Samling

20120913 09:26:15
FM06/97 Beslutningsforslag om anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om de erhvervs-gymnasiale uddannelser til højere handelseksamen...

Anordning om ikrafttræden for Grønland af lov om de erhvervsgymnasiale uddannelser til højere handelseksamen og højere teknisk eksamen

(Anordning om Grønlands erhvervsgymnasiale uddannelser)

 

VI MARGRETHE DEN ANDEN, af Guds Nåde Danmarks Dronning, gør vitterligt:

I henhold til § 26 i lov om de erhvervsgymnasiale uddannelser til højere handelseksamen og højere teknisk eksamen, jf. lovbekendtgørelse nr. 834 af 8. oktober 2003, bestemmes, at loven skal gælde for Grønland i følgende affattelse:

Kapitel 1

Almindelige bestemmelser

§ 1. Grønlands merkantile og tekniske erhvervsgymnasiale uddannelser tilrettelægges af undervisningsministeren efter samråd med Landsstyret.

Stk. 2. Uddannelserne tilrettelægges således, at de giver egnede unge en erhvervsgymnasial uddannelse, der giver grundlag for videre uddannelse, herunder videregående uddannelse i Danmark, og som bidrager til de unges personlige udvikling og til deres forståelse af samfundet og dets udvikling med særlig vægt på erhvervslivets forhold.

Stk. 3. Undervisningsministeren fastsætter regler om de erhvervsgymnasiale uddannelser efter samråd med Landsstyret.

§ 2. Uddannelserne udbydes af erhvervsskoler, som Landsstyret efter samråd med undervisningsministeren har godkendt hertil.

Stk. 2. Uddannelserne varer 3 år. Det første år indeholder gymnasial undervisning og undervisning, der giver forudsætninger for at skifte til en erhvervsmæssig uddannelse i Grønland.

§ 3. En uddannelse gennemføres enten inden for det merkantile område eller inden for det tekniske område.

Stk. 2. Undervisningsministeren kan efter samråd med Landsstyret fastsætte regler om erhvervsgymnasial enkeltfagsundervisning, herunder regler for enkeltfagenes niveau og indhold, samt regler om adgang og prøver.

Kapitel 2

Adgang til uddannelserne

§ 4. Undervisningsministeren fastsætter efter indstilling fra Landsstyret regler om optagelse og adgangsbetingelser til de erhvervsgymnasiale uddannelser

.§ 5. Undervisningsministeren fastsætter efter samråd med Landsstyret regler om et kontaktudvalg, der formidler samarbejdet mellem folkeskolen og de skoler, der udbyder uddannelserne.

Stk. 2. Kontaktudvalget træffer afgørelse i klager vedrørende optagelse.

Stk. 3. Klager over kontaktudvalgets afgørelser efter stk. 2 kan indbringes for Landsstyret, når

de vedrører retlige spørgsmål.

§ 6. Landsstyret fastsætter årligt, hvor mange der kan optages på de erhvervsgymnasiale uddannelser. Ansøgere, der opfylder adgangsbetingelserne, men ikke kan optages på grund af pladsmangel, skal tilbydes plads på Grønlands gymnasiale Uddannelse eller eventuelt optagelse på gymnasial uddannelse i Danmark.

Kapitel 3

Indholdet af uddannelserne

§ 7. De erhvervsgymnasiale uddannelser indeholder fag fra en erhvervsgymnasial fagrække og fag fra erhvervsmæssige uddannelser.

§ 8. Den erhvervsgymnasiale fagrække består af fag på gymnasialt C-, B- og A-niveau, hvor A er det højeste niveau.

Stk. 2. Undervisningsministeren fastsætter efter samråd med Landsstyret nærmere regler om, hvilke fag og niveauer der skal indgå i en samlet eksamen, og hvilke fag der kan indgå i skolernes udbud.

Kapitel 4

Eksamen

§ 9. Elever, der har gennemført uddannelsen inden for det merkantile område, afslutter uddannelsen med højere handelseksamen. Elever, der har gennemført uddannelsen inden for det tekniske område, afslutter uddannelsen med højere teknisk eksamen.

Stk. 2. Undervisningsministeren fastsætter efter indstilling fra Landsstyret nærmere regler om højere handelseksamen og højere teknisk eksamen, herunder om prøver, eksamensopgaver, censorer, karakterer, eksamensbeviser mv.

