.
Vi lægger vægt på i Siumut at forenklingen af administrationen skal ske i samarbejde med KANUKOKA, således der skabes en større samarbejde mellem kommunerne.
Ole Thorleifsen
Siumut