Stk. 3. Landsstyret har ansvaret for eksamens gennemførelse, udstedelse af eksamensbeviser og konkret censorbemanding.

Stk. 4. Undervisningsministeriet kan som led i tilsyn efter § 15, og efter samråd med Landsstyret, udpege særlige censorer, der erstatter censorer udpeget af Landsstyret efter stk. 3.

Kapitel 5

Finansiering mv.

§ 10. Grønlands Hjemmestyre træffer beslutning om bevillingen til og de økonomiske rammer for de erhvervsgymnasiale uddannelser.

Stk. 2. Grønlands Hjemmestyre afholder eventuelle ekstraomkostninger i forbindelse med særlige censorer, jf. § 9, stk. 4, samt de udgifter til rejse, ophold mv., der er forbundet med den faglige rådgivning efter § 13.

§ 11. Undervisningen er vederlagsfri.

Stk. 2. De undervisningsmidler, der er nødvendige for undervisningen, skal stilles til rådighed for eleverne uden betaling, jf. dog stk. 3.

Stk. 3. Landsstyret kan bestemme, at eleverne i begrænset omfang selv anskaffer undervisningsmidler.

Kapitel 6

Rådgivning mv.

§ 12. Kompetenceudviklingsrådet i Grønland rådgiver Landsstyret ved fastsættelsen af uddannelsens erhvervsmæssige fag og fag af betydning for uddannelsernes erhvervsmæssige indhold, jf. § 8, stk. 2.

§ 13. Landsstyret kan anmode Undervisningsministeriet om at yde faglig rådgivning til de skoler, der er godkendt til at udbyde uddannelser i medfør af denne anordning.

Kapitel 7

Forskellige bestemmelser

§ 14. Undervisningsministeren fastsætter regler om lærernes undervisningskompetence.

Stk. 2. Lærere skal senest 2 år efter ansættelsen have gennemført en pædagogisk uddannelse på samme niveau som den pædagogiske uddannelse, der kræves af lærere i de danske erhvervsgymnasiale uddannelser. Undervisningsministeren kan i særlige tilfælde gøre undtagelse fra dette krav.

§ 15. Undervisningsministeren har det overordnede ansvar for og fører tilsyn med skolernes undervisning og eksamen i henhold til denne anordning.

Stk. 2. Undervisningsministeren kan give pålæg i pædagogiske anliggender. Landsstyret skal sikre, at pålæg fra Undervisningsministeriet bliver fulgt.

§ 16. Undervisningsministeren kan fastsætte regler om klage over og omgørelse af trufne afgørelser i forbindelse med eksamen.

§ 17. Undervisningsministeren fastsætter efter samråd med Landsstyret regler om orientering om uddannelserne.

§ 18. Landsstyret kan efter samråd med Undervisningsministeriet i særlige tilfælde gøre undtagelser fra anordningen, hvis det sker for at fremme uddannelsesforsøg, eller hvor ganske særlige tilfælde gør det påkrævet for den enkelte elev.

§ 19. Loven om arbejdsskadeforsikring finder tilsvarende anvendelse, for så vidt angår elevers eventuelle skader under uddannelserne, der skyldes undervisning under arbejdspladslignende forhold. Risikoen med hensyn til disse skader påhviler Grønlands Hjemmestyre.

§ 20. Klager i forbindelse med de erhvervsgymnasiale uddannelser afgøres af Landsstyret, jf. dog stk. 2 og § 5, stk. 2.

Stk. 2. Klager over uddannelsens faglige indhold eller niveau afgøres af Undervisningsministeriet, hvis de efter Undervisningsministeriets vurdering er af principiel karakter.

Stk. 3. Undervisningsministeren kan efter samråd med Landsstyret fastsætte nærmere regler om klageadgang og klagesagers behandling.

§ 21. Anordningen træder i kraft den 1. august 2006 og har virkning for de elever, der påbegynder uddannelserne den 1. august 2006 eller senere.

Stk. 2. Anordning nr. 1127 af 29. december 1999 om ikrafttræden for Grønland af lov om de erhvervsgymnasiale uddannelser til højere handelseksamen og højere teknisk eksamen ophæves, men har indtil sommereksamensterminen 2008, inkl. sygeeksamen fortsat virkning for de elever, der har påbegyndt uddannelsen før den 1. august 2006.

 

 

Givet på Amalienborg, den

Under Vor Kongelige Hånd og Segl

MARGRETHE R